Back to top

Méhészkedni csak szívvel-lélekkel lehet

Hazánk nagy méhésznemzetnek számít. Európában a legtöbb akácmézet mi termeljük. Az Európai Unió éves méztermelésének 10 százalékát állítjuk elő, ami 25 000 tonna mézet jelent. Húszezer méhészünk 1,2 millió méhcsaládot tart.

A Vértes-Gerecse lábánál található, Tatabányától 15 kilométerre fekvő Környe településen méhészkedik Simonné Venter Éva méhészasszony és férje. A vándorméhészet jelenleg 2-3 száz méhcsaláddal folytat termelést.

MMG - Méhészkedni csak szívvel-lélekkel lehet

– Harmincöt éve vagyok a méhek közelében, ebből 21 éve dolgozom főállású méhészként. A férjem révén kerültem közel a méhekhez; a férjem második generációs méhész – mondja Simonné Venter Éva főállású méhész.

A méhészet talán legfontosabb eszközei a füstölő és a kaptárvas.

A füstölő a méhek megnyugtatására szolgál, a kaptárvas pedig a keretek kiemelésére hivatott, mivel a méhek a keretet is leragasztják propolisszal, ezét kézzel nem lehetne őket kiemelni. Természetesen a védőfelszerelések fontosságáról sem szabad megfeledkezni.

A lépeket a fiatal méhek építik a testükből „kiizzadt” viasszal, melyeket a keret fog közre. A hatszögletű sejtekből felépülő lépekbe petézik az anyaméh, a dolgozóméhek pedig nektárt és a virágport tárolják bennük. Akácvirágzáskor a méhész célja, hogy az anya körül minél kevesebb méh dolgozzon, és a legtöbb méh gyűjtse az akácnektárt.

– Ahhoz, hogy a fiatal méheknek is munkát adjunk, az anyákat lekorlátozzuk. Műlépet adunk a családnak, ezzel is korlátozzuk az anyának a petézését. Ezáltal akáchordáskor minél kevesebb nyitott fiasítás lesz, amit dajkálnia kell a családoknak, így nagyobb létszámmal tudnak a méhek akácnektárt begyűjteni – ismerteti a méhész.

De vajon hogyan készül a méz?

– A méhek rárepülnek a virágra, amiből a nektárt kiszívják és mézhólyagjukba tárolják. Ezután beviszik a kaptárba, a sejtekbe lerakják, majd a nektárt – ami híg cukorszirup nagyon magas víztartalommal – a méhek átpakolják egyik sejtből a másikba, és a szárnyuk rezegtetésével elpárologtatják belőle a fölösleges vizet, ezzel beszárítják, besűrítik a mézet.

A besűrített mézet viaszréteggel bevonják, ezzel tárolják, tartósítják a mézet.

Amikor kellő mennyiségű érett méz van a kaptárban, akkor azt elvesszük, hazaszállítjuk, a viaszréteget eltávolítjuk a sejtekről, amiből később akár gyertyát is lehet készíteni, de bútorápoló szerként is használható – mutatja be Simonné Venter Éva a méz létrejöttét.

Egy úgynevezett pergetőgéppel tudják a méhészek kipergetni a sejtekből a mézet, melyet szűrés és egy kis pihentetés után lehet is beletölteni az üvegekbe.

– Méhészkedni csak szívvel-lélekkel lehet. Aki szívből szereti a méheket és az ezzel járó munkát, az nem érzi fárasztónak ezt a tevékenységet.

Nyilván vannak fizikai korlátaim, amiben a férjem segít… Három gyermekem van. Amikor az iskolában és az óvodában megkérdezték tőlük, hogy mivel foglalkoznak a szülők, a gyermekim mindig büszkén mondták: „anya főállású méhész” – meséli Éva.

Nem szabad megfeledkeznünk a méhek fontosságáról, hiszen minden harmadik falat étel a méhek munkájának az eredménye. A globális élelmiszer-termelés 76 százaléka, az Európában vadon élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméhfajok beporzásától. Kevesen tudják, hogy a kávé, a kakaó, a vanília, de még a gyapot termése is csak a méhek közreműködésével jön létre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége

A koronavírus-járvány idején tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szentesen.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Megnyílt a regisztráció a Településfásítási Program második ütemére

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított, rendkívül sikeres Településfásítási Program. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában.

Július 14-én újra megnyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás

Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.