0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Izgalmas gyereknapi programok a nemzeti parkokban és az állami erdők ökoturisztikai központjaiban

Május utolsó vasárnapja minden évben a gyerekeké, ezért a hazai nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságokhoz tartozó ökoturisztikai központok is színes programokkal készülnek. Az előrejelzések szerint az idő is nagyszerű lesz, így minden adott a tartalmas kikapcsolódáshoz.

Izgalmas programokkal várják több nemzeti parkban a családokat Gyermeknapon. A kicsik nem csupán tartalmas időt tölthetnek el a természetben, a kikapcsolódás mellett játszva ismerhetik meg az őket körülvevő növény- és állatvilágot.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Baradlamanó túrája földalatti felfedezésre invitál a cseppkövek birodalmába.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a Gyermeknap alkalmából vasárnap kedvezményesen válthatnak jegyet a Csodabogyós-barlangba a 18 év alatti gyerekkel érkezők, a vendégeket profi túravezetők kalauzolják a különleges barlangi sétán, a program alsó korhatára 10 év.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Szalajka-völgyi Információs Háza kertjében erdei környezetben, szabadtéri játékokkal, játszótérrel várják a kalandkereső kicsiket. Akik a bemutatóhelyet választják, játékos formában ismerhetik meg a Bükk élővilágát. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok is izgalmas élményt kínálnak Gyermeknapon:

a 18 évnél fiatalabbak regisztrációs jeggyel fedezhetik fel a lombkorona tanösvényt, a gyermekes családok pedig szabadon bejárhatják a miocén erdőt, családi fotókat készíthetnek az ősvilági teremtmények mellett.

A mátrafürdei Harkály Ház madárgyűrűzési bemutatóval és madárismereti kvízzel várja a gyermekes családokat.

A Hortobágyi Vadaspark Gyermeknap alkalmából a hétvégén naponta kétszer látványetetéssel, állatos kirakóval és játékos feladatokkal készül a legkisebbeknek. Hortobágyon Barango-LÓ néven játékos programok várják Gyermeknapon a családokat a Mátai Ménesben. A látogatók elrejtett varázspatkók nyomába eredhetnek a mátai kiserdőben. Megnézhetik, hogyan patkolják és ápolják a lovakat, de akár egy igazi hortobágyi pásztornak is beöltözhetnek. Az őriszentpéteri Malom Látogatóközpontban a gyerekek egy patak-kutató foglalkozáson vehetnek részt, és megismerhetik a patak ezernyi apró és rejtélyes teremtményét, majd egy egész estés természet játékfilm premiervetítésén is részt vehetnek.

Az állami erdőgazdaságokhoz tartozó ökoturisztikai központok színes programokkal készülnek a kicsik számára.

Kecskemét közelében a Nyíri erdőben és Lakitelek – Tőserdőn immár 18. alkalommal rendezik meg a Muzsikál az erdő elnevezésű kétnapos rendezvénysorozatot. Május 29-én a gyerekek kézműves- és sportfoglalkozásokon vehetnek részt, valamint erdei élménysétával és népzenei meglepetésekkel várják őket. Május 30-án Lakitelek – Tőserdőn bábelőadás, íjászat, lovaglás várja a kicsiket és a családokat, illetve előadást tart a Lóca Együttes és a Batyuszínház. A gyereknapi délutánt az In Medias Brass rézfúvós quintett, Palya Bea és a Talamba ütőegyüttes koncertje zárja. (www.muzsikalazerdo.hu)

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében működő Budakeszi Vadaspark is színes programmal készül, a gyerekek mosómedve és aranysakál tréninggel, valamint kisragadozó etetéssel ismerkedhetnek meg.

A szolnoki Bagolyvár Vadasparkban 10:30-kor és 12:00-kor ázsiai kiskarmú vidrák életével ismerkedhetnek meg a kicsik.

A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark „Pákozdi Pagony” Gyermeknapi Ramazurival készül. A rendezvényen a helyi attrakciók megtekintésén túl, sokszínű gyerekprogram, köztük madárgyűrűzéses bemutató, csúszdás ugrálóvár, arcfestés, játszóház, mászófal is lesz. (http://pakozdipagony.vadex.hu/)

Hétvégén elindul a Zalaerdő Zrt. által üzemeltetett dízelmozdonyos csömödéri erdei kisvasút. (https://zalaerdo.hu/hu/programajanlo/86/gyermeknap) Vasárnap kedvezményes 550 forintos napijeggyel utazhatnak a kicsik a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúton, valamint ingyenesen látogathatják a Vérteserdő Zrt. két ökoturisztikai intézményét, az Agostyáni Arborétumot és a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot. Emellett gyereknapi móka es feladat várja a családokat a Mecsextrém Parkban május 30-án.

A látogatók a belépőjegy mellé egy menetlevelet is kapnak, melynek állomásait a Park különböző játékelemeinél lehet teljesíteni.

Aki részt vesz a játékban és minden állomást igazol, ajándéksorsoláson vesz részt. A parkban egyébként egy gigantikus játszóház vár minden aktív gyereket, akinek nincs otthon három emelet magasságban beépített beltéri játékvára, amely ideális terep csúszkálásra, ugrálásra, kergetőzésre. A mintegy 40 méter hosszú udvari játszóvárat számos ügyességi elem tarkítja, ezek egyik része a kisgyermekek adottságainak megfelelően használható, míg a vár másik felén a nagyobbak szórakozhatnak, játszhatnak. (http://mecsextrem.hu)

Mivel a programok nagy része regisztrációhoz kötött, minden esetben érdemes a részvételi feltételekről és az aktuális járványügyi szabályokról előzetesen tájékozódni.

Forrás: Agrárminisztérium