Back to top

Hiúz és medve került lencsevégre a Börzsönyben

Április közepén a Börzsönyben vadkamera rögzített egy hiúzt a hóesésben. Valamivel később, május elején pedig medve került lencsevégre szintén ebben a hegységben. Medvenyomokat már korábban is találtak Diósjenő közelében, a nagymacskáról felvételeket viszont még ritkábban lehet készíteni.

Magyarországon a becslések szerint megközelítőleg 10-12 db hiúz élhet.

Éjszakai ragadozó lévén nappal szinte lehetetlen megpillantani az állatot, de éjjeli felvételeket készíteni róla is ritka pillanat. Legutóbb márciusban mutatta meg magát a börzsönyi hiúz, a legutóbbi rögzített képek alapján pedig kikövetkeztethető, hogy a hegység magasabb területein maradt, meglehetősen közel a turistautakhoz.

A Kárpát-medencei hiúzok főként Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna és a balkáni országok erdőségeiben élnek. Élőhelye a sűrűségekben, sziklás völgyekben bővelkedő nagy fenyő és lombhullató erdőségek.

Mozgási körzete, territóriuma meglehetősen kiterjedt, a februártól áprilisig tartó párzási időszakon kívül magányosan él.

Hazánkban fokozottan védett!

Barnamedvét már tavaly is észleltek Nógrád megyében és Miskolc környékén is.

Idén Márciusban Mázsaházánál fotóztak medvelábnyomot, most pedig a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalára került fel kameracsapda segítségével medvéről készült fotó. A medve újbóli hazai megjelenését követően a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fontos tudnivalókat ismertetett a kirándulókkal arra az estre, ha a kijelölt turistaútvonalakon esetleg medvével találkoznának.

Fotó: Börzsöny Alapítvány / Bedő Péter
Szerencsés elkerüli a sűrű. átláthatatlan bozótosokat, csöndben nem ajánlott sétálni, és ha mégis medvével sodorna össze minket a sors, a következőket semmi esetre sem tegyük: ne próbáljuk meg elzavarni, ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk neki hátat, és elfutni sem ajánlatos, mert biztos, hogy az állat utolér minket!

Európában nagyobb állománya Skandináviában, Romániában, Oroszországban, Bulgáriában és Szlovákiában. Magyarországon található. Hazánkban védett faj!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft., amely keretében csaknem 30 km légvezetéket cseréltek le új, földkábeles áramhálózatra, az oszlopok egyikét pedig ünnepélyes keretek között bontották el Bugyitól délre.

Az erdő ezerágú rendeltetése

Az Agrárminisztérium fásítási és erdőtelepítési programjainak célja, hogy 2030-ra Magyarország területének a 27 százaléka erdővel borított legyen, amivel mintegy 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni.

Táncoskert: Több mint bio…

A Táncoskert egy legeltetésre alapozott, holisztikusan menedzselt, regeneratív, permakultúrás, közösségi gazdaság, ahol a tagoknak nyílt napot szerveztek, hogy lássák, valójában hol és hogyan élnek azok az állatok, amelyeknek a húsát, tojását eszik. A Polgár határában működő családi gazdaságot Lengyel Zoltán vezeti, aki mind a termelésben, mind az értékesítésben a megszokottól teljesen eltérő utat választott.

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

Akkora medúza jelent meg a horvát tengerparton, hogy a kutatók is meglepődtek

A horvátországi Split Oceanográfiai és Halászati Intézetének kutatói egy akkora medúzával találkoztak a Trogir melletti Marina-öbölben, amekkorát korábban még nem láttak - írja a Croatia Week.

Ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg az Európai Bizottság a 2030-as klímapolitikai célok költségeit

Az Európai Bizottság klímacsomagja jelentős hatással lesz a mezőgazdasági termelőkre és az erdőgazdálkodókra is az előttünk álló évtizedben. El kell kerülni, hogy a klímacélok teljesítése drasztikus élelmiszerár-emelkedést okozzon, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztók és a gazdák számára egyaránt – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket az új Uniós Erdőstratégia kialakításakor

A fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni – közölte Nagy István agrárminiszter. Az erdőgazdálkodás döntően nemzeti kompetencia, ezért Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a nemzeti erdészeti politikákat.

Két év után szabadítottak meg egy szarvast egy gumiabroncstól a nyakán

Több mint két éve kóborolt egy hím szarvas a nyakán egy gumiabronccsal Coloradóban, míg meg nem szabadították tőle - közölték vadvédelmi szakemberek.