Back to top

Enyhítették a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet

Másodfokon enyhítette a bíróság a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet - közölte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette és további bűncselekmények ügyében indult perben a törvényszék - az elsőfokú döntéssel megegyezően - a vádlottakat bűnösnek mondta ki emberi fogyasztásra alkalmatlan hústermékek forgalomba hozataláért, azonban a kiszabott büntetéseket mérsékelte.

A törvényszék tájékoztatása szerint a másodfokon eljáró bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatását követően az elsőfokú ítélet tényállását lényegében megalapozottnak találta, azon érdemben nem változtatott.

Az elsőrendű vádlott büntetését azonban hatról négy év börtönre, a másodrendű vádlott büntetését három év öt hónapról két év börtönre, a harmadrendű vádlott büntetését pedig egy év tíz hónapról egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönre enyhítette, míg az elsőfokú ítélet ellen szintén fellebbező további vádlottak esetében a közérdekű munka helyett pénzbüntetést alkalmazott.

Illusztráció
Fotó: pixabay.com
A Székesfehérvári Járásbíróság 2019 márciusában hozta meg elsőfokú ítéletét rossz minőségű termék forgalomba hozatala és a megfelelőség hamis tanúsítása bűntettében, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségében.

Az ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott 2012. augusztus és október között fagyasztott sertés szűzpecsenyét vásárolt, majd azt egy ercsi hűtőházba szállította, ahol a másodrendű vádlott alkalmazásában álló kilenc vádlott közreműködésével a húst kiolvasztották, pácológéppel marhahúsaromát injektáltak bele, ételfestékben áztatták, azután visszafagyasztották, majd külföldön, illetve Magyarországon marhahúsként értékesítették.

Az elsőrendű vádlott a hatóságok előtt a hús eredetét hamis okiratokkal próbálta igazolni.

A vádlottak 2014-ben külföldről fagyasztott marhahúst vásároltak, kiolvasztották, majd a kiolvadt húslét vízzel keverték és a marhahúsba visszafecskendezték. Az így kapott húsárut újrafagyasztották, az eredetihez hasonló címkével ellátva értékesíteni kívánták, ám a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársai még a forgalomba hozatal előtt lefoglalták a hűtőházban tárolt termékeket.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Kedvezőbbek az aranykalászos gazdaképzés feltételei

Az új szabályozás alapján nem kell jogosítvánnyal rendelkezni az aranykalászos gazdatanfolyam elvégzéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter kedden az MTI-nek.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Tovább csökkenthető az agrárium ökolábnyoma

Miként tartható fenn a termelés növelése, miközben az agrárium tovább csökkenti ökológiai lábnyomát? Mezőfalván a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n többek között erről is szó esett a Takarékbank Zrt. tájékoztatóján, melynek standján Agrárláz 2021 című kiadványa, valamint a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása és a népességrobbanás következtében kialakuló élelmiszer-pazarlás is ismertetve lett.

Biztosítékot jelent a Magyar Termék védjegy

A járvány ideje alatt megugrott azoknak a száma, akik több magyar árut vesznek. A fogyasztókat a hazai áruk kiválasztásában leginkább a védjegyek segítik. Ezek közül a Magyar Terméket tanúsító védjegyet nevezte meg a legtöbb megkérdezett a magyar eredetet mutató jelölések közül.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.