Back to top

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

A rovarnevelő "istálló" terve
Fotó: Mavitec Rendering
A kompakt rovartenyésztő berendezéssel a rovarok nyújtotta hatalmas potenciált a termelők felhasználhatják állati takarmányozáshoz, emberi táplálkozásra, hozzáadott értékű termékekhez és biokémiai anyagok előállításához is.

Az élő lárvák megfizethető, egészséges és a környezetbarát módon állíthatók elő a rendszer segítségével

- áll a Mavitec honlapján.

Az Insect Breeding Unit vagyis a rovartenyésztő egység napi 3500 kg élő lárvát képes előállítani. Az úgynevezett intelligens rovartechnológia a proteintermelés tiszta, zöld és természetes módja - állítják a gyártók. Az egység két 12 méter hosszú, egymásra rakott konténerben helyezkedik el.

A tartályokban az intelligens szoftver és a csúcstechnika ideális életkörülményeket teremt a legyek, valamint petéik és lárváik számára. 

Az első rovartenyésztő "istállót" Barneveldbe, az ottani Baromfikutatási Központba telepítették. Azonban azok számára, akik kipróbálnák, hogyan illeszthető be a friss rovarfehérje a saját takarmányozási rendszerükbe, lehetőséget biztosítanak a berendezés akár egyhetes tesztelésére/bérlésére is.

„Az a baj, hogy az Európai Unió illetékesei már évek óta nem találják a jó megoldást, hiszen néhány hete a lisztkukacot emberi fogyasztásra ugyan alkalmasnak találták, de ugyanezt nem lehet baromfinak vagy sertésnek adni.

Az unión belül egyelőre csak a hal és a kutya, macska – no, meg az ember – fogyaszthatja, viszont a világ sok pontján, például az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Thaiföldön és Kínában állatok százmilliói élnek rovarfehérjén” – nyilatkozta nemrégiben a Kistermelők Lapjának dr. Mézes Miklós akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára, a Takarmánybiztonsági tanszék vezetője.

Forrás: 
Amusca-Mavitec/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

A Horsch bemutatta a 24 méteres gyomirtó boronáját

A Horsch egymás után bővíti a gyomirtó gépeinek palettáját, néhány napja mutatták be a lenyűgöző méretű Cura ST sorozatú gyomírtó borona új verzióját.

Július 14-én újra megnyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás

Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

Mindent a falvakért!

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatt idén elmarad Szerbiában a népszámlálás, és emiatt az elemzésekben csak a 2011-es összeírás adataira tudunk támaszkodni, mind többen mondják ki hangosan a nyugat-balkáni országban, hogy sürgősen tenni kell valamit, mert a helyzet tarthatatlan. Az utolsó népszámlálás adatai szerint 10 év alatt 5 százalékkal csökkent az ország népessége.