Back to top

200 milliárd dollár mentheti meg az amerikai mezőgazdaságot

A kongresszusnak egy évtized alatt 200 milliárd dollárnyi új finanszírozást kellene biztosítania a "negatív kibocsátású gazdálkodás" céljának eléréséhez - áll 450 természetvédelmi, fogyasztói, mezőgazdasági és környezetvédelmi csoport által aláírt levélben.

A mezőgazdasághoz kapcsolódó támogatási programok jelenleg évente mintegy 6 milliárd dollárt, azaz 10 év alatt 60 milliárd dollárt kapnak.

Fotó: pixabay.com

"Tudjuk, hogy most van itt az ideje az átalakító beruházásoknak, amelyek segítenének a gazdálkodóknak az éghajlati válság kezelésében" - mondta a mozgalom szervezője, aki a levelet is kezdeményezte.

"Ez a 200 milliárd dolláros finanszírozási kérelem előleget jelent olyan programokhoz, amelyekre a gazdáknak most van szükségük ahhoz, hogy rugalmasabb élelmiszerrendszereket építsenek ki."

A finanszírozásnak a most tárgyalt éghajlati és infrastrukturális jogszabályok részét kellene képeznie.

"Ez lehetővé tenné a mezőgazdasági törvényjavaslatban szereplő természetvédelmi programok finanszírozását, miközben más kulcsfontosságú, ámbár alulfinanszírozott területek is részesülnének a támogatásból. Olyan kulcsfontosságú témákról van szó, mint a talajban lévő szén megkötése, illetve a különböző mezőgazdasági ágazatokból származó gázkibocsátások csökkentése.

A talajvédelmi programok jelenleg évente mintegy 6 milliárd dolláros támogatást kapnak, azaz 10 év alatt ez 60 milliárd dollárt jelent. A szenátus mezőgazdasági elnöke, Debbie Stabenow a múlt héten a földművelésirányítási kiadások 50 milliárd dolláros növelését szorgalmazta.

A törvényhozók egy csoportja az érdekvédelmi csoportok leveléhez hasonló, 200 milliárd dolláros támogatásnövelést kezdeményező levelet fogalmaztak meg.

Biden elnök azt szeretné, ha az amerikai mezőgazdaság a világon elsőként érné el az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátását. A kormányzat szerint az éghajlatváltozás mérséklése új bevételi forrásokat hozna, például új biotermékeket.

Forrás: 
agriculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Kőbe zárt rejtély

Életünk során mindig keressük a kapcsolatot a természethez fűződő gyökereinkkel, olykor tudatosan, máskor tudat alatt. Idővel rádöbbenünk, hogy boldogságunk tiszta forrása a harapnivaló friss levegő, a fodrosodó patak csobogása, a fák ölelő karja, az évmilliókat megélt, ősenergiát sugárzó kőzet közelsége, azaz az anyatermészet kincsei.

Gazdaközpontú támogatásra van szükség - Új források, új kompromisszumok

Pályázati és uniós források állnak jelenleg a hazai agrárium figyelmének fókuszában, amelyet jelentős mértékben megváltoztat a hazai társfinanszírozás mértékének növelése. A tárca szerint azonban a támogatási rendszer kialakításánál jobban figyelembe kellene venni a gazdák érdekeit.

Az év fája a süvöltény

Az Országos Erdészeti Egyesület legutóbbi online szavazásán a lehetséges három faj közül a voksok mintegy felét a lisztes berkenye (régies nevén süvöltény) kapta, így lett az Év fája 2021-ben a kecskefűz és a fehér nyár előtt. A lisztes berkenye fajcsoport (Sorbus aria agg.) számos, egymástól nehezen megkülönböztethető kis fajt takar, melyek középhegységeink sziklás talajú erdeiben fordulnak elő.

Háborús hősökből tollas hajléktalanok

A házigalamb vagy parlagi galamb városi jelenléte úgyszólván általános aláfestése a városképnek. Galamb a tereken, galamb a házakon, parkokban, metróaluljáróban, sőt még villamoson is… A róluk alkotott társadalmi vélemény ambivalens: „tollas patkány”, „madarak hobója” és miegymás, a másik oldal szerint színesítik a települések faunáját, szeretik etetni őket, köztéri közkedvencként tartják számon.

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.

Országos tűzgyújtási tilalom 2021. június 24-től

A csapadékmentes időjárás és az év első hőhulláma kiszárította az erdők avar rétegét és jelentősen nőtt a koronatüzek kialakulásának kockázata is, országszerte fokozott tűzveszély alakult ki az erdőkben. A mai naptól életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom. Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A precíziós gazdálkodás alapja

Fontos tanácskozásra és gépbemutatóra invitálta a szolnoki központú Magtár Kft. a partnereit. A rendezvény lehetőséget teremtett minden precíziós pályázathoz kapcsolódó technológia megismerésére. Munkaállomásokon, gyakorlatban mutatták meg a vezető mezőgazdasági technológiákat és adtak a résztvevőknek tanácsot ezek beillesztésére a digitális átállás pályázat keretén belül.

Átadták a megújult Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet

2021 a projektmegvalósítások éve a nemzeti parkok életében, hiszen idén 30 beruházást adnak át az igazgatóságok országszerte, együttesen 8,7 milliárd forint értékben – jelentette ki Rácz András a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely bővítését és részleges akadálymentesítését szolgáló fejlesztések átadásán.

Tovább bővül a nemzeti parkok kínálata a fejlesztéseknek köszönhetően

Rendkívüli volumenben valósulnak meg fejlesztések a nemzeti parkokban, melyeknek köszönhetően idén tovább bővül az igazgatóságok kínálata és javul a természeti környezet állapota is. Számos bemutatóhely környezete szépül meg, emellett új kiállítások, tanösvények várják az érdeklődőket, valamint 3 új látogatóközpont is megnyitja kapuit idén.