0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az úszó város lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja

Úszó város épül a Maldív-szigeteken partjainál. Ez a világszinten is úttörő jelentőségű építmény elsősorban a lakosok védelmét szolgálja az emelkedő óceánszint ellen.

Az Indiai-óceán északi részén fekvő Maldív-szigetek kormánya, amely a NASA elemzése szerint a világ legalacsonyabban fekvő szigetköztársasága, bemutatta a Maldives Floating City (MFC), az úszó város projekt terveit. Ez a tervezett válaszuk az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése katasztrofális hatásaira.

Az elemzések szerint a szigetek elhelyezkedése miatt a régió lakói 2050-re klímamenekültekké válhatnak.

Ezt a tényt figyelembe véve, a Maldív-szigetek éghajlat megújítóvá válhat. Az MFC a világ első ilyen jellegű projektje, amely a holland Docklands cég munkája. Az úszóváros egy lagúnában épül, és hatszögletű „házszigetekből” álló sorokból áll majd, amelyek felülről korallra hasonlítanak.

Ez a kereskedelmi fejlesztés több ezer lakást kínál majd, 250 000 dollártól induló áron. A szigetet körülvevő gyűrűhöz lebegő elemekből álló, házakkal ellátott rendszer fog kapcsolódni.

A szerkezet várhatóan ellenáll a tengeri hullámoknak és stabilitást biztosít. A turistáknak szánt szállások mellett az MFC-ben a tervek szerint lakóházak, üzletek, kórházak, iskolák, szabadidős létesítmények és közterületek is lesznek. Az úszó komplexum építése a tervek szerint 2022-ben kezdődik.

Az ellenzők kifogásaira az tervezők válasza az, hogy az épülő városnak minimális hatása lesz a korallzátonyokra. Sőt, a fejlesztés új zátonyokat fog növeszteni, amelyek vízelválasztóként fognak működni.

„Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás nem pusztíthatja el a természetet. Bár a Maldív-szigetek emelkedő hullámait nem tudjuk megállítani, az innováció révén együtt emelkedhetünk velük” – érveltek a projekt támogatói.

Forrás: rp.pl