0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Illegális erdei szemétlerakás: a megelőzés a leghatékonyabb

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által támogatott „Tisztítsuk meg az országot!” Projekt 2020. évben megvalósítandó I. ütemének pályázati felhívása, amelyen a Mecsekerdő Zrt. is támogatást nyert.

Több mint harminc erdőrészletben számoltak fel illegális hulladéklerakókat, így összesen két kamiont megtöltő szemetet szállítottak el.

Az erdei illegális hulladéklerakás okozta ökológiai veszély elhárítása nem csak az erdészetek, hanem mindenki számára közös érdek.

Örvendetes, hogy ezt sokan értik és tesznek azért, hogy ne növekedjen az illegálisan kirakott hulladék az erdeinkben. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a HulladékRadar alkalmazás növekvő használata – a Mecsekerdő munkatársai például ezen a csatornán keresztül érkezett bejelentéseket is felhasználták ahhoz, hogy megbecsüljék, mennyi szemétre számíthatnak a rájuk bízott erdőkben.

Az erdei hulladék több forrásból származhat: a kirándulók, turisták által hátrahagyott szemét mellett vannak olyan vállalkozók, akik „költségtakarékosságból” az építési, netán a kommunális hulladéktól is az erdőben szabadulnak meg, így saját hasznukat a közösséggel fizettetik meg, továbbá sokan a zöldhulladékot is kiviszik az erdőbe, azt feltételezve, hogy mivel szerves anyag, ott lebomlik.

A kirándulók egyre inkább megértik: sokat tehetnek kedvelt helyeik és az egész erdő fennmaradásáért, ha nem hagynak maguk mögött szemetet.

Ez leginkább odafigyeléssel oldható meg: ha az ivóvizet, teát, netán üdítőt kulacsba töltjük, az elemózsiát pedig dobozban viszik magukkal – ami egyébként is sokkal praktikusabb – komoly hulladékforrást szüntethetünk meg. Ha még így is keletkezik szemét, akkor azt érdemes egy magunkkal vitt zacskóban kivinni az erdőből, majd a megfelelő hulladékgyűjtőben elhelyezni.

Az építési és a kommunális hulladék a fentiekkel szemben nem visszamarad, hanem szándékosan, előre tervezve viszik ki az erdőbe, tehát tudatos környezetkárosításról van szó.

A Mecsekerdő munkatársai szinte mindent találtak: a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindenre volt példa.

Erre azonban semmi szükség, mivel Baranya megyében 20 hulladékudvar üzemel, ahová a lakosság és a vállalkozók is elvihetik a háztartásukban és a munkájuk során keletkezett hulladékot. A lakosság részére a szolgáltatás ingyenes, ha bemutatják a legutóbbi hulladékkezelési számlájuk befizetését igazoló csekket, vagy az átutalási megbízás másolatát, valamint lakcímkártyájukat és személyi igazolványukat.

A tapasztalatok szerint egy-egy illegális lerakó felszámolása után újabbak keletkeznek, ezért a Mecsekerdő nyolc vagyonvédelmi kamerát is telepített a leginkább veszélyeztetett területekre. A cél természetesen az, hogy minél kevesebb illegális hulladék, környezetkárosítás legyen a mecseki erdőkben.

Az erdő jó állapota közérdek, a lakosság együttműködése, segítsége és környezettudatos viselkedése nélkül azonban szélmalomharc marad az erdészek minden törekvése a tiszta, egészséges erdőkért.

A projekt megvalósítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. 4 444 593 Ft-tal támogatta.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.