Back to top

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Az új termékek folyamatos bevezetése kedvező általános piaci alapokkal párosulva, globálisan növelte az eladott termékek mennyiséget és az árbevételt. A nettó árbevétel és az organikus árbevétel egyaránt 6 százalékkal nőtt az előző évhez képest 2021 első negyedévében. A legtöbb régióban növekedést ért el a cég, amely Dél-Amerikában két számjegyű volt.

Az új és differenciált termékek értékesítése mennyiségi és bevételnövekedést eredményezett a növényvédelem piacán.

A nettó árbevétel minden régióban két számjegyű növekedést ért el, és átlagosan elérte a 12 százalékot. 120 millió dollárral nőtt az előző évhez képest.

A vetőmag nettó árbevétele 2 százalékkal, az organikus árbevétel 3 százalékkal emelkedett. Az új termékek folyamatos emelkedése és a helyi árbevétel ellensúlyozta az észak-amerikai vetőmagszállítások szezonális ütemezésének hatását.

A Corteva GAAP szerinti nyeresége 613 millió dollár, részvényenkénti eredménye pedig 0,81 dollár volt.

Az erős árteljesítmény és mennyiségi növekedés, amely együttesen meghaladja a költségek növekedését, az üzemi EBITDA 14 százalékos, 904 millió dolláros növekedését eredményezte az előző év azonos negyedévéhez képest.

A piac által generált magasabb költségeket - beleértve az áruszállítás és a logisztika, valamint az alapanyagok árának növekedését részben ellensúlyozta a vállalat költséghatékonyabb gyártási programjainak folyamatos végrehajtása. Az értékesítési, általános és adminisztratív költségek árbevétel-arányosan körülbelül 160 bázisponttal javultak.

Fotó: pixabay

A menedzsment 14,6-14,8 milliárd dollár közötti tartományba növelte idei nettó árbevétel-várakozását, és megerősítette működési EBITDA várakozását 2,4-2,5 milliárd dollár közötti tartományban.

Tőkehozam

A vállalat az első negyedévben mintegy 450 millió dollárt adott vissza a részvényeseknek osztalék és részvény-visszavásárlás formájában. Változatlanul gyorsított ütemben hajtja végre engedélyezett részvény-visszavásárlási programját 2021-ben, amelynek nagyobb része várhatóan az első félévben fejeződik be.

Pozícióerősítés a nagy értékű biológiai termékek piacán

A Corteva az első negyedévben lépéseket tett annak érdekében, hogy megerősítse hozzáférését és pozícióját a magas haszonkulcsú biológiai termékek piacán, és három új együttműködési megállapodást jelentett be ezen időszak során.

A kibővített technológiai hozzáférés révén célja tovább gyorsítani innovációs ütemét és meglévő vezető pozícióját az ágazatban.

Az új és differenciált növényvédelmi technológiák sokrétű és kiegyensúlyozott portfóliójával együtt - például korlátozott természetes eredetű Qalcova™ és Jemvelva™ rovarölők, valamint Inatreq™ gombaölő szerek - ezek a megállapodások várhatóan a fenntartható megoldások kiegészítő portfólióját nyújtják a gazdálkodók számára a sürgető növényvédelmi kihívások kezelésében.

Fenntarthatósági kötelezettségvállalások

A vállalat - 2020-ban 10 évre vállalt fenntarthatósági céljaival összefüggésben - bevezetett egy szén-dioxid és ökoszisztéma-szolgáltatással foglalkozó portfóliót, amelynek középpontjában a szén-dioxid-megkötési folyamat javítása és további megoldások kidolgozása áll. Ezek segítenek a termelőknek a jövedelmezőség növelésében és közben pedig segítik az éghajlati ellenállóképességet.

Növényvédelem

A növényvédelem nettó árbevétele 1,7 milliárd dollár volt az első negyedévben, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évi azonos időszakához képest.

Forrása az értékesített mennyiség és az ár 6 százalékos növekedése, valamint a deviza 1 százalékos kedvező hatása volt, amit részben ellensúlyozott a portfólió 1 százalékos negatív hatása.

A mennyiségi növekedést az új termékek iránti nagy kereslet ösztönözte világszerte, beleértve az ArylexTM, EnlistTM és RinskorTM herbicideket, valamint az IsoclastTM és a PyraxaltTM rovarirtókat.

A mennyiségi növekedést hozzávetőlegesen 70 millió dollár értékben ellensúlyozta az a döntés, hogy fokozatosan megszüntetik a kiválasztott alacsony árrésű generikus termékeket.

A helyi árak elsősorban a dél-amerikai általános áremelkedés miatt nőttek, amihez párosult a világszerte kedvező termékkínálat és az észak-amerikai stratégiai áremelkedés. A kedvező devizahatások elsősorban az euróból származtak, ami ellensúlyozta a kedvezőtlen brazil real hatásait. A portfólió hatását az előző évi ázsiai és csendes-óceáni térségbeli eladások hajtották.

A szegmens működési EBITDA-ja 321 millió dollár volt 2021 első negyedévében, ami 35 százalékos növekedést jelent a 2020 első negyedévi 238 millió dollárhoz képest.

A mennyiségi növekedés és az áremelkedés, valamint a folyamatos költség- és termelékenységi intézkedések nagymértékben ellensúlyozták a magasabb ráfordítási költségeket, beleértve a nyersanyagokat is.

A szegmens működési EBITDA különbözete több mint 300 bázisponttal javult az előző évhez képest.

Vetőmag

A vetőmageladás nettó árbevétele 2 százalékkal nőtt 2020 első negyedévéhez képest. A nyereséget a helyi árak 2 százalékos és a mennyiség 1 százalékos növekedése okozta, amelyet részben ellensúlyozott az 1 százalékos devizahatás.

Az árnövekedést az új vetőmagtechnológia erőteljes alkalmazása eredményezte, beleértve az árak változtatását az EMEA-ban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) és Dél-Amerikában, valamint a kukorica-vetőmag árának globális 2 százalékos emelkedését.

A mennyiségi növekedését a kukorica- és a napraforgó-vetőmag iránti rekordkereslet okozta az EMEA-ban. A korai tavasz és a keresletváltozás helyi kínálati problémákat vetett fel, amely párosult a brazíliai Safrinha erős értékesítésével és Dél-Amerika más részein tapasztalható korai kereslettel. A nyereséget részben ellensúlyozta az észak-amerikai szállítások szezonális ütemezése. A brazil real által okozott kedvezőtlen devizahatásokat pedig részben ellensúlyozta az euró kedvező hatása.

A szegmens működési EBITDA-ja 2021 első negyedévében 617 millió dollár volt, ami 6 százalékkal magasabb, mint a 2020 első negyedévi 581 millió dollár. A következetes árstratégia, az alacsonyabb SGA-költségek, valamint a folyamatos költség- és termelékenységi intézkedések bőven ellensúlyozták az európai kukorica vetőmag elállításának kedvezőtlen hozamaiból adódó magasabb input költségeket, a megemelkedett szállítási költségeket és a kedvezőtlen devizahatást. A szegmens működési EBITDA különbözete több mint 100 bázisponttal javult az előző évhez képest.

Kilátások

A vállalat növelte nettó árbevétel-várakozását az idei évre.

Jelenleg 14,6 és 14,8 milliárd dollár közötti nettó árbevételre számít, aminek a középértéke az év egészére nézve 3-4 százalékos nettó árbevétel és 3 százalékos organikus értékesítés-növekedést jelent.

A Corteva megerősítette korábbi eredmény-várakozását. A működési EBITDA várhatóan 2,4-2,5 milliárd dollár, a működési EPS tartomány pedig részvényenként 1,85 és 1,95 dollár között mozog. A Corteva nem tudja összeegyeztetni az előremutató, nem GAAP szerinti pénzügyi mutatóit a leginkább összehasonlítható amerikai GAAP szerinti pénzügyi mutatóival, mert ésszerű bizonyossággal nem képes figyelembe venni/előre jelezni az ellenőrzésén kívül eső tételeket, amelyek jelentősek lehetnek.

A Corteva Agriscience™ nyilvánosan jegyzett, globális finanszírozású mezőgazdasági vállalat, amely az iparág egyik legteljesebb portfólióját kínálja a termelőknek világszerte - beleértve a vetőmagot, a növényvédelmet és a digitális megoldásokat -, amelyek a hozam és a jövedelmezőség növelését segítik. A Corteva Agriscience™ 2019-től független vállalat, korábban a DowDuPont mezőgazdasági üzletága volt.

Forrás: 
Corteva Agriscience/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.