Back to top

Ilyen a pásztorkodás és élet középkori módra

A Börzsöny lenyűgöző lankái között, a Hosszúbérc és a Szélesrét között él az a család, amelyet a természetszeretet, az évszázadokkal ezelőtti életmód varázsa, na és a pénzszűke vezetett a Kismaros feletti Börzsönyligetbe. Tizenkét éve laknak itt, szinte az Isten háta mögött. Gazdálkodnak, kecskéket, tyúkokat, méheket, lovakat tartva, kertet művelve. Kút vagy vezetékes ivóvíz, nincs a portájukon.

Fürdőszoba és WC sincs a házukban, és radiátorok helyett egy téglából épített kemence adja a meleget. A főzés eszköze a sparhelt, a kávét kézzel darálják egy csodaszép szerkezettel, a polcokon régies formakincsű bögrék, tálak, edények sorakoznak.

MMG - Akik a középkori életet és pásztorkodást választották

Középkorra hajazó kísérleti életmód

A 21. század európai kényelméhez szokott emberek számára különcnek tűnő életmód egyfajta kísérlet is a család részéről. A középkor világát szeretnék megidézni, már amennyire lehet a mai körülmények között. Sáfár Benedek mestersége is kötődik e korhoz, hiszen rekonstruált középkori viseleteket készít: ruhát, lábbelit, öveket, tokokat, szíjakat, tarsolyokat, tarisznyákat. A család ruháinak egy részét is maga varja, igaz nem kézzel, hanem egy régi Singer – lábbal hajtós – varrógéppel.

Mindezek mellett míves történelmi fanyergeket is készít, amelyek közül még olyan is volt, amely a japán császári udvarba került a magyar államfő ajándékaként.

Benedek a szíjgyártó és nyeregkészítő mesterséget az Esély Alapítvány Iskolájában tanulta, a cipészetet, könyvkötészetet, bőrcserzést, ostorfonást pedig már korábban elsajátította egy juhász parasztembertől, akinél évekig dolgozott.

Sáfárné Szabó Viktória
Sáfárné Szabó Viktória
Fotó: Meggyesi Mónika
Sáfárné Szabó Viktória éppen gyömbéres, diós, mogyorós, mazsolás, zabpelyhes süteményt készített az érkezésünkkor, ám örömmel mutatta meg a kicsi konyhája mögötti műhelyét is.

Viki a pécsi egyetemen szobrászként végzett, de előtte kitanulta a fazekas mesterséget is. Őt is a középkor bűvölte el. Középkori mintára rózsaablakos falicsempét, edényeket, kupákat és bögréket készít, valamit köztéri szobrokat alkot.

Álma, hogy a gyermekeit megformázza pásztorként, amely az ő esetükben valós életkép lenne szobrokba öntve. Viki előszeretettel tart gyerekeknek fazekas foglalkozásokat is, ám napjainkban ez szünetel.

Sáfár gyerekek: Boróka, Bese, Botond
Sáfár gyerekek: Boróka, Bese, Botond
Fotó: Meggyesi Mónika
Érkezésünkkor a gyerekek egy nagy asztal körül könyvek fölé hajolva ültek. A legfiatalabb Boróka, aki mindössze 7 éves, ám már most is határozottan állítja, orvos lesz belőle. Vele szemben ül Bese. Mátyás király apródját képzeljük ilyennek, mint a 10 éves, szőke kisfiút, aki buzgón színez valamit. Az ablak mellett a legnagyobb gyermek Botond épp a történelmet tanulja. S mily véletlen! A reneszánsz kor van éppen soron. Ők a Sáfár család csemetéi, akik három éve magántanulók. 

Miként keveredett ide, az Isten háta mögé a család?

A házaspár korábban egy budapesti szoba-konyhás lakásban, majd egy barátjuk vidéki nyaralójában élt. Az első gyermekük születése előtt egy barátjuk hívta fel a figyelmüket a Kismaros feletti üdülőterület szélén álló eladó házra. Mint mondják, egy napot túráztak a környéken, míg meglelték a portát, ám megérte a fáradtságot; azonnal beleszerettek a tájba, az erdőbe és a házba, ahonnan csodás panoráma nyílik a hegyekre és a szokolyai templom tornyára. 

Sáfár család
Sáfár család
Fotó: Meggyesi Mónika
A család együtt is sokat járja az erdőt. Gyűjtenek vadnövényeket, ehető bogyókat, ahogy fogalmaztak, kincseit a természetnek. A kecskéket fejik, így az év egy részében van sajt és kecsketej is. A tyúkok tojást adnak, a méhektől pedig az idén várják először a mézet.
Sáfár Benedek
Sáfár Benedek
Fotó: Meggyesi Mónika
Benedek vallja, a veteményes növényei köztük a paradicsom is azért terem szépen nyáron, mert ő még beszél is a növényekhez.

A házigazda azt is elárulja, hogy a középkori élet iránti érdeklődés a természet és a lovak szeretetével kezdődött.

Öt évesen ült először lóhátra, és felnőttként dolgozott lovászként is. 38 éves volt, amikor saját lova lett. Ez a ló legel kint a mezőn, aranyszínű kazak zsábi fajta. Nem túl szelíd jószág, nem igazán tűri meg az embert a hátán, holott eredetileg a gyerekeket akarta iskolába hordani lóval. Ez azonban nem csak a ló makacssága miatt, hanem az autóforgalom veszélyei okán se valósult meg.

A Sáfár család jövőbeli tervei között szerepel, hogy Vikinek legyen egy magastüzű elektromos kemencéje, amelyben elkészülhetnek a mai kor igényeinek megfelelő termékek. Benedekre pedig nyáron nagy munka vár, át kell raknia a kemencét, mert most már igen füstöl begyújtásnál és napközben is a téglák illesztéseinél.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

A farkasok már velünk élnek

Bár sokan úgy gondolják, a farkasok, medvék, hiúzok a szomszédos országokból járnak át hozzánk, szakemberek már mintegy tíz itt élő farkascsaládról tudnak. Hazánkban két hagyományos élőhelyük volt: az Északi-Középhegység a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl, és a jelek szerint ma is ott élnek.

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

Generációváltás: Új szabályozás születhet a gazdaságátadásról

A 80. OMÉK-on a vásári hangulat mellett nem maradhattak el a szimpóziumok sem. Ezek egyike volt október 8-án a generációváltás témakörében megrendezett szakmai konferencia, ami az agrárium egyik legégetőbb problémakörére igyekezett megoldásokat adni.

Hatalmas érdeklődés kíséretében ért véget a KÁN

A Dunántúl legnagyobb agráreseménye, a KÁN Egyetemi Napok megújulva és kibővített programokkal várta az érdeklődőket október 1–3. között a MATE Kaposvári Campusán. A rendezvényen mintegy 70 kiállító mellett számos fajtabemutatóban, szakmai konferenciában és közönségprogramban lehetett része a közel 30 ezer látogatónak.

Nagy lehetőségek előtt áll a magyar juh- és kecskeágazat

Az Európai Unió piacán nagy lehetőségek előtt áll a magyar juh- és kecskeágazat – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kaposváron, a KÁN Egyetemi Napok keretében megtartott Szent Mihály-napi Juhtenyésztési Fórumon.

Tenyészállat Díjátadó a KÁN Egyetemi Napokon

A Fedeles Lovardában véget ért az idei Tenyészállat Díjátadó ünnepség. Az eseményen a juh- és kecsketenyésztők, a hidegvérű lótenyésztők és a húsmarhatenyésztők vehették át a díjakat, különdíjakat.

Minnesotai törpemalac és a többiek - Egyszerű, természetes, fenntartható

„Ültünk Ritával egy osztrák társasház erkélyén, ittuk az osztrák bort, ettük az osztrák sajtot, és azt mondtam: hát, hülyék vagyunk mi?” Valahogy így kezdődött a hajósi Geiger Attila életének új, jelenleg is tartó fejezete, amiben ő már nem vendégmunkás, nem alkalmazott, de nem is a fogyasztói társadalom tipikus tagja.

Megnyílt a KÁN!

Október 1-jén megnyitotta kapuit a KÁN Egyetemi Napok! A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rendezésében és a Magyar Mezőgazdaság kiadó társszervezésében létrejött rendezvény immár a Dunántúl legnagyobb agráreseményévé vált. A MATE Kaposvári Campus Fedeles Lovardájában a látogatók mellett több mint 1000 diák vett részt a megnyitón, amelyet Semjén Zsolt nyitott meg.

Közel 9000 pohár tej fogyott Vásárhelyen

A nemzetközi hírnévnek örvendő hódmezővásárhelyi állattenyészési napok nem kizárólag a szakmának szól, a szervezők gondoskodnak róla, hogy kisgyerektől idős emberig mindenki bőségesen találjon programot magának a három nap alatt. Szétnéztünk, és idén is azt tapasztaltuk: nem véletlen, hogy a dél-alföldi esemény ezrével vonzza a látogatókat.