Back to top

A legújabb kertészeti technológiák mutatkoznak be a Macfrut 2021 kiállításon

A szeptember 7. és 9. között a Rimini Expo Centerben rendezendő Macfrut 2021 kiállításon a technológia lesz a főszerepben. Négy speciális rendezvény is kapcsolódik a kiállításhoz, a Nemzetközi Spárganapok, a Macfrut szabadföldi megoldások, az Acquacampus, valamint az üvegház-technológiai falu.

Valós idejű talajnedvesség-monitor, a drónok különféle alkalmazásai vagy a mezőgazdasági gépeket irányító szenzorok alkotják többek közt a modern mezőgazdaság eszköztárát, és ezeket mutatják majd be a Macfrut kiállításon.

A koronavírus-járvány egyik legfontosabb tanulsága is az az agrárgazdaság számára, hogy kéz a kézben jár a nemzetközi versenyképesség és a technikai innováció.

Mind a négy kijelölt témában is közös nevező a gyors innováció. Az idén már a negyedik nemzetközi spárganapot rendezik meg, aminek első alkalommal ad otthont a Macfrut. Az angol rövidítéséből IAD-nek nevezett rendezvény konferenciákat, szabadföldi bemutatókat és üzemlátogatásokat kínál az érdeklődőknek. A szervezésben a spárgatermesztés nemzetközileg elismert szakembere, Christian Befve működött közre, és a program a spárgatermesztés minden részletére kitér az újfajtáktól és a szaporítástól kezdve a talaj-előkészítésen át a betakarításig és a környezetkímélő feldolgozásig.

Fotó: Fruitecom
Működés közben lehet megtekinteni a legkorszerűbb gépeket több mint ezer négyzetméteren. Ezen az előre kialakított kísérleti területen az olasz gépgyártók technológia-ismertető konzociumának segítségével mutatják be a digitális és műszaki fejlesztéseket.

Acquacampusnak nevezik a víz használatára, hasznosítására összpontosító bemutatót, ahol az öntözés korszerű módszereivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A növényházi és szabadföldi öntözés környezetkímélő, takarékos megoldásait az egyik legnagyobb olasz vízügyi konzorcium, a 3000 négyzetkilométer öntözéséért felelős Canale Emiliano Romagnolo segítségével gyűjtötték össze.

Napjaink “forró” témái, a vertikális gazdálkodás, a talaj nélküli termesztés és a vízágyas termesztés is látható lesz az üvegház-technológiai faluban. A legújabb anyagokon, technológiákon kívül új fajtákkal, nemesítőkkel is találkozhatnak a látogatók.

Mindezek a technikai-technológiai fejlesztések lehetővé teszik a termelési költségek csökkentését és a nagyobb hozamokat, a jobb minőséget, hangsúlyozza Luciano Trentini, ezeknek a dinamikus bemutatóknak a koordinátora. Különösen érdekes működés közben megismerkedni az újdonságokkal, amelyek legtöbbje javítja a környezeti, gazdasági vagy társadalmi fenntarthatóságot is, amit az EU erőteljesen támogat.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu/fruitecom.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Súlyos tafrinafertőzés volt idén

Az idén ismereteim szerint a legnagyobb gondot az őszibarack levélfodrosodása gomba okozta, ezért az ezzel kapcsolatos ismereteket adom közre annak érdekében, hogy a következő években megelőzhessük a károkat. Az őszibarack károsítóiról a Kertészet és Szőlészet 2017. évfolyamának 17. számában írtam.