Back to top

Tudta, hogy élnek hazánkban bölények?

Bár a 20. század elején kipusztult az európai bölény a szabad természetből, ám az állatkerteknek és a fajmegőrző programoknak köszönhetően sikerült megmenteni a kihalástól. Néhány éve már hazánkban az Őrségben is vannak bölények, amelyek nemcsak turisztikai látványosságul szolgálnak, hanem egy kísérlet résztvevői is.

Az Őrségben a Kondorfa Hegy-Völgy Vadon, 90 hektáros területén leltek otthonra az európai bölények. A területre csak kutatók és a Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai által vezetett szakemberek mehetnek be - bennünket dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese kalauzolt.

MMG - Terepjáróval a bölények között az Őrségben

A pityerszeri műemlékegyütteshez közeli bemutató terület a nagyközönség is láthat bölényeket, annak az állománynak a célja, hogy az emberek testközelből láthassák ezeket az egykor a szabad természetből kipusztult állatokat. Ott nem szeretnék bővíteni a létszámukat, míg  Kondorfán egyelőre szabadon hagyják növekedni az állományt, mert arra  kíváncsiak, hogyan alakítják át az élőhelyük növény és állatvilágát a tevékenységükkel. 

- Két év elteltével is lehet már látni valamit abból, hogyan alakítják át az élőhelyüket?

- Ezek a marhafélék sok fás szárú növényt fogyasztanak, és ebből adódóan nagy hatásuk van erre a vegetációra, amit már rövid idő elteltével is lehet látni. De az itt élő más élőlényekre és életközösségekre is komoly befolyásuk van, mert például azzal, hogy kitakarították a vadalmafák alját, egy sor más állatnak is lehetőséget teremtettek arra, hogy hozzáférjenek a gyümölcshöz. Ezeket az összefüggéseket most térképezzük fel két kutatás keretében: az egyikkel a növényzetre való hatást vizsgáljuk, a másik pedig a táplálkozásukat elemzi a havonta begyűjtött ürülékminta alapján.

- Mit jelent az, hogy itt emberi beavatkozás nélkül élnek az állatok?

- Szabadon vannak, de felügyelet alatt. Mindig ellenőrizzük a kerítés állapotát, bár a bölények még egyszer sem akartak kimenni, a kint élő más vadak - szarvasok, őzek vaddisznók – viszont rendszeresen bejárnak ide. A bölények kiegészítő takarmányt kapnak, és van egy önitatóval felszerelt mélyfúrású kútjuk, de inkább abból az időszakos patakból isznak, ami átfolyik a területen. Ezen kívül ellenőrizzük, hogy van-e valamilyen egészségi problémájuk, hogy megvan-e mind, és hogy esetleg elpusztult-e valamelyik.

Bölények az Őrségben
Bölények az Őrségben
Fotó: Bocskay Zsolt

Az európai bölény

Létszámát tekintve az európai bölény túljutott a krízisen, amely a múlt század első felében pusztult ki a szabad természetből. Az 1920-as években különböző állatkertekből összegyűjtöttek tizenkét bölényt, és elvitték őket a bialowizeai őserdőbe, oda, ahonnan kipusztultak, és így indult meg a szaporítási program. Azóta újra él vadon bölény Európában, és a létszámuk már több ezerre nőtt. Idehaza nem elsősorban a világállomány gyarapítása a cél, hanem az, hogy kimutatható legyen a hatásuk a területükön. A faj szempontjából egyébként az a fontos, hogy minél több helyen legyen akár kisebb állomány, hiszen az a tizenkét állat, amelytől az összes mai bölény származik, meglehetősen szűk genetikai készlettel rendelkezik. A különböző betegségekkel, kórokozókkal szembeni ellenállóképességet az tudja biztosítani, ha minél több, egymástól független helyszínen vannak állatok.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

Gyalog- és vízitúrák az Őrségi Nemzeti Park programkínálatában

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egész évben különleges látnivalókkal várja az ide látogatókat. A kínálatukban szerepelnek természeti, kultúrtörténeti és néprajzi értékeket is bemutató programok.

Bölényfarm Székelyföldön

A bölények erőt sugárzó és tiszteletet parancsoló állatok, nem véletlen, hogy több állam címerébe is bekerültek. Ki ne emlékezne a vadnyugatról szóló olvasmányaira vagy játékfilmekre, amikben vonuló csordák között harcoltak az őslakosokkal a préri valamelyik szegletéért a tehénpásztorok, a cowboyok.

Fertőznek, így mennek a vágóhídra a Yellowstone Park bölényei

900 bölény kilövésére és befogására adtak engedélyt a hatóságok, hogy a telente vándorló állatok ne tudják megfertőzni az útjukba eső haszonállatokat, elsősorban a szarvasmarhákat.

Szándékosan lett ennyi bölény a Kárpátokban

Tizenhat szakaszban telepítettek vissza 105 egyedet a Szárkő-hegységbe.

Pusztuló lucfenyvesek helyére 370 ezer őshonos fát ültettek az Őrségi Nemzeti Parkban

Huszonhat hektár pusztuló lucfenyvest számoltak fel, helyettük 370 ezer darab, őshonosnak számító fa csemetéjét ültették el, fa- és cserjefajokban bővelkedő erdősítéseket hoztak létre az Őrségi Nemzeti Parkban; a két éven át zajló, most záruló természetvédelmi projekt megvalósításához az Európai Unió több mint 408 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyújtott.

Változatos élményt nyújt az Őrségi Nemzeti Park kínálata

Színes programokon keresztül mutatja be az Őrség különleges természeti, kultúrtörténeti és néprajzi értékeit az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egész évben. Hazánk legfiatalabb nemzeti parkját 2002-ben alapították, területe magában foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, a Belső-Őrséget és Szentgyörgyvölgy környékét.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Az alpakák, a bölények, a kazak zsábik és a többiek

Egyre többen fognak bele az alpakatenyésztésbe, ismét vannak bölények a hazai vadonban, csökkent a lúdtenyésztési kedv, és milyen jövőt hoz az állattartóknak az egekbe ugrott takarmányár? A többi között erről is olvashatunk a Kistermelők Lapja májusi számában.

Ma még ne rohanjuk a múzeumokba - a nyitásra sok helyen még várni kell

A múzeumok lassan ébrednek a "covid álomból", ám a nemzeti parkok gyorsan reagáltak, a zömük május elején megnyitotta a bemutatóhelyeit. A jelenős közgyűjteménnyel bíró múzeumok viszont még csak most tervezgetik a nyitást. Van amelyik csak júniustől akarja fogadni a nagyközönséget, és akad olyan neves múzeumunk is, amelyik még azt hirdeti a honlapján, hogy novembertől zárva kell lenniük.