Back to top

Az egészséges hal titka

A halak természetes védekezőképességét és a vizek megóvását egyaránt segítő halcsalit fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft. Az innovatív etetőtanyagot a gödöllői Carplove Horgász- és Pihenőparkban mutatták be a sajtó képviselőinek.

„A közös munka összhangban van azzal a küldetéstudattal, amit az egyetemünk felvállalt” - hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a tudományos és a piaci szféra összefogását. Mint elhangzott, évtizedes együttműködés fűzi az oktatási intézményt a Timár Kft-hez, s a közös munka legfrissebb eredménye a Fish Health etetőanyag, ami nem csak a halak számára kedvező, hanem a környezetet is kíméli. A rektor beszédében kiemelte,

fontos, hogy az agrártudást ne csak előállítsák, hanem a gyakorlat számára is elérhetővé tegyék.

Ennek a munkának ad hátteret az Egyetemhez tartozó mintegy 22 intézet. A szakember kiemelte, az új termék a közös munkának csak az egyik állomása, a közös munka folytatódik tovább.

Közös fejlesztés: Fisch Health
Fotó: viniczai

A tudomány és a gyakorlat együttműködésének jelentőségét emelte ki Timár Szabolcs, a Timár Kft. ügyvezetője is. Mint elmondta, az idén 30 éves cég a kezdetek óta természetes alapanyagokból előállított halcsalikat készít. Régóta foglalkoztatta a vállalkozást, miként lehetne olyan anyagot bejuttatni, ami védi a halak egészségét és óvja a vizek tisztaságát, hiszen sokszor betegségek üthetik fel a fejüket a horgásztavakban. Így készült el a Fish Health etetőanyag, amely nem tartalmaz sem antibiotikumokat, sem egyéb gyógyszereket.

Az Egyetemmel közösen arra jutottak, hogy a halak immunrendszerét kell megerősíteni.

Mivel nem lehet minden tóhoz eljutni, így az etetőanyagon keresztül lehet a legkönnyebben bevinni az állatok szervezetébe, ezáltal maga a horgász teszi a legtöbbet az egészséges állományért. Bár kész keveréket kínál a Timár Kft., de aki ragaszkodik a saját receptjéhez, az maga teheti hozzá az adalékanyagot.

Timár Szabolcs és Gyuricza Csaba: a fogás közös
Fotó: viniczai

MMG Direkt

Hogyan került a Loreáltól (L'oreal-tól) a British Amerikan Tobákkon (British American Tobacco-n) keresztül a BÁSF (BASF) Hungária Kft. Agrárdivíziójához Hajnal Gábor, a cég marketing igazgatója? Hogyan látja vezetőként az agrármultik működését, milyen lehetőségei vannak ma egy kezdő marketinges fiatalnak a globális márkánál? Többek között erről kérdezi Hajnal Gábort és a MATE marketing szakos hallgatóját, Gyarmati Enikőt Práger Ádám, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó marketing és onlineüzletág-vezető.

MMG - Direkt | Milyen az élet az agrármultiknál? | Hajnal Gábor marketing igazgató, BASF

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Kőbe zárt rejtély

Életünk során mindig keressük a kapcsolatot a természethez fűződő gyökereinkkel, olykor tudatosan, máskor tudat alatt. Idővel rádöbbenünk, hogy boldogságunk tiszta forrása a harapnivaló friss levegő, a fodrosodó patak csobogása, a fák ölelő karja, az évmilliókat megélt, ősenergiát sugárzó kőzet közelsége, azaz az anyatermészet kincsei.

Nincs élet nélkülük

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleiket felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek – többségében rovarok – virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Tíz hektárra bővítik - Fürtös paradicsom termesztése Felgyőn

A felgyői Profi-Tom Kft. folyamatosan fejlődik 2016-os megalapítása óta. A kezdetben épített három hektár üvegházat tavaly ősszel ugyanennyivel bővítették, így már hat hektáron hajtatnak fürtös paradicsomot. A közeljövőben pedig újabb négy hektár üvegházat építenek, amit ha a piac úgy kívánja, évenként két kultúra kígyóuborkával, és utána koktélparadicsommal hasznosítanak.

Megújult a John Deere 9R traktorszériája

A világ vezető traktorgyártója, az amerikai John Deere legnagyobb teljesítményű, JD 9R traktorcsaládjának nyolc modellje is megújult 2021-re.

Az év fája a süvöltény

Az Országos Erdészeti Egyesület legutóbbi online szavazásán a lehetséges három faj közül a voksok mintegy felét a lisztes berkenye (régies nevén süvöltény) kapta, így lett az Év fája 2021-ben a kecskefűz és a fehér nyár előtt. A lisztes berkenye fajcsoport (Sorbus aria agg.) számos, egymástól nehezen megkülönböztethető kis fajt takar, melyek középhegységeink sziklás talajú erdeiben fordulnak elő.

Háborús hősökből tollas hajléktalanok

A házigalamb vagy parlagi galamb városi jelenléte úgyszólván általános aláfestése a városképnek. Galamb a tereken, galamb a házakon, parkokban, metróaluljáróban, sőt még villamoson is… A róluk alkotott társadalmi vélemény ambivalens: „tollas patkány”, „madarak hobója” és miegymás, a másik oldal szerint színesítik a települések faunáját, szeretik etetni őket, köztéri közkedvencként tartják számon.

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.