0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A pásztoréletet iránt a COVID-járvány hozta meg a kedvet

Az elmúlt hónapokban Spanyolország több régiójában is megnőtt a pásztorkodás iránt érdeklődők száma, ezért kampányok indultak e foglalkozás népszerűsítésére. A szakértők szerint a világjárvány egyik hatása, hogy megnőtt az érdeklődés a kihalófélben lévő szakma iránt.

A Kasztília-La Mancha autonóm közösségben május közepén jóváhagyott egyik törvény célja a vidéki lakosok elvándorlásának megállítása. Ez valójában egybeesik a spanyol nagyvárosi lakosok vidéki élet iránti érdeklődésével. A spanyol tartományban élők számának növekedése, a világjárvány és a távmunkát ösztönző rendeletek csökkentik a vidékről való elvándorlás.

Úgy tűnik, hogy az ország számos településén a Covid-19-es időszakban új trendek figyelhetők meg, a járványhelyzet ugyanis megkönnyíti a lakóhely és a szakma megváltoztatását, azzal, hogy rájöttek, egyes szakmákban nem szükséges föltétlen az állandó személyes jelenlét

Sőt a járvány hozadéka lehet, az is hogy az elmúlt évtizedekben kihalófélben lévő szakmák, többek között a juhtenyésztés és pásztorkodás újraéledjen.

– Spanyolországban és a szomszédos Portugáliában a közelmúltban megnőtt a vidéki élet és a mezőgazdaságból vagy állattenyésztésből való megélhetés iránt érdeklődők száma.

A tendencia növekszik, annak ellenére, hogy ezek a szakmák nem könnyűek, és anyagilag későn térülnek meg. – mondta Antonio Lalanda, aki Alcantarában gazdálkodik.

Spanyolország egy másik régiójában, La Riojában a helyi önkormányzat is támogatja a juhtenyésztő iskolák fejlesztését.

Pedro Somalo, Brieva de Cameros polgármestere szerint a pásztoriskola segít a helyi juhnyájak gondozásában, amelyekből összesen több mint 1000 van. Hozzátette, hogy a kezdeményezést La Rioja autonóm közösség hatóságai finanszírozzák, és jól illeszkedik a járvány okozta tendenciához, amikor sokan érdeklődnek a vidéki élet iránt, sőt ki is költöznek a városokból.

Hasonló pásztoriskolákat hoztak létre a közelmúltban többek között Katalóniában, Spanyolország északkeleti részén is.

Forrás: farmer.pl