Back to top

Egy kísérletből derült ki, micsoda hatással vannak a madárfiókákra a város zajai

Nemcsak a kisgyerekeket zavarja éneklés közben a lárma, a madárfiókákat éppúgy, és ennek hosszabb távra szóló következményeit sem lehet kizárni.

A szüntelen erős utcai zajok erősen megzavarják énekük tanulása közben a madárapróságokat - írja a hvg.hu, miközben gátolják immunrendszerük működését is, erre mutattak rá a Max-Planck Intézet starnbergi ornitológiai részlegének kutatói egy friss tanulmányukban. A kellemetlen zajok életük kritikus fejlődési stádiumában zavarják meg a tanulást – jegyezte meg Henrik Brumm, a nemzetközi kutatási program vezetője.

Még annak a veszélye is fennáll, állítja, hogy a közlekedési zajok magát a dalokat is átalakítják a fiókák hamis tolmácsolásában.

Erre akkor kerülhet sor, miközben a dallamokat egymásnak továbbadják.

A Science Advances folyóiratban bemutatott kutatáshoz rendszeresen előjátszották hím zebrapinty fiókáknak érett, felnőtt hím zebrapintyek énekét. A madárkák egy csoportjának ehhez még erősebb lármát is párosítottak, olyat, amilyet egy forgalmas utcán hallani lehet. A kutatók megállapították, hogy a hangos fészekből származó fiókáknak gyengébbek voltak az immunreakciói, ami azt jelenti, hogy a lárma, mint krónikus stresszforrás jelen van ezeknél a madárkáknál. A fiókák énekhangi fejlődését mindez erősen hátráltatja, a megtanulandó ének elsajátításának pontosságát észrevehetően zavarja.

Egy szintén zebrapintyekkel folytatott korábbi kutatásban hosszabb ideig figyelték a fiókákat és azt tapasztalták, hogy a lármás környéken született apróságok kisebbek voltak, mint a nyugodtabb helyeken cseperedő sorstársaik.

Más megfigyelések ugyanakkor arra mutattak rá, hogy egyes merészebb fiókák megpróbálták nagy hangerővel elnyomni a kétségkívül durván zavaró zajokat.

Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tetoválással a sólyomnepperek ellen

Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Természetes élőhelyeik mintegy 90 százalékát elveszíthetik a főemlősök Afrikában

Természetes környezetük mintegy 90 százalékát elveszíthetik Afrikában a főemlősök a következő évtizedekben a globális felmelegedés és az élőhelyek elpusztítása miatt egy nemzetközi kutatócsoport előrejelzése szerint.

Növekedett a túzokállomány

Magyarországon is növekedett a túzokállomány a MVM Démász sikeresnek bizonyuló túzokvédelmi programjának köszönhetően. Idén összesen 1553 madarat számláltak a kelet-pannon régióban, ebből 957 egyed él az MVM Démász Áramhálózati Kft. üzemeltetési területén, amely a Magyarországon élő túzokok 61,6 százaléka. A Kárpát-medencében összesen 2173 madarat számláltak a program keretén belül.

Szárnyas erdészek

Veresegyház határában egy rossz egészségi állapotú fenyvest a szajkók segítségével kíván felújítani a Pilisi Parkerdő. Hogyan segítenek a szárnyas erdészek ebben a folyamatban?

Az ember elől költözhetett a hegyekbe Új-Zéland híres papagájfaja, a kea

Egy új kutatás szerint Új-Zéland híres papagájfaja, a kea az egész szigetországban bárhol kitűnően megélhetne, és feltehetően az emberek elől költözött a hegyekbe.

Ideális családi program

Páratlanul gazdag madárvilág megfigyelésére nyújtanak lehetőséget az Alföld szikes és halastavai, amelyek közül igazi kuriózum a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Csaj-tó.

A farkasok "védik" a szarvasokat a forgalmas utaktól

Csökkent a szarvasok és autók ütközéséből adódó közúti balesetek száma az Egyesült Államokban. Mindez a farkasoknak köszönhető, mert puszta jelenlétükkel elriasztják azokat az állatokat, amelyek túl közel kerülnek a forgalmas utakhoz, állapította meg egy tanulmány.

Dísznövények a nagymarosi gesztenyésekben

Természeti, tájképi adottságaik, kultúrtörténeti jelentőségük alapján nagy természetvédelmi értéket képviselnek a nagymarosi szelídgesztenyések a Dunakanyarban. Évszázadok óta fontos szerepük van a Dél-Börzsöny kultúrtáj jellegének kialakításában, ember és táj harmonikus kapcsolatában.