0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A globális felmelegedés elűzi a trópusi halakat a megszokott élőhelyükről

A halak távolodnak az egyenlítőtől, ami a vizek túlmelegedésének egyértelmű jele. Ha a 252 millió évvel ezelőtt történtekből indulunk ki, akkor hamarosan tömeges kihalásra számíthatunk.

Ausztráliai és új-zélandi tudósok felfedezték, hogy a trópusi halak és tengeri élőlények jelenleg az Egyenlítőn lévő otthonukból menekülnek, hogy hűvösebb vizekbe költözzenek.

Ezek a trópusi vizek túl melegek lettek egyes fajok számára a túléléshez, amit nagyrészt a globális felmelegedés okoz, és arra kényszeríti őket, hogy távolabbra költözzenek.

Egy ilyen változásnak a tengeri ökoszisztémákra és az emberi megélhetésre gyakorolt hatásai monumentálisak – magyarázzák a tudósok tanulmányukban – és tömeges kihalást idézhetnek elő, olyasmit, mint ami a perm időszak végén, 252 millió évvel ezelőtt történt, amikor egy 2020-as tanulmány szerint a tengeri fajok mintegy 90 százaléka kipusztult.

A történelem ismétli önmagát

A különbség az évmilliókkal ezelőtt és most történtek között az, hogy a múltbeli tömeges kihalás azután következett be, hogy vulkánkitörések hatalmas mennyiségű CO2-t juttattak a légkörbe és a vízbe, ami több tízezer év alatt 50 Fahrenheit-fokkal (10 Celsius-fokkal) melegítette fel a globális hőmérsékletet, ami tömeges kihaláshoz vezetett.

Napjainkban azonban a változást az ember okozta klímaváltozás idézte elő és csak több száz év kellett ahhoz, hogy ilyen kritikus állapotba kerüljön a bolygó.

Bár a globális hőmérséklet változás nem olyan mértékű, mint 252 millió évvel ezelőtt, ez még mindig elég ahhoz, hogy a fajok eltolódjanak élőhelyükről.

Legújabb tanulmányukban a tudósok mintegy 50 000 tengeri faj 1955 óta gyűjtött elterjedési szintjeit figyelték meg és az egyre növekvő mélyülés azt bizonyítja, hogy a trópusi tengeri fajok a melegedő egyenlítői vizek miatt a sarkok felé mozdultak el.

Mit jelent ez?

Az ökoszisztémák szenvedhetnek, mivel a trópusi ökoszisztémából eltávolodó fajok csökkentik az ökológiai ellenálló képességet a környezeti változásokkal szemben.

A szubtrópusi ökoszisztémákhoz több új faj csatlakozik, ami betolakodó fajokat hoz magával és a fajok közötti versengést eredményezi, ami az ökoszisztéma összeomlásához vezethet.

tetejébe a trópusi fajok halászatától függő emberi megélhetés is jelentős kihívásokkal fog szembenézni. A halászoknak távolabbra kell majd költözniük, ha teljesíteni akarják halászati kvótáikat és ezzel néha saját magukat is veszélybe sodorják.

A tudósok szerint a tömeges kihalás megelőzhető, ha most cselekszünk.

Az egyik legfontosabb módszer a szén-dioxid kibocsátásunk csökkentése, valamint óceánjaink és biológiai sokféleségük védelme lenne. Az ismert természetfilmes műsorvezető, Sir David Attenborough öt olyan intézkedést mutatott fel, amelyet az emberek már most teljes mértékben magukévá tehetnek, hogy minimalizálják a bolygónk és óceánjaink katasztrofális hatásait, amelyekkel a jövőben szembesülni fogunk, beleértve a tengeri élővilág tömeges kihalását.

Forrás: interestingengineering.com