Back to top

Megkezdődött a Mecsek Discovery Center beruházás

A napokban megkezdődtek a 2022 őszéig felépülő új természetismereti központ, a Mecsek Discovery Center építési munkálatai Árpádtetőn. Első lépésként a Mecsekerdő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolájának épületét bontják el, ennek helyére kerül majd a Mecsek-hegység természeti, kulturális és ipartörténeti értékeit bemutató állandó kiállítás és oktatóközpont.

A Mecsek Discovery Center a környezeti fenntarthatóság érdekében közel nulla energiaigényű létesítményként valósul meg.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A Mecsek Discovery Center felépítésének célja, hogy a látogatók élmények segítségével kapjanak olyan ismereteket, amelyek segítik a Mecsek és a természet felfedezését és megértését, továbbá hozzájárulnak a természeti, kulturális örökséget fenntartó, környezettudatos turizmushoz.

A leendő komplexum mintegy ötszáz négyzetméteren, két szinten várja majd a látogatókat.

A Mókus Suli erdei iskola új oktatótermei mellett a létesítmény központi része a Mecsek hegység élővilágát, geológiai és hidrológiai érdekességeit, kultúr- és ipartörténeti értékeit, valamint a hegységhez és annak erdeihez kapcsolódó emberi tevékenységeket bemutató állandó kiállítás. A kiállításon digitális eszközök segítségével megjeleníthetők a Mecsek hegycsúcsai, kilátói, a várak, várromok és kulcsosházak, valamint túraútvonalak, de megcsodálhatjuk a kilátást a pécsi TV-toronyból is.

Az erdei kirándulások szerelmesei egy régi turistaházba is beléphetnek, míg a gyerekek kedvence a mesekuckó lehet, ahol a Mecsek sokszínű és gazdag mondavilágával ismerkedhetnek.

Mivel a Mecsekerdő minden tevékenységében érvényesíti a környezettudatosságot és természetvédelmi szempontokat, a Mecsek Discovery Center közel nulla energiaigényű létesítményként épül.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A közbeszerzési eljárás sikeres lezárását és a szerződéskötést követően megtörtént a munkaterület átadása, a bontás és a terület rendezése után az ütemterv szerint a kivitelezők megkezdik az építést.

Fontos információ, hogy a beruházás az erdei iskola működését nem befolyásolja, az oktatás zavartalanul folytatódik a szomszédos Mecsextrém Park főépületének tetőterében berendezett átmeneti oktatótermekben.

A Mecsek Discovery Center az EAGLE nevet viselő, az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 1,7 millió euró költségvetésű horvát-magyar közös projekt keretében valósul meg annak érdekében, hogy a felek egymást kölcsönösen erősítve ösztönözzék a természetjárást, a két ország felfedezését. A fejlesztések része a horvát és a magyar végpontok összekötése a virtuális térben – például VR-szemüvegek segítségével –, így a fizikai távolságtól függetlenül, 3D-ben is megcsodálhatók a határon túli látnivalók, például a Pitomacai erdő látképe.

A projekt számos további elemet is tartalmaz: a természetismereti és túravezetői képzésektől, kerékpáros és madármegfigyelő rendezvények szervezésétől a többnyelvű mobilalkalmazásig.

Szintén a projekt keretében valósul meg a már meglévő Mókus tanösvény fejlesztése, a közép-hegységek madárvilágát bemutató új tartalom kidolgozása és a tanösvény digitális alapokra helyezése.

A projekt az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Program 2014-2020 keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Forrás: 
Mecsekerdő Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie - hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Megnyílt a regisztráció a Településfásítási Program második ütemére

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított, rendkívül sikeres Településfásítási Program. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában.

Július 14-én újra megnyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás

Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.