Back to top

Szeptemberre megújul a Mezőhegyesi Szakképző Iskola épülete

Május 14-re befejeződtek az írásbeli érettségi vizsgák Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok iskolájában. Az utolsó két napon a rendészet és közszolgálat ágazati képzésben résztvevők szaktárgyi vizsgáját, illetve biológia érettségit tartottak. Az intézményben a 2020/21-es tanévben összesen 28-an érettségiznek.

MMG - Lovászok, belovaglók és patkolókovácsok

Iskolánk fő profilja a szakképző iskolai szakmai oktatás, tehát az érettségit adó képzésekben, szakgimnáziumban, vagy az új rendszerben a technikumban kevesebben tanulnak.

Tanulóink többsége szakmai vizsgát tesz

- mondja Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

Tarkó Gábor igazgató
Fotó: Csatlós Norbert
A koronavírus-járvány miatt nem lehetett sem szalagavatót, sem ballagást rendezni, de lehetőségeikhez mérten igyekeztek kárpótolni a gyerekeket. Kis csoportokban tablófotózást szerveztek – a lovas képzésben tanulók részére lovakkal –, a fotózásra

minden végzős kapott egy a ménesbirtok címerével ellátott, a fonott sallangok (lószerszámdíszek) mintájára készített valódi bőr kitűzőt.

A bizonyítványokkal együtt pedig az iskolában készült tarisznyákat – bennük a szokásos útravalókkal – adják át nekik.

Tarkó Gábor kiemelte: A rendelkezésünkre áll még pár hét felkészülési idő a szakmai vizsgákra.

A pandémia idején nem volt könnyű megszervezni, de fenntartónk és duális képzési partnerünk, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság lehetőséget biztosít végzős tanulóinknak a gyakorlásra.

Így legalább részben pótolhatják azt, amit az iskola bezárása óta mulasztottak, hiszen mi többek között lovászokat, belovaglókat, patkolókovácsokat képzünk, ezeket a szakmákat pedig nem lehet online elsajátítani.

Fotó: Csatlós Norbert

A ménesbirtok iskolájának központi épületén a homlokzat és a tetőhéjazat teljes műemléki felújítása 2020-ban kezdődött, és fontos szerepet kap az energetikai korszerűsítés, valamint a bútorzat és a tanműhelyek eszközparkjának 21. századi színvonalra emelése is.

A kivitelezés július 25-én fejeződik be, a bútorozás és a szükséges engedélyek beszerzése után szeptemberben már itt szeretnék kezdeni az új tanévet.

Fotó: Csatlós Norbert
Ha valaki csak most kapna észbe, és most értesült az itt megvalósuló fejlesztésekről, még van néhány hely az első évfolyamon.

Május 10-én írtuk ki a rendkívüli felvételi eljárást, maradt még néhány férőhelyünk - hangsúlyozza az igazgató. A technikumba várunk mezőgazdasági gépésztechnikusokat, valamint mezőgazdasági technikusokat növénytermesztőnek, illetve ezen kívül a szakképző iskolába is fogadunk még nagyon-nagyon kevés számban mezőgazdasági gépészeket, valamint gazdákat, akik nálunk lovász vagy állattenyésztő szakmairányt választhatnak.

Elsősorban, magasabb létszámmal a hagyományos lovas képzésünket folytatjuk, s akik ezt elvégzik, a jövőben felnőttképzés keretén belül választhatnak patkolókovács vagy belovagló képzést.

Jelentkezni augusztus 31-éig lehet általános iskolai végzettséggel, illetve érettségi bizonyítvánnyal két év alatt is megszerezhető a technikusi végzettség, vagy szakképző iskolában a szakma. A szakmával rendelkezők esti iskolában szerezhetnek érettségi bizonyítványt, ugyancsak két év alatt. A részletekről az iskola honlapján, közösségi oldalán vagy telefonon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Szivarokat talált a NAV ruhák helyett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy utas poggyászaiban 1400 szivart találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Bemutató Dalmandon és Nádudvaron

Idén sem változtatott a bevált hagyományon a KITE Zrt. Augusztus 31-én Dalmandon, szeptember 7-én pedig Nádudvaron tartottak fajtabemutatót szemes kukoricából, szemes cirokból, napraforgóból és szójából. Ebben az évben a dalmandi kísérlet sikeredett látványosabbra, attól és a megszokottól is elmaradtak egy kicsit a nádudvari látnivalók.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.