Back to top

Szeptemberre megújul a Mezőhegyesi Szakképző Iskola épülete

Május 14-re befejeződtek az írásbeli érettségi vizsgák Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok iskolájában. Az utolsó két napon a rendészet és közszolgálat ágazati képzésben résztvevők szaktárgyi vizsgáját, illetve biológia érettségit tartottak. Az intézményben a 2020/21-es tanévben összesen 28-an érettségiznek.

MMG - Lovászok, belovaglók és patkolókovácsok

Iskolánk fő profilja a szakképző iskolai szakmai oktatás, tehát az érettségit adó képzésekben, szakgimnáziumban, vagy az új rendszerben a technikumban kevesebben tanulnak.

Tanulóink többsége szakmai vizsgát tesz

- mondja Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

Tarkó Gábor igazgató
Fotó: Csatlós Norbert
A koronavírus-járvány miatt nem lehetett sem szalagavatót, sem ballagást rendezni, de lehetőségeikhez mérten igyekeztek kárpótolni a gyerekeket. Kis csoportokban tablófotózást szerveztek – a lovas képzésben tanulók részére lovakkal –, a fotózásra

minden végzős kapott egy a ménesbirtok címerével ellátott, a fonott sallangok (lószerszámdíszek) mintájára készített valódi bőr kitűzőt.

A bizonyítványokkal együtt pedig az iskolában készült tarisznyákat – bennük a szokásos útravalókkal – adják át nekik.

Tarkó Gábor kiemelte: A rendelkezésünkre áll még pár hét felkészülési idő a szakmai vizsgákra.

A pandémia idején nem volt könnyű megszervezni, de fenntartónk és duális képzési partnerünk, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság lehetőséget biztosít végzős tanulóinknak a gyakorlásra.

Így legalább részben pótolhatják azt, amit az iskola bezárása óta mulasztottak, hiszen mi többek között lovászokat, belovaglókat, patkolókovácsokat képzünk, ezeket a szakmákat pedig nem lehet online elsajátítani.

Fotó: Csatlós Norbert

A ménesbirtok iskolájának központi épületén a homlokzat és a tetőhéjazat teljes műemléki felújítása 2020-ban kezdődött, és fontos szerepet kap az energetikai korszerűsítés, valamint a bútorzat és a tanműhelyek eszközparkjának 21. századi színvonalra emelése is.

A kivitelezés július 25-én fejeződik be, a bútorozás és a szükséges engedélyek beszerzése után szeptemberben már itt szeretnék kezdeni az új tanévet.

Fotó: Csatlós Norbert
Ha valaki csak most kapna észbe, és most értesült az itt megvalósuló fejlesztésekről, még van néhány hely az első évfolyamon.

Május 10-én írtuk ki a rendkívüli felvételi eljárást, maradt még néhány férőhelyünk - hangsúlyozza az igazgató. A technikumba várunk mezőgazdasági gépésztechnikusokat, valamint mezőgazdasági technikusokat növénytermesztőnek, illetve ezen kívül a szakképző iskolába is fogadunk még nagyon-nagyon kevés számban mezőgazdasági gépészeket, valamint gazdákat, akik nálunk lovász vagy állattenyésztő szakmairányt választhatnak.

Elsősorban, magasabb létszámmal a hagyományos lovas képzésünket folytatjuk, s akik ezt elvégzik, a jövőben felnőttképzés keretén belül választhatnak patkolókovács vagy belovagló képzést.

Jelentkezni augusztus 31-éig lehet általános iskolai végzettséggel, illetve érettségi bizonyítvánnyal két év alatt is megszerezhető a technikusi végzettség, vagy szakképző iskolában a szakma. A szakmával rendelkezők esti iskolában szerezhetnek érettségi bizonyítványt, ugyancsak két év alatt. A részletekről az iskola honlapján, közösségi oldalán vagy telefonon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Egy derűs ember borús napjai

Stand-upos humoristát világjárvány felszálló ágának idején megkeresni – az álmoskönyv szerint nem túl ígéretes vállalkozás. Próbálkozni persze lehet. Hadházi László végül is nyakas alföldi legény, látott már életében egyet s mást.

Gazdaközpontú támogatásra van szükség - Új források, új kompromisszumok

Pályázati és uniós források állnak jelenleg a hazai agrárium figyelmének fókuszában, amelyet jelentős mértékben megváltoztat a hazai társfinanszírozás mértékének növelése. A tárca szerint azonban a támogatási rendszer kialakításánál jobban figyelembe kellene venni a gazdák érdekeit.

Megújult a John Deere 9R traktorszériája

A világ vezető traktorgyártója, az amerikai John Deere legnagyobb teljesítményű, JD 9R traktorcsaládjának nyolc modellje is megújult 2021-re.

Háborús hősökből tollas hajléktalanok

A házigalamb vagy parlagi galamb városi jelenléte úgyszólván általános aláfestése a városképnek. Galamb a tereken, galamb a házakon, parkokban, metróaluljáróban, sőt még villamoson is… A róluk alkotott társadalmi vélemény ambivalens: „tollas patkány”, „madarak hobója” és miegymás, a másik oldal szerint színesítik a települések faunáját, szeretik etetni őket, köztéri közkedvencként tartják számon.

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.

Mind az öt agrárszakképző centrummal megállapodást kötött a MATE

A közép- és felsőfokú agrárképzés javítása érdekében szakmai partnerségre lépett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az öt agrárszakképzési centrum. Az együttműködés értelmében a felek közösen vállalják a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szakember-utánpótlásának biztosítását.

Tovább várjuk az országos esőt

Egy lassan vonuló hidegfront érkezik pénteken, így mérséklődik a forróság, de az oly várt országos, jelentős csapadékot ez a változás sem hozza meg. Bár a következő napokban kialakulnak majd (akár heves) záporok, zivatarok, de az ország egész területe nagy valószínűséggel nem ázik meg.

Ezért tartják kezelhetetlennek a kazak zsábi lófajtát

Sokan makacsnak, magának valónak, lovas oktatásra alkalmatlannak tartják, a kazak zsábi lófajtát, ám Kisnyárádon rácáfolnak e vélekedésre. A fegyelmező, agresszív bánásmód nem ideális a lovaknál, a zsábi fajtánál pedig egyenesen katasztrófához vezet -vélik a Zsábi Lovasudvarban, ahol nem csak lovagolni lehet megtanulni, hanem az elrontott, kezelhetetlennek tartott lovakat terápiára is várják.

Nyár végén új tananyagokkal indul a mindenki számára ingyenesen elérhető Digitális Agrárakadémia

A Digitális Jólét Program (DJP), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Széchenyi István Egyetem (SZE) és az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) a Digitális Agrárakadémia hosszútávú fejlesztésének konzorciumi irányításáról írt alá megállapodást szerdán, Gödöllőn.