Back to top

Mennyi mézet fogyasszunk naponta?

A korábbi cikkekben érintettük, hogy a méz 181 összetevőjének köszönhetően jóval egészségesebb édesítőszer, mint a cukor vagy más édesítőszerek. A méz nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek egészségünkre is kihatnak, segítik az immunrendszerünket, illetve elpusztítják nyálkahártyánkon a kórokozókat, mielőtt azok mélyebbre jutnának és nagyobb kárt okoznának.

Most térjünk rá arra, hogy mikor mennyit érdemes fogyasztanunk belőle ahhoz, hogy a jótéteményeit élvezhessük, de szervezetünket még ne terheljük meg vele.

Bár ebben a cikkben, mint a korábbiakban is elsősorban mértékre szeretnék inteni mindenkit, be kell vallanom, hogy méhészként, amikor családommal a folyékony arany pörgetését kezdjük tavasszal, képtelen vagyok bármilyen mértéket betartani. A pörgetéskor ugyanis a legfinomabb a méz.

A friss méz íze és zamata, továbbá a viaszból és virágporból származó illat és ízanyagok még mind benne vannak.

Ezzel a rövid vallomással egyúttal azt is szeretném jelezni, hogy érdemes méhész ismeretségét keresni, aki esetleg közvetlenül a pörgetés utáni napokban szólhat, hogy van friss méze és már ekkor be tudjuk tőle szerezni. Természetesen a méz ezután is egészséges és finom marad, de közvetlenül a pörgetés után igazi ínyencség!

Ám ha időnként ki is rúgunk a hámból a mézfogyasztás szempontjából, mert az egészségünk megengedi, általánosságban érdemes mértéket tartanunk.

Érdekességként említeném meg, hogy a méz nagy mennyiségben való adagolását apiterapeuták is alkalmazzák különböző krónikus betegségek esetén, például a rák leküzdésében.

Meglepő ezekben a protokollokban, hogy a fogyasztandó méz viszonylag nagy mennyiségben (250-350 gramm) szerepel bennük és állítólag így fejti ki jótékony hatását. Attól azonban mindenkit óva intenék, hogy szakember felügyelete nélkül vagy klinikai körülményeken kívül kezdjen hasonló terápiába. Ez a mézmennyiség mégiscsak nagy terhelést jelenthet a szervezetünk számára, ha nem teszünk más lépéseket is.

De mi lehet a napi mézmennyiség naponta, melyet hétköznapi körülmények között fogyaszthatunk?

Hivatalos ajánlást mézfogyasztásra nem igazán találunk, ezért induljunk ki a WHO hozzáadott cukorra vonatkozó ajánlásából.

A WHO nőknek 25-50 grammot, illetve férfiaknak 36,5-60 grammot ajánl naponta. Ez a cukormennyiség a szervezetet még nem terheli meg, ha egyébként a napi szükséges energia mennyiség 5-10%-át fedezzük szénhidrátokból.

Ez tulajdonképpen igen kevés, hiszen egy 0,33-0,5 literes üdítő már eleve 30-40 gramm cukrot tartalmazhat, de egy almában is kb. 25-30 gramm található.

Azt már láttuk, hogy a mézben található cukrok felszívódása másként történik és hogy a méz nem teljes egészében tartalmaz cukrokat, kb. 75-78%-ban. Tehát ebből következik, hogy mézből akár 25%-kal többet is fogyaszthatunk.

Tehát egy evőkanál méz kb. 22-28 gramm, ezért 2,5-3 evőkanál az, mellyel ezt a mennyiséget el tudjuk fogyasztani.

Tehát az a mézmennyiség, mely jótékony hatással van a szervezetünkre és még nem terheli meg: legalább napi két, két és fél evőkanál és maximum négy evőkanál között mozog!

Fotó: unsplash.com

Diabéteszesek konzultáljanak orvossal vagy szakértővel, de az étrendjük más cukor és szénhidrát tartalmú összetevőire való odafigyeléssel egy-két kanál méz naponta a számukra sem lehet akadály.

Ajánljuk még: 

Mitől gyógyhatású a méz?

Egyszerű és finom mézes keverékek

MMG Direkt

„A Pöttyös az igazi!” – ki ne ismerné a Túró Rudi szlogenjét? Az édeskés-savanykás túrós-csokis desszertért a mai napig generációk rajonganak. Mára számos FrieslandCampina által kifejlesztett és gyártott termék viseli a Pöttyös márkát, a vállalat újabb és újabb édes különlegességekkel toboroz egyre több rajongót a márkának. Az MMG-Direkt e heti adásában Szautner Péter, a vállalat vezérigazgatója volt a vendégünk. Halmos B. Ágnes, kiadónk szerkesztője a Túró Rudi múltján és jelenén kívül a FrieslandCampina Hungária Zrt. tevékenységéről is kifaggatta.

MMG - Direkt | Ízletes élelmiszerfejlesztés és márkaépítés | Szautner Péter, FrieslandCampina

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

Csokimikulás-gyártásban nagyhatalom vagyunk

Tavaly a koronavírus-járvány negyedik negyedévi hulláma ellenére sem csökkent a hazai csokoládéfigura-vásárlás; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint idén is azonos, vagy növekvő kereslet várható. Évente több millió, hivatalos nevén „üreges formacsokoládé figurát” értékesítenek Magyarországon.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.