0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tisztítsuk Meg az Országot Program a somogyi erdőben

A SEFAG Zrt. tevékenysége során folyamatosan a somogyi erdő megtisztításáért munkálkodik. Az általa kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítja meg az erdőt.

A 8 erdészet területén különböző mértékű a hulladék. Míg Kaposvár környékén a 200 köbmétert is meghaladja az éves mennyiség, addig az erdészetek nagy részében pár 10 köbméterre tehető évente.

A „Tisztítsuk Meg az Országot Program” keretében a cég az idei évben nyert 9.261.226 forint összegű támogatást az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével megvalósuló támogatási program forrásából (támogatói okirat száma: 2020/TMOP/0084).

A pályázat segítségével sor került 14 helyszínen, közel 150 köbméter illegális hulladék elszállítására, valamint 18 helyszínen kamera- és sorompórendszer kialakítására a somogyi erdőben.

Persze továbbra is kérik az erdőjárókat, hogy ha hulladékot észlelnek az erdőben, azt a Hulladékradar applikáción jelentsék, ezzel is segítsék a tiszta erdőkért végzett munkát!

A HulladékRadar egy ingyenesen használható mobil alkalmazás, melynek célja az illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozása. Az alkalmazás biztosítja a lakosság számára az illegális hulladéklerakó helyek bejelentési lehetőségét mobil eszköz használatával.

Egy rövid regisztrációt követően egyszerűen lehet bejelentéseket tenni, így az illegális hulladékot az illetékes hatóság gyorsabban és hatékonyabban tudja eltávolítani. Az alkalmazást ide kattintva lehet letölteni.

A radar segítségével működése óta ezidáig közel 50 köbméter illegális hulladék bejelentésére, illetve begyűjtésére került sor a somogyi erdőből.

Az összegyűjtést jellemzően az erdészetek munkatársai végzik, illetve koordinálják. A kerületvezető erdészek és vadászok mellett közmunkásaik egyik fő feladata a nyiladékok mellett, az erdőszegélyeken, árokpartokon lévő hulladék gondos összegyűjtése az év egészében. Vállalkozóiktól elvárt, hogy a munkavégzésük helyén semmiféle hulladékot nem hagyhatnak, annak összegyűjtéséről és elszállításáról nekik kell gondoskodniuk. Ennek betartatása és ellenőrzése szintén az erdészek és vadászok, illetve az ágazatvezetők feladata. Az erdészetek a hulladékkérdés kapcsán együttműködnek a térségi önkormányzatokkal, vállalkozókkal, természetvédőkkel is.

A mentesítési munka folyamatos, illetve évi pár alkalommal kampány jellegű akciókra is sor kerül, iskolák, önkéntesek közreműködésével.

Egy ilyen akció keretében a Gyertyánosi Parkerdőben egykori néptáncosok vállalkoztak arra, hogy nemzeti értékrendjükkel harmóniában a természetért is tegyenek valamit, így május 8-án másfél tucatnyi nagymama és nagypapa korú folklorista rótta a parkerdő nyugati felét. A közel három hektárnyi megtisztított területről két köbméternyi természetkárosító anyagot gyűjtöttek össze.

Forrás: Sefag Zrt.