Back to top

Forradalmi technológia a gyümölcsök és zöldségek frissen tartásához

A Salling Group az „Apeel” forradalmian új technológia bevezetésével kétharmadával (66%-kal) csökkentette az élelmiszer-pazarlást az avokádók szegmensében, és további zöldségekre és gyümölcsökre kívánják alkalmazni ezt a láthatatlan bevonatot.

Többek között a Bilka és a føtex dán áruházláncokat üzemeltető Salling Group (Dánia legnagyobb kiskereskedelmi vállalata) egy évvel ezelőtt elsőként indította el az Apeel technológia országos tesztelését Dániában. A csoport szerint a próbaidőszak eredményeként nőtt az értékesítés, és csökkent az élelmiszer-hulladék.

Hogyan működik

Az Apeel, amelyet olyan kiskereskedőknél is bevezettek, mint a német Edeka,

egy növényekből készült bevonat, amelyet bizonyos élelmiszerek felületére visznek fel, hogy azok hosszabb ideig frissek maradjanak.

Konkrétan egy olyan láthatatlan rétegről van szó, mely a zöldségekből és gyümölcsökből származó pép, héj és magvak elegyéből készült, ezáltal segít megtartani a nedvességet, ugyanakkor távol tartja az oxigént, így az eltarthatósági idő meghosszabbodik.

Apeel: Nature and How We See It

„Nagy elvárásaink voltak az új technológiával szemben, és természetesen elégedettek vagyunk az eredménnyel. Az Apeel meghosszabbítja a minőséget, az ellenállóképességet és nem utolsó sorban a tartósságot, ami előnyös számunkra, ugyanis nagy ambícióink vannak a teljes élelmiszerhulladék csökkentésére” - közölte Stephan Bruhn, a Salling Group zöldség- és gyümölcsbeszerzési vezetője.

„Ez a technológia nagyon előnyös azoknak a fogyasztóknak, akik a jövőben kevesebb zöldséget és gyümölcsöt szeretnének kidobni.

És úgy gondolom, hogy más termékeknél is alkalmazni kell az Apeel-t” – tette hozzá.

További felhasználás

Az avokádó volt az első teszttermék, és ma már az Apeel avokádó a Bilka és a føtex áruházak kínálatának állandó része.

A Salling Group most már készen áll arra, hogy ezt a technológiát még több gyümölcsön és zöldségen alkalmazza, Braun szerint „a termékkel kapcsolatos vásárlói elégedettséget követően most már készen állunk arra, hogy a technológiát még több gyümölcsre és zöldségre terjesszük ki.”

A kiskereskedelmi csoport az Apeelt az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben egy újabb módszerként fogja használni az üzleteiben. A csoport 2015 óta 44%-kal csökkentette az élelmiszer-pazarlás arányát.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Adománykonvoj hívta fel a figyelmet az élelmezési világnapra

Élelmiszeradománnyal megrakott kamionkonvoj hívta fel a figyelmet pénteken az élelmezési világnapra Budapesten, a világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte 16. alkalommal.

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.