0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A „bőripar” evolúciós ugrása

Az alternatívbőrök egyik csoportját a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő és egyre szélesebb körben alkalmazott gombafonalaknak köszönhetjük. A biotechnológiai forradalom kezdete ez, mely végre reformálhatja a ruhaipart, ezzel és főleg a tömegtermelés lehetővé válásával a több évszázados egészségtelen és szennyező iparág hatalmas lépést tehet a fenntarthatóság irányába.

A bőr-, és a húsiparban az a legfőbb közös pont, hogy mindkét ágazat erőteljes környezeti terhelést jelent a Föld számára, mert rengeteg vegyianyagot használnak, és elképzelhetetlen mennyiségű vizet pazarolnak el. A nagyobb divatházak és világmárkák egymás után mondanak nemet a bőr használatára, és ez még csak a kezdet. A növényekből készült bőrhelyettesítő termékek mellett a gombákból gyártók is beszálltak a versenybe…

Az elődeink tudtak valamit

A jelentősen háttérbe szoruló és mára csupán maroknyi lelkesen kitartó hagyományőrző által életben tartott taplófeldolgozás néhány évtizede komoly iparág volt. A toplászok elsősorban a bükkfataplót (Fomes fomentarius) gyűjtik, és érlelés után annak puha bőrszerű anyagát munkálják meg különféle használati és dísztárgyak készítéséhez.

A MuSkin a szubtrópusi fákon élősködő Phellinus ellipsoideus-ből származó velúrbőrhatású matéria önmagában nem vízálló, de ökoviasszal kezelhető.

Minden lap a természetes eredetnek köszönhetően egyedi mintázattal rendelkezik.

Összeáll a micéliumszövet

Aniela Hoitink holland tervező micéliumkorongokból épít ruhákat, abban bízva, hogy ez alapjaiban változtathatja meg a textilekhez való viszonyulásunkat. A kizárólag micéliumból álló szövetet MycoTex névre keresztelte, mely a Global Change Award nyertese lett 2018-ban.

A modulokból készítés előnye, hogy lényegében az összeállítás közben „mintázható”, selejtmentesen lehet vele dolgozni, feleslegessé válik minden egyéb rögzítő, hiszen végül szerves egésszé áll össze, szükség esetén a javítása is könnyűszerrel megoldható, és végső soron komposztálható.

youtube://v/nVJv4bWnOCM

Szobrászból gombász

A MycoWorks diadalútja Philip Ross San Franciscó-i művész rendhagyó ötletével kezdődött, aki több mint három évtizede fejébe vette, hogy szobraihoz micéliumot használ. A reichivel kezdett kísérletezni és ahogy az lenni szokott a szellem kiszabadult a palackból és megállíthatatlannak bizonyult. Ahogy szélesedett a látókörük és változtak a piaci igények egyre nagyobb mennyiségben és egyre több helyen próbálták ki ezt az újítást.

2016- ban a szilárd verzió után megkezdődtek a kísérletek a rugalmas struktúra előállítására, mely már megfelel annak, hogy a bőr kiváló alternatívája legyen.

A ReishiTM finom micélium bemutatását hatalmas érdeklődéssel fogadták és felkeltette számos világcég figyelmét. A MycoWorks egyedülálló fermentációs eljárást alkalmaz, mely által sűrűbb, homogénebb állomány keletkezik, amit nem szükséges tömörítéssel tartósabbá, strapabíróbbá tenni. Ez teszi megkülönböztethetővé a „gombabőrökkel” szemben.

Háromévnyi együttműködés eredménye a Hermès divatházzal az új Sylvania fantázianévvel ellátott micéliumfejlesztés. Matt Scullin a cég vezérigazgatója büszkén ecsetelte, hogy

a Sylvania megtestesíti a természet és a biotechnológia együttműködését egy csúcsminőségű anyag létrehozásának érdekében, mely gyakorlatilag minden tulajdonságában a felülmúlja a bőrt.

A természet ihlette

A Bolt Threads tudós csapata arra vállalkozott, hogy jobb minőségű anyagokat biztosítson egy jobb világ érdekében. A MyloTM prémium kategóriás micéliumból álló bőrhelyettesítő, mely rugalmas, puha, bármilyen színben és dombornyomással egyedivé tehető, alacsony környezeti terhelés mellett előállítható.

Fűrészporon illetve más szerves anyagokon növesztik néhány hét alatt, majd színezés és feldolgozás után érzésre és küllemre tökéletesen megfelel az ősének.

A világmárkák közül a Gucci, Stella McCartney, Lululemon, Adidas és Kering jelentős összeget fektetett már be a „micéliumbőr- iparba” a még dinamikusabb fejlődés érdekében. Stella McCartney idén márciusban elkészítette első micéliumalapú ruhakölteményét, és egyelőre úgy tervezi, hogy ezek később is teljesen egyedi darabok lesznek, az Adidas pedig a klasszikus fazonú edzőcipőjének micéliumváltozatát mutatta be áprilisban bevezetésképpen.

youtube://v/oe3Vwnnp-VA

Hagyomány újraértelmezve

Az indonéz Mycotech által fejlesztett micéliumbőrt rostos mezőgazdasági hulladékokon termesztik. A Mylea erős, fenntartható és környezetbarát anyag.

Textúrája, hajlékonysága szerint a szarvasmarhabőr tökéletes utánzata.

Az eljárás rendkívül gyors, nem szennyezi a környezetet vegyszerekkel és nem igényel életáldozatot.

A micélium alapú bőr jelenleg a biotechnológia egyik legérdekesebb vívmánya. Hamarosan egyre több olyan prémium minőségű terméket láthatunk, mely megfelel minden elvárásnak, amit valaha is a bőrrel kapcsolatban támasztottunk, de egy óriási különbséggel, környezet-, ember- és állatbarátok lesznek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu