0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Az emberi fogyasztásra szánt rovarok első uniós szintű jóváhagyását május 3-án, hétfőn adta meg a Növény-, Állat-, Élelmiszer- és Takarmányügyi Állandó Bizottság, amely a tagállamok képviselőit tömöríti és amelynek elnöke a Bizottság képviselője.

Az Euractiv tudósítása szerint a döntés azt követően született, hogy a sárga lisztkukac – vagyis a Tenebrio molitor bogár lárvája – még januárban pozitív kockázatértékelést kapott az EU Élelmiszerbiztonsági Ügynökségétől (EFSA).

Az új étel fogyasztható ropiként, egészben szárított rovarok formájában, vagy egyes élelmiszerek összetevőjeként,

például por formájában fehérjetartalmú termékekben, kekszekben vagy tésztaalapú termékekben.

A döntés érdekessége, hogy a lisztkukac takarmányként nem alkalmazható. „Az a baj, hogy az Európai Unió illetékesei már évek óta nem találják a jó megoldást, hiszen néhány hete a lisztkukacot emberi fogyasztásra ugyan alkalmasnak találták, de ugyanezt nem lehet baromfinak vagy sertésnek adni.

Az unión belül egyelőre csak a hal és a kutya, macska – no, meg az ember – fogyaszthatja, viszont a világ sok pontján, például az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Thaiföldön és Kínában állatok százmilliói élnek rovarfehérjén”

– nyilatkozta nemrégiben a Kistermelők Lapjának dr. Mézes Miklós akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára, a Takarmánybiztonsági tanszék vezetője.

A sárga lisztkukac akár teljes szárított rovarként, akár por formájában történő tudományos értékelésére az EAP Group Agronutris francia vállalat 2018-ban nyújtott be kérelmet.

Az EFSA véleménye szerint, a rovar biztonságos a javasolt felhasználási feltételek mellett, ugyanakkor kiemelték, hogy allergiás reakciót válthat ki, különösen azoknál, akik allergiásak a rákokra és a poratkákra.

Ezért az EFSA azt javasolta, hogy „végezzenek további kutatásokat a sárga lisztkukac allergén hatásairól”.

A tagállamok hozzájárulása után az EU végrehajtói várhatóan a következő hetekben kidolgozzák és elfogadják azokat a jogszabályokat, amelyek engedélyezik a rovar úgynevezett új élelmiszerként történő piacra dobását.

Az új élelmiszerek olyan élelmiszerek, amelyeket 1997. május 15. előtt, az első új élelmiszer-jogszabályok hatálybalépése előtt nem fogyasztottak jelentős mértékben az EU-ban.

Ez az élelmiszerkategória vagy újonnan szintetizált, új forrásokból származó vagy új technológiák alapján előállított vegyületekre, vagy hagyományosan az EU-n kívül fogyasztott élelmiszerekre vonatkozik.

2018 januárjában hatályba az uniós új élelmiszerekről szóló rendelet frissítése, amelynek célja, hogy az élelmiszeripari vállalkozások számára könnyebbé és gyorsabbá tegyék az új és innovatív élelmiszerek uniós piacra juttatását, miközben megőrzik a magas szintű élelmiszer-biztonságot.

Azóta az EFSA-nál 15 rovarral kapcsolatos új élelmiszer-vizsgálatot kezdeményeztek, amelyek közül 11-nél a biztonsági értékelés zajlik, a fennmaradó négy pedig alkalmassági ellenőrzés alatt áll.

Az Európai Bíróság (EB) nemrégiben hozott határozata szerint a 2018. évi új élelmiszerekről szóló rendelet értelmében a rovarokat új élelmiszereknek kell tekinteni, amelyek hivatalos jóváhagyást igényelnek.

A rovaralapú élelmiszerekre az élelmiszeripar előtt álló fenntarthatósági kihívásokra adott ígéretes megoldásként tekintenek, amelyek olyan fenntartható fehérjeforrást kínálnak, amely minimális erőforrások mellett termeszthető.

Az Európai Bizottság szerint a rovarok alternatív fehérjeforrásként való használata nem új keletű, és a világ számos részén rendszeresen fogyasztják azokat.

„A fogyasztók dönthetik el, hogy rovarokat akarnak-e enni, vagy sem” – áll az EU végrehajtó szerve weboldalán található megjegyzésben.

A Bizottság kiemelt élelmiszerpolitikája, a Farm to Fork stratégia (F2F) támogatni fogja a „fenntartható és újszerű takarmány-alapanyagok és élelmiszerek” létrehozását, amelyek egyik lehetséges újításaként felsorolja a rovarokat.

Ezen kívül az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a rovarok egészséges és nagyon tápláló táplálékforrások, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal.

Az EU Horizon Europe innovációs finanszírozási programja keretében a rovaralapú fehérjéket a kutatás egyik kulcsfontosságú területének tekintik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com