Back to top

Forradalmi technológia a gyümölcsök és zöldségek frissen tartásához

A Salling Group az „Apeel” forradalmian új technológia bevezetésével kétharmadával (66%-kal) csökkentette az élelmiszer-pazarlást az avokádók szegmensében, és további zöldségekre és gyümölcsökre kívánják alkalmazni ezt a láthatatlan bevonatot.

Többek között a Bilka és a føtex dán áruházláncokat üzemeltető Salling Group (Dánia legnagyobb kiskereskedelmi vállalata) egy évvel ezelőtt elsőként indította el az Apeel technológia országos tesztelését Dániában. A csoport szerint a próbaidőszak eredményeként nőtt az értékesítés, és csökkent az élelmiszer-hulladék.

Hogyan működik

Az Apeel, amelyet olyan kiskereskedőknél is bevezettek, mint a német Edeka,

egy növényekből készült bevonat, amelyet bizonyos élelmiszerek felületére visznek fel, hogy azok hosszabb ideig frissek maradjanak.

Konkrétan egy olyan láthatatlan rétegről van szó, mely a zöldségekből és gyümölcsökből származó pép, héj és magvak elegyéből készült, ezáltal segít megtartani a nedvességet, ugyanakkor távol tartja az oxigént, így az eltarthatósági idő meghosszabbodik.

Apeel: Nature and How We See It

„Nagy elvárásaink voltak az új technológiával szemben, és természetesen elégedettek vagyunk az eredménnyel. Az Apeel meghosszabbítja a minőséget, az ellenállóképességet és nem utolsó sorban a tartósságot, ami előnyös számunkra, ugyanis nagy ambícióink vannak a teljes élelmiszerhulladék csökkentésére” - közölte Stephan Bruhn, a Salling Group zöldség- és gyümölcsbeszerzési vezetője.

„Ez a technológia nagyon előnyös azoknak a fogyasztóknak, akik a jövőben kevesebb zöldséget és gyümölcsöt szeretnének kidobni.

És úgy gondolom, hogy más termékeknél is alkalmazni kell az Apeel-t” – tette hozzá.

További felhasználás

Az avokádó volt az első teszttermék, és ma már az Apeel avokádó a Bilka és a føtex áruházak kínálatának állandó része.

A Salling Group most már készen áll arra, hogy ezt a technológiát még több gyümölcsön és zöldségen alkalmazza, Braun szerint „a termékkel kapcsolatos vásárlói elégedettséget követően most már készen állunk arra, hogy a technológiát még több gyümölcsre és zöldségre terjesszük ki.”

A kiskereskedelmi csoport az Apeelt az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben egy újabb módszerként fogja használni az üzleteiben. A csoport 2015 óta 44%-kal csökkentette az élelmiszer-pazarlás arányát.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A piros alma az igazi alma

A magyarok szeretik és eszik is az almát, ráadásul a legtöbben a piros almát tekintik az „igazinak”. Még aki másikat választ, az is főleg azt szereti, ha a piros valamelyik árnyalata azért színezi – mondja Nyirő József, aki pakodi birtokán termeszt almát immár negyed évszázada.

A fejes káposzta piaca

Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Lengyelország a Közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020 közötti időszakban 0,8-1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének 27 százalékát tette ki. A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett tavaly.

Lesz elég csokoládé alapanyag

Az időjárási körülmények kedvezők voltak a múlt héten Elefántcsontpart legtöbb kakaótermesztő régiójában, ami kifejezetten jót tett a betakarítás előtt álló termésnek - közölték a gazdák a héten.

Kertészek kezében a zöld jövő

Sok dísznövényágazatban érdekelt vállalat számára a fenntarthatóságra törekvés nemcsak elvi vagy erkölcsi szempontból fontos, hanem az üzleti döntéseket is befolyásolja. Szeptember végén a Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) több tucat ágazati szakértővel közösen tartott tanácskozást, hogy megvitassák a dísznövénytermesztés fenntarthatóságának legfontosabb kérdéseit.

A laborhús után itt a laborkávé

A kávéimádók hamarosan olyan fekete nedűt szürcsölhetnek, mely nem ültetvényről, hanem egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy fenntarthatóbb módon állítsák elő a világszerte nagy népszerűségnek örvendő italt.

A szürkemarha a középpontban a Magyarország étele szakácsversenyen

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Vége az agrárium békeéveinek

A Takarékbank Agrár Üzletágának negyedéves elemzői háttérbeszélgetésén kiderült, jelentős eltérések mutatkoznak a különböző agrárágazatok jövőbeni kilátásaiban. Ezt jól mutatta az is, hogy megtört a Takarék AgrárTrend Index több mint egy éve növekvő trendje 2021 harmadik negyedévében. A kérdés továbbra is adott, hogyan lehetséges a drasztikus alapanyagárak érvényesítése az értékesítési árakban.

Vintage Borbazár, avagy a hegy megy a városba

Boros bolt-buliba invitál október 29-én pénteken este 7 órakor Újlipótváros frissen, a Design Héten megnyitott új showroomja, a Patina a Kresz Géza utcában. A borkóstolós nappali „házibulin” a bútorok, a vintage tárgyak és régiségek mellett a borok és a zene kapnak főszerepet: az estéhez a Borbolt a völgyben a Szent György-hegyről hoz 5 izgalmas tételt.

A magyar tej az valóban tej

Novemberben ismét elindul a tudatos fogyasztást ösztönző tejkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésével. A cél idén is a minőségi tej és tejtermékek belföldi fogyasztásának ösztönzése, illetve a tudatos választás és vásárlás népszerűsítése.

Az ételkiszállítók értékelési rendszerének átalakítását javasolja a GVH

Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.