Back to top

Állatvédelem - Felelősséggel tartozunk értük

Napjainkban az állatvédelemre egyre nagyobb figyelem terelődik a társadalom részéről, köszönhetően annak, hogy az emberek közös ügyüknek érzik az állatok védelmét. Olyan komplex társadalmi kérdésről beszélünk, amely hatással van szociális és gazdasági életünkre, befolyásolja a környezet- és természetvédelemhez való hozzáállást, emellett érinti a pszichológia és a kriminalisztika területeit is.

Emiatt a Civilút Alapítvány online állatvédelmi konferenciát szervezett „Az állami szervek és a társadalmi szervezetek szerepe, feladata és lehetőségei az állatvédelem területén” címmel.

A tanácskozás célja, hogy a döntéshozó szervek, a tudományos élet szereplői és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek között elősegítse és tovább erősítse az együttműködést.

Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kuratóriumi tagja megkeresésünkre beszámolt az online állatvédelmi konferencia szervezéséről, történéseiről, emellett állattartóként elmesélte személyes véleményét a felelős állattartásról is.

– A konferencia sikerességét jól mutatja, hogy az állatvédelem különböző területeinek képviselői között egyetértésben zajló párbeszéd és együttműködés alakult ki. Mindez az előadások utáni kerekasztal-beszélgetés során jött létre, ahol az állami szervek és a civil szervezetek megvitatták, hol tart az állatvédelem hazánkban és Európában, milyen segítségre van szüksége az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek társadalmi és kormányzati oldalról. Emellett az állatvédelem miniszteri biztosának kinevezésével és az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács megalakulásával a döntéshozóknak milyen további lépéseket kell tennie az állatvédelem joggyakorlatában, edukációs, prevenciós és támogatási programjaiban – mondja Gulyás Andrea.

Napjainkban – az internet és a közösségi média segítségével – az állatok védelme mellett az állatok jóléte is a társadalmi gondolkodás homlokterébe került.

A kedvtelésből tartott állatok száma is megnövekedett az elmúlt tíz évhez képest, és a házi kedvenceknek, illetve a gazdáiknak számos rendezvényt hoztak létre, amelyek az állatvédelemre és a felelős kutyatartásra kívánják felhívni a figyelmet.

– Gondoljunk csak bele, egyre több kutyás rendezvényen vehetünk részt, de például nemrégiben megnyílt a hatalmas népszerűségnek örvendő keszthelyi kutyás szabadstrand is. Az állathotelek vagy az állatbarát munkahelyek, szállodák és éttermek szintén azt teszik lehetővé, hogy az állattartókat ne zárják ki ezekről a helyekről, és a gazdik még több, tartalmasabb és hasznos időt tudjanak eltölteni kedvenceikkel.

Az állatjóléttel párhuzamosan az állatvédelemben is jelentős változások történtek, hiszen az állatkínzás nemcsak szabálysértésnek, de bűncselekménynek is számít. Sajnos, ezen a téren Magyarország már-már listavezetőnek mondható európai viszonylatban.

A kormány az állatvédelmi civil szerveztek támogatására is szeretne nagyobb figyelmet fordítani. Jelenleg magánfelajánlásokból és a személyi jövedelemadó 1%-ával tartják fenn magukat az állatmenhelyek, de fontos lenne, hogy az állami támogatások rendszerébe is beépüljön az állatvédelmi civil szerveztek támogatása.

– Nem szabad elfelejteni az ivartalanítás fontosságát sem. Az ebek, macskák ivartalanítása szintén segítséget nyújthat az állatmenhelyek számára, ugyanis a kóbor kutyák csökkenésével a menhelyek sem lennének ennyire terheltek. Emellett nem kellene ennyi ebrendészeti eljárást indítani, valamint nem lenne szükség ennyi állat elaltatására. Az ivartalanításra úgy kell tekinteni, mint a jövő állatvédelmére! – véli Gulyás Andrea.

A cikk bővített változatát a Kistermelők Lapja júniusi számában olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.