0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Dukagomba: kémcsőtől a termésig

Hagyományos, ördögszekér, sárga és szaka laskagomba, süngomba, fehér és barna kalapú shimeji, nameko-tőkegomba, júdásfüle gomba, ganoderma, maltake, avagy bokrosgomba. Ez egy rövid ízelítő a Dukagomba kínálatából. A vállalkozás csírát, termőblokkot és laskagombazsákot is előállít, mégpedig mindent teljesen önállóan – a kémcsőtől a termésig.

Dömötör Tamás és párja, Hoós Éva közel 10 esztendeje kötelezte el magát a gombázás mellett. Az egy évtized alatt hatalmasat fejlődtek, ugyanis kezdetben csak termesz­téssel foglalkoztak, de ma már labormunkákat is végeznek, nem beszélve arról, hogy új fajták garmadájával kísérleteznek.

– Mezőgazdasági technikusként végeztem, ezért nem állt túl távol tőlem a gombatermesztés. Még akkor belekóstoltam a tevékenységbe, készítettem csírát is. Igaz, a mai tevékenységünkhöz képest ezek még csak amolyan próbakezdemények voltak – idézte fel a kezdeteket, miközben a dukai házuk udvarán található infrastruktúrát mutatta. – A folytatás nem sikerült annyira jól. Vettünk ugyanis egy adag csiperkegomba-komposztot, de rengeteg lett rajta a puffancsgomba. Akkor el is ment a kedvem az egésztől, egy időre felhagytunk a gombázással. De mégis újrakezdtük.

Egy értékesítési cégnek dolgoztunk, amikor hobbiból újra elkezdtünk gombát termelni, és azt vettük észe, hogy egyre többet. Jöttek a vevők, és akkora volt az érdeklődés, a kereslet, hogy amit elkészítettünk, azt azonnal megvették és elvitték. Nekünk nem is jutott…

– Nem túlzás, 1–1,5 évig szinte meg sem tudtuk kóstolni a magunk termelte gombát. Ami esetleg megmaradt, azt is elkunyerálták. – tette hozzá nevetve Hoós Éva. – Nem maradt más lehetőség, mint hogy továbbfejlesztjük a gombás vállalkozást, és hogy maximálisan arra koncentráljunk.

A fejlesztés nem ment egy csapásra. Úgy szerezték be a szükséges eszközöket, berendezéseket, ahogy a lehetőségeik megengedték.

– Mára odáig jutottunk, hogy a kémcsőtől a késztermékig mindent magunk állítunk elő, beleértve a csírát, a gombazsákot és az oltópálcát is – mondta el Dömötör Tamás. – Régebben ezt mind meg kellett vásárolnunk, és így, hogy nem kerülnek pénzünkbe, sokkal jobban járunk. Nem beszélve arról, hogy saját minőséget teremtünk. A fejlesztéseknek köszönhetően már újabb fajtákkal is kísérletezhetünk. A laboratóriumi munkát, illetve az átszövődést követően a gombazsákok a termelő helyre kerülnek. A fajtáknak eltérő igényei vannak, de általánosságban elmondható, hogy a gombáknak sok párára van szükségük.

A laskagombának például friss levegő kell, ezért a téli és a nyári előállítása egyaránt költséges.

Mégis megéri, mert keresett finomságról van szó. Az, hogy mennyi idő alatt bújnak elő a gombák, a fajtától függ. Nálunk folyamatos a munka, bár van, amikor több tonna gombát is termelünk egy héten, máskor viszont nincs ekkora mennyiség. Szeretnénk kialakítani egy rendszert, például hogy a hét adott napja legyen az oltóanyagoké, egy másik a kísérletezésé. Utóbbit nagyon fontosnak tartjuk, mert néhány különlegesség bevezetését tervezzük. Termesztésük kidolgozása jelenleg is zajlik.

Csakhogy ahhoz, hogy ilyen rendszerre állhassunk be, további fejlesztésekre volna szükség.

Hoós Éva elmondta, hogy gombát termeszteni és gombatermesztési alapanyagot előállítani is megéri, sok vevő érdeklődik irántuk. A piac elérését segítette, hogy korábban is értékesítésben dolgoztak, így a gomba esetében jó kereskedői alapokkal indultak. Az már „csak” plusz volt, hogy a gomba egyre népszerűbb élelmiszer.

– Úgy látom, a gomba felszálló ágban van mint étkezési alapanyag – tette hozzá. – Egyre többen vannak, akik nem fogyasztanak húst, azonban a fehérjét valamivel pótolni kell. Erre pedig kiváló a gomba. Csodálatosan feldolgozható, ezerféle ételt lehet készíteni belől, és akkor még bele se mentem, hogy mennyi fajtája van.

Sok a különlegesség és az újdonság, és egyre többen megkóstolják őket.

Márpedig aki ezt megteszi, ha egyszer ízlett neki az adott gomba, akkor nem kétséges a folytatás. Ez alapján kijelenthetem, hogy a vevőkörünk adott. Persze, hozzá kell tenni, hogy elengedhetetlen a minőségi gomba, jó gombát pedig – ugyanúgy, mint jó ételt – csak minőségi alapanyagból lehet készíteni.

– Hogy mégis mik a jó gomba ismérvei? Nos, ez fajtánként változó – fogalmazott Dömötör Tamás. – Egy-egy fajtának is több törzse lehet, és nem mindegy, hogy melyikből milyen ételt próbálunk készíteni.

Még egy megjegyzés: nem biztos, hogy a legjobb minőséget kapják a vásárlók az áruházakban.

Nem azért, mert rossz volna a gomba, hanem mert az ottani áru sokszor hosszú ideig áll hűtőkamrában, vár a csomagolásra, majd várakozik a polcon. Nem egyszer láttunk olyat, hogy már a boltban folyik a leve. Ha ilyet vesznek, nem azt a minőséget fogja nyújtani, amit a gombától elvár az ember. Tehát a jó gomba egyik fő erénye az, hogy friss.

– Természetesen mi is fogyasztjuk, mindenféle módon készítve. De azért elmondom, hogy az elején, amikor elkezdtük a gombázást, 1–1,5 évig nem ettem belőle. Igazából csak a folyamat érdekelt, amivel a gomba készült. Ez máig megmaradt. Nagyon szeretem ezt a munkát – viszont már a végeredményét, a gombát is szívesen fogyasztom. Nem beszélve arról, hogy nemcsak finom, hanem egészséges is.

Ha már szóba került az egészség, a pár elárulta tudósítónknak, hogy gyógyhatású gombákkal is foglalkoznak.

– Rögtön az elején tisztáznunk kell: nem gyógygombákról, hanem gyógyhatású gombákról beszélünk. Ráadásul ezek legtöbbje nemcsak hogy ehető, hanem kimondottan finom. Az interneten rengeteg információt találni a hatásukról. Akad, amelyik csak por formájában fogyasztható, tehát nem gasztronómiai az értéke, hanem beltartalmi. Egyébként nem kell feltétlenül különleges fajtákra gondolni. A mandulacsiperke például tumorgátló hatású. A laskagomba javítja a vércukorszintet és tele van vitaminnal.

Úgy tapasztaljuk, egyre jobban keresik az emberek a gyógyhatású gombákat, és már porokra is volna igény.

Tervezzük, hogy mi is előállítunk ilyen termékeket, üvegcsében, illetve kapszulában forgalmaznánk őket. Ehhez mindenesetre további fejlesztésre van szükség, és természetesen különböző engedélyeket kell beszereznünk hozzá.

A Dukagomba nevet viselő vállalkozás a gyógyhatású gombák termesztésének erősítésén kívül már fejlesztéseket is tervez.

– Újabb átszövető- és töltőgépekre van szükségünk a tovább fejlődéshez. Azonkívül egyre több a munkánk, idén is keresnünk kell egy segítőt. Elmondhatom továbbá, hogy már külföldről is volt komoly megkeresésünk, de azt a lehetőséget a covid-járvány miatt egyelőre el kellett halasztani. Bár számolunk vele, nem vagyunk annyira külföldipártiak. Az általunk termelt gombát és alapanyagot bőven el lehet adni itthon, ha minőséget állítunk elő. Márpedig ez a célunk.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság