0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Enyhítették a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet

Másodfokon enyhítette a bíróság a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet - közölte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette és további bűncselekmények ügyében indult perben a törvényszék – az elsőfokú döntéssel megegyezően – a vádlottakat bűnösnek mondta ki emberi fogyasztásra alkalmatlan hústermékek forgalomba hozataláért, azonban a kiszabott büntetéseket mérsékelte.

A törvényszék tájékoztatása szerint a másodfokon eljáró bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatását követően az elsőfokú ítélet tényállását lényegében megalapozottnak találta, azon érdemben nem változtatott.

Az elsőrendű vádlott büntetését azonban hatról négy év börtönre, a másodrendű vádlott büntetését három év öt hónapról két év börtönre, a harmadrendű vádlott büntetését pedig egy év tíz hónapról egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönre enyhítette, míg az elsőfokú ítélet ellen szintén fellebbező további vádlottak esetében a közérdekű munka helyett pénzbüntetést alkalmazott.

A Székesfehérvári Járásbíróság 2019 márciusában hozta meg elsőfokú ítéletét rossz minőségű termék forgalomba hozatala és a megfelelőség hamis tanúsítása bűntettében, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségében.

Az ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott 2012. augusztus és október között fagyasztott sertés szűzpecsenyét vásárolt, majd azt egy ercsi hűtőházba szállította, ahol a másodrendű vádlott alkalmazásában álló kilenc vádlott közreműködésével a húst kiolvasztották, pácológéppel marhahúsaromát injektáltak bele, ételfestékben áztatták, azután visszafagyasztották, majd külföldön, illetve Magyarországon marhahúsként értékesítették.

Az elsőrendű vádlott a hatóságok előtt a hús eredetét hamis okiratokkal próbálta igazolni.

A vádlottak 2014-ben külföldről fagyasztott marhahúst vásároltak, kiolvasztották, majd a kiolvadt húslét vízzel keverték és a marhahúsba visszafecskendezték. Az így kapott húsárut újrafagyasztották, az eredetihez hasonló címkével ellátva értékesíteni kívánták, ám a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársai még a forgalomba hozatal előtt lefoglalták a hűtőházban tárolt termékeket.

Forrás: MTI