0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Folytatódik a Településfásítási Program

Ötszázmillió forintos keretből 12 ezer sorfát biztosított az Agrárminisztérium a 2020-ban indult Településfásítási Programban.

Az államtitkár hangsúlyozta: a sorfák kifejezetten belterületi fásításra alkalmas fajok és fajták, földlabdával és az ültetéshez szükséges egyéb eszközökkel bocsájtják a nyertesek rendelkezésére. Összesen 474 település igényelt sikeresen fákat, amiket 2020 őszén és idén tavasszal szerte az országban elültettek.

Minden megyéből hatalmas volt az érdeklődés, nincsen olyan része az országnak, amely kimaradt volna a faültetésekből.

Zambó Péter kijelentette, hogy a Településfásítási Program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb és legátfogóbb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát. A kezdeményezés hármas célt szolgált: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére, és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira; a kistelepülések zöldítése, az ország környezeti állapotának javítása, illetve a helyi közösségek erősítése.

A minisztérium újabb egymilliárd forintot biztosít a településfásításhoz, ezért június tizedikén ismét megnyitjuk a regisztrációt, további közel ezer település számára lehetővé téve összesen 24 000 sorfa elültetését – emelte ki Zambó Péter államtitkár.

A Településfásítási Programban 3-4 éves, előnevelt, nagyméretű sorfát ültettek el az ország tízezernél kevesebb lakosú településein.

Az Agrárminisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján, a jelentős igényekre tekintettel folytatja a programot. Így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán további 24 ezer fát ültethetnek majd el közel ezer magyar kisvárosban, községben. Az érdeklődő települések június 10-30. között regisztrálhatnak előzetesen az orszagfasitas.hu oldalon, majd július 5-től nyújthatják be igénylésüket.

A feltételek lényegében nem változnak: a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által biztosított forrás lehetővé teszi, hogy a tízezernél alacsonyabb lélekszámú települések 19 fafaj közül választhatnak és településenként legalább tíz, legfeljebb 30 sorfát igényelhetnek. Az állam a szállítás, a mulcs, a védőrácsok és a támasztó karók költségeit is állja, ezen felül minden ültetéshez szakmai támogatást adva, szakember jelenlétét is biztosítja.

A program célja, hogy az ország területének 27 százalékát fával, erdővel borított térségek tegyék ki.

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, Pajtók Gábor elmondta, hogy több megye, a Bükk, a Mátra és a Börzsöny egy részének erdészeti hatósági feladatait is ellátják. A támogatásoknak köszönhetően ezeken a területeken megközelítően 1400 hektáron zajlik erdőtelepítés, ebből 538 hektár található Heves megyében, ahol közel ugyanennyi telepítés valósul meg a közeljövőben, amire már kiadták az engedélyt.

A kormánymegbízott fontosnak és felelősségteljes feladatnak nevezte a kormányhivatal e területen végzett munkáját.

A Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Juhász Attila Simon azt hangsúlyozta, hogy az ország egyik legerdősültebb területéről van szó, ahol mindig professzionális erdőgazdálkodás folyt. Szerinte az országos fásítási program, s annak minden alprogramja ennek a nemes hagyománynak a folytatását jelenti. Ebben a tevékenységben kiváló partner az Egererdő Zrt.

Az esemény résztvevőit köszöntő polgármester, Böjt László arra hívta fel a figyelmet, hogy Ostoroson minden megszületett gyermek tiszteletére fát ültetnek. A faluban már öt születésparkot lehet összeszámolni.

Forrás: EGERERDŐ Zrt./MTI/AM Sajtó