Back to top

Pünkösd Gemencen: Rezét gőzös újra pöfög!

Először áll szolgálatba és várja utasait a teljes felújítása után pünkösd hosszú hétvégéjén Rezét gőzös. Emellett vezetett gyalogtúra, lovas fogatozás, kézműves játékok, kiállítás, valamint kürtöskalács, méz- és lekvárkülönlegességek várják a kirándulókat a három napos ünnepen Gemenc déli kapujában, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön.

Részletes menetrend

A vonatok szombaton, vasárnap, valamint ünnepnapokon közlekednek.

Az 5 szerelvény Pörböly és Lassi állomások között szállítja oda-vissza az utasokat.

Naponta két alkalommal Rezét gőzös is szolgálatba áll.

A részletes menetrendet itt lehet megtekinteni: http://turizmus.gemenczrt.hu/gemenci-erdei-vasut/menetrend/

Részletes program

  • 2021.05.22., Szombat

- Rezét gőzös indulása: 10:30 és 14:00-kor

- „Gemenc kincsei” – kiállítás. Csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

- Mézes csodák

- Lekvárok Pörbölyről

- Vadmegfigyelő szabadon látogatható

  • 2021.05.23., Pünkösdvasárnap

- Kerülj erdőt erdésszel! – mindentudás az erdőről, az erdészek munkájáról. A gyalogtúra résztvevői az erdei vasút 9:00-kor induló járatával érik el a túra kiinduló pontját.

- Rezét gőzös indulása: 10:30 és 14:00-kor

- „Gemenc kincsei” – kiállítás. Csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

- Mézes csodák

- Lekvárok Pörbölyről

- Vadmegfigyelő szabadon látogatható

  • 2021.05.24., Pünkösdhétfő

- Kézműves foglalkozások– Szitakötő, fajáték készítése: 10:00-11:30 és 13:00-14:30.

- Lovas fogatozás az Ökoturisztikai Központból indulva. Indulási időpontok: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00.

- Rezét gőzös indulása: 10:30 és 14:00-kor

- „Gemenc kincsei” – kiállítás. Csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

- Kürtös kalács

- Mézes csodák

- Lekvárok Pörbölyről

- Vadmegfigyelő szabadon látogatható

Forrás: 
Gemenc Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Veszélyes gyöngyszemek

A víz az élet alapfeltétele, talán ez az oka, hogy ösztönösen vonz bennünket. Legyen akár tó vagy folyó, mind nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen számtalan kikapcsolódási forma kötődik hozzájuk. A biztonságos szórakozáshoz a szabályok betartása elengedhetetlen, ami egyéni és közös érdekünk is.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Kalandos életút

Számos megpróbáltatás és mélypont nehezítette Jakkel Mihály életét, a 90. életévét betöltve azonban már mosolyogva eleveníti fel ezeket az emlékeit is. Ehhez kellett a sors fintora és az élet kifürkészhetetlensége, miáltal megadatott neki az a hivatás és hobbi, ami a múltat végérvényesen megszépíti.

Verejtékes munka gyümölcse

Az igen régi időkben az Alföldet, így Szeged környékét is alapvetően a füves puszták, mocsarak jellemezték, melyeket kisebb-nagyobb erdőfoltok tagoltak. A művelhető területek iránt fokozódó igény a 17. és 18. századra azt eredményezte, hogy az erdőterületek, facsoportok aránya, kiterjedése számottevően lecsökkent, emiatt különösen a Dél-Alföld kopárrá és fátlanná változott.

Kőbe zárt rejtély

Életünk során mindig keressük a kapcsolatot a természethez fűződő gyökereinkkel, olykor tudatosan, máskor tudat alatt. Idővel rádöbbenünk, hogy boldogságunk tiszta forrása a harapnivaló friss levegő, a fodrosodó patak csobogása, a fák ölelő karja, az évmilliókat megélt, ősenergiát sugárzó kőzet közelsége, azaz az anyatermészet kincsei.

Időkapszula

Rohamléptekben közeledünk szeptemberhez, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás 25-ei nyitásához. A világjárvány sem töri meg a szervezőiroda lendületét, sőt már tisztán látszik, milyen programok várhatók a világkiállítás keretében.

Nincs élet nélkülük

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleiket felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek – többségében rovarok – virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.