Back to top

A pásztoréletet iránt a COVID-járvány hozta meg a kedvet

Az elmúlt hónapokban Spanyolország több régiójában is megnőtt a pásztorkodás iránt érdeklődők száma, ezért kampányok indultak e foglalkozás népszerűsítésére. A szakértők szerint a világjárvány egyik hatása, hogy megnőtt az érdeklődés a kihalófélben lévő szakma iránt.

A Kasztília-La Mancha autonóm közösségben május közepén jóváhagyott egyik törvény célja a vidéki lakosok elvándorlásának megállítása. Ez valójában egybeesik a spanyol nagyvárosi lakosok vidéki élet iránti érdeklődésével. A spanyol tartományban élők számának növekedése, a világjárvány és a távmunkát ösztönző rendeletek csökkentik a vidékről való elvándorlás.

Úgy tűnik, hogy az ország számos településén a Covid-19-es időszakban új trendek figyelhetők meg, a járványhelyzet ugyanis megkönnyíti a lakóhely és a szakma megváltoztatását, azzal, hogy rájöttek, egyes szakmákban nem szükséges föltétlen az állandó személyes jelenlét

Sőt a járvány hozadéka lehet, az is hogy az elmúlt évtizedekben kihalófélben lévő szakmák, többek között a juhtenyésztés és pásztorkodás újraéledjen.

- Spanyolországban és a szomszédos Portugáliában a közelmúltban megnőtt a vidéki élet és a mezőgazdaságból vagy állattenyésztésből való megélhetés iránt érdeklődők száma.

A tendencia növekszik, annak ellenére, hogy ezek a szakmák nem könnyűek, és anyagilag későn térülnek meg. - mondta Antonio Lalanda, aki Alcantarában gazdálkodik.

Spanyolország egy másik régiójában, La Riojában a helyi önkormányzat is támogatja a juhtenyésztő iskolák fejlesztését.

Pedro Somalo, Brieva de Cameros polgármestere szerint a pásztoriskola segít a helyi juhnyájak gondozásában, amelyekből összesen több mint 1000 van. Hozzátette, hogy a kezdeményezést La Rioja autonóm közösség hatóságai finanszírozzák, és jól illeszkedik a járvány okozta tendenciához, amikor sokan érdeklődnek a vidéki élet iránt, sőt ki is költöznek a városokból.

Hasonló pásztoriskolákat hoztak létre a közelmúltban többek között Katalóniában, Spanyolország északkeleti részén is.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Hatalmas növekedés a MATE-ra felvett hallgatók létszámában

A nyilvánosságra hozott felsőoktatási ponthatárok alapján idén ősszel 24 százalékkal több új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Míg a tavalyi évben 2616 fő nyert felvételt a jogelőd intézmények valamelyikébe, addig idén 3244 fő érte el a ponthatárokat.

Ilyen egy játszótér, ahol a fogyatékkal élők is biztonságosan játszhatnak

Visszafogott színek, nagyobb és belátható terek, speciális hinták: így néz ki egy integrált játszótér, ahol a fogyatékkal élők is biztonságosan játszhatnak. A magyarok háromnegyede nem találkozott még olyan játszótérrel, ahol fogyatékkal élők is játszhatnak, miközben az emberek több mint fele szívesen járna ilyen játszótérre a lakóhelye környékén - derült ki a Royalkert kutatásából.

Biodiverz fővárost méhlegelőkkel és legeltetéssel

Sokak pusztán gazosnak vélik azokat a méhlegelőket, amelyeket a Főkert Zrt. először alakított ki Budapesten. A kezdeményezés célja a nyugat-európai mintán alapuló urbanizált terek ökológiai átalakítása. Erről adott tájékoztatást kiadónknak Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi vezetője.

AGCO/Fendt: pozitív kilátások

A 2020-as különleges év után még az idei esztendőt is erősen befolyásolja a globális koronavírus-járvány, különösen az áruforgalom és -szállítás nehézségei miatt. Ezzel együtt a német és a nemzetközi mezőgazdaságigép-piac kedvezően alakul, ami a Fendt számára is jó kilátásokat jelent, hangzott el az AGCO/Fendt sajtótájékoztatóján a napokban.

Versenyképesség és fenntarthatóság

"Hazánkban a precíziós gazdálkodást elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmazzák, így a precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függ" - mondta Dr. Feldman Zsolt a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (ECPA) megnyitóján.