Back to top

Felfedezték a világ legrondább orchideáját

A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek (Kew Gardens) szakértői közzétették a tíz legérdekesebb új növényfaj listáját, amelyeket az elmúlt évben fedeztek fel és írtak le. Ezek között szerepelnek például a Heathrow repülőtér közelében talált gombák, egy potenciális perui "szuper étel", valamint a világ legrondább orchideája.

Bár első pillantásra egyáltalán nem hasonlít az általunk ismert orchideákra, mégis rokonságban áll velük. A Gastrodia agnicellus kicsi és barna, virágai alig nyílnak.

A világ legcsúnyább orchideája - a tudósok így jellemzik - egyike azoknak a növényfajoknak, amelyet 2020-ban fedeztek fel.

Bár a virág nem gyönyörködtet a megjelenésével - sőt, egyesek szerint egyáltalán nem is emlékeztet virágra -, az illata nagyon hasonlít a rózsáéhoz, és annál intenzívebbé válik, minél magasabb a hőmérséklet.

A Gastrodia agnicellus csak egyike a több tízezernyi orchideafajnak, de a tudósok rendkívül izgalmas felfedezésnek tartják.

Madagaszkár nedves örökzöld erdeinek mély árnyékában rejtőzködve találták meg.

Az orchideának nincsenek levelei, és sok jel utal arra, hogy nem fotoszintézissel, hanem a gombákhoz hasonlóan táplálkozik.

- Az új fajok felfedezése váratlanul érte a kutatókat. Nagyon sok közülük furcsa és csodálatos, mint például a csúnya orchidea. Nem mindegyik alkalmas az ablakpárkányra, de az ökoszisztémák részeként mindegyiknek megvan a szerepe a természetben - mondja Dr. Martin Cheek, a Kew botanikusa és az Azonosítási és Nómenklatúra Egység tudósa.

Hozzátette: néhányuk a jövőben segíthet az emberiségnek új élelmiszerként vagy betegségek gyógyításában. Fontos, hogy ezeket a fajokat minél hamarabb felkutassuk, mert a legtöbb újonnan felfedezett fajnak természetes környezetében nagyon kicsi az elterjedési területük. Érzékenyek például a fakitermelés miatti környezetváltozásra, amely a földeket a mezőgazdaság számára készíti elő, és ez egyben a legnagyobb veszélyt jelenti számukra.

Dzsungel Madagaszkáron
Dzsungel Madagaszkáron

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Miről beszélgetnek egymással a gombák?

A Nyugat-Angliai Egyetem kutatói egy kísérlet során kimutatták, hogy a gombák elektromos impulzusok segítségével képesek kommunikálni egymással.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.