Back to top

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

A vetésterület jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben
A kukorica-másodvetés betakarítása júniusban kezdődik Brazíliában
Fotó: pixabay
A szárnyaló árak meggyőzték a brazil gazdálkodókat, hogy második kukoricatermésüket az ideális klímaablakon kívül vessék el idén, de a termést az elmúlt öt év legsúlyosabb szárazsága érte.

A kukoricahiány miatt a világ legnagyobb hústermelői, köztük a JBS SA és a BRF SA jelentős profitkiesést szenvedhetnek el Brazíliában. A JBS és a BRF nem volt hajlandó kommentálni a növekvő takarmányköltségek várható következményeit, de előbbi nettó jövedelme 2016-ban 92 százalékot zuhant, jórészt a brazil takarmányköltségek növekedése miatt, és a BRF is veszteséges volt.

A kukorica a sertés- és csirke előállítási összköltségének 40 százalékát teszi ki – nyilatkozta Jorge Lima, az egyik húsfeldolgozó vállalat vezetője.

Szerinte aggodalomra adnak okot a brazil kukoricaárak, amelyek az elmúlt évben több mint kétszeresükre emelkedtek, miközben az egyéb takarmány-összetevők, például a szójaliszt ára is nő.

A probléma enyhítése érdekében

a húsipari vállalatok lobbiznak a brazil kormánynál, hogy csökkentse a gabonaimport-vámokat a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi blokkon kívüli eladóktól, és szüntesse meg az iparra nehezedő egyéb adókat.

Ricardo Santin, az ABPA nemzeti húslobbi elnöke elmondta, hogy a vállalatok most jobban felkészültek, mint 2016-ban, amikor „a kukorica-rally letarolta” az ágazatot. A kukoricaimport növekszik, és valódi törekvés van arra, hogy a takarmány egy részét búzával helyettesítsék.

A húsiparban elért hatékonyságnövekedés ellenére a vállalatok nem tudják teljes mértékben áthárítani a takarmányköltségeket a fogyasztókra, így a költségnövekedést elkerülhetetlenül meg fogják szenvedni. Ennek a mértéke a tőkeerejüktől függ.

A kukorica-másodvetés betakarítása júniusban kezdődik Brazíliában. A vetésterület jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben, mivel az ország több gazdája a trópusi éghajlat előnyeit kihasználva kukoricát ültetett szántóföldjein a szójabab betakarítása után.

Brazília második kukoricatermését 90 millió tonnára becsülték a szezon elején, jelenleg azonban csak 72,8 millió tonna a várakozás.

2015-2016-ban a hasonlóan száraz időjárás 15 millió tonnás kiesést okozott az ország kukoricatermelésében, miközben 2016 első öt hónapjában több és kiegyensúlyozottabb volt a csapadék mennyisége.

Forrás: 
agweb.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.