Back to top

Jó tavasz Mezőhegyesen

2021. május közepén Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél az utolsó táblán végezték a talajelőkészítést, a takarmány- és árunövények magja már a földben volt, folyamatban volt a vetőmagnak szánt hibridkukorica vetése, folytak a növények állapotának megfelelő tápanyagkijuttatási és növényvédelmi munkák, a tehenészeti ágazat számára pedig olasz perjéből készítették a szenázst.

MMG - Jó tavasz Mezőhegyesen

Teljesen más képet látunk most a határban – szerencsére – mint az előző évben, amikor is egy 75 napos ciklusban nem esett a tavaszi magágymélységig leérő csapadék - mondja Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési igazgatója.

Isaszegi Norbert
Fotó: Csatlós Norbert
Ehhez képest most egy picit belvizes évünk volt az első hónapokban. Tehát a talaj mélyebben lévő rétegeiben mélyebben, 60 centi, 30 centi között van nedvesség, a fölső 20 centiből hamarabb megy ki a talajnedvesség, de két éve nem fordult ez elő, hogy vetésidőben 20 mm csapadékot kapjunk egyben, és ezen a héten is jelzi az időjárás-előrejelzés, hogy kapunk még csapadékot. Ez merőben más képet fest akár az őszi búzáról, akár a tavaszi vetésű növényekről is. Úgyhogy nagyon bizakodva várjuk a folytatást.

Az őszi kalászosoknál a legnagyobb problémát talán az idei nagy mezeipocok-invázió okozta. Nagyon rég láttunk már ennyi rágcsálót

és tulajdonképpen olyan kártételt, ami az őszi búzának meghiúsította volna a termesztését. Ezt az eseti engedéllyel és annak megfelelően kiszórt szerrel tudtuk kordában tartani, de ez úgy gondolom, hogy nemcsak mezőhegyesi, hanem országos vagy legalábbis ebben a régióban jellemző probléma volt. Egyébként az őszi búza teljesen másképpen néz ki, mit amilyen a tavalyi kép volt. Úgyhogy a tervek szerinti terméshozamra számítunk. Ezt még a virágzáskori időjárás nagyban megszabja.

Hogyha akkor folyamatos esők lesznek, párás idő lesz, akkor egy fél tonna termést a fuzárium biztosan el tud vinni, de ugyanakkor ez hasznos tud lenni a vetőmagkukorica számára, ami a ménesbirtok fő növénye.

Fotó: Csatlós Norbert

Idén 2500 hektáron termesztenek hibrudkukorica-vetőmagot, a különböző frakciók vetése is befejeződött. Évek óta ez az első év, hogy nem volt szükség kelesztő öntözésre. Ez a munkaszervezést is megkönnyítette, hisz a tavaszi kampánycsúcs idején nem kellett az öntözőberendezések elindításával, üzemeltetésével is törődni.

Isaszegi Norbert:
"Minden egyéb növényünket, úgy, mint

a tavaszi árunövényeket, napraforgót, szóját, silókukoricát, kommersz kukoricát korán szoktuk vetni, hogy minden erőnkkel tudjunk a hibridkukorica vetésére koncentrálni. Ez azt jelenti, hogy mi már március utolsó dekádjában a napraforgót, silókukoricát és a takarmánykukorica vetését is elkezdtük.

És jött egy tavaszi hűvös, néhol fagyos időjárási helyzet, ami miatt én ugyan személy szerint nem féltem attól, hogy a vetések megérzik, illetve nem kelnek ki, vagy valamiféle probléma alakulna ki, vagy ez negatívan hatna a további terméskilátásokra. Ugyan lassan keltek ki az első táblák, tehát akár 14 napra elhúzódó kelés volt, de minden kikelt ezekből a korai vetésekből és utána pedig most már itt a meleg, csapadék. Azt gondolom, hogy ilyen tavaszi határképet rég láttunk akár Mezőhegyesen, ami itt most jellemző."

Fotó: Csatlós Norbert
Az előző évek aszályos időjárása nem kímélte a szálastakarmány-termesztést sem, amelyre a szarvasmarha-, illetve a lóágazatban van szükség.

Tavaly például a gyengébb őszi búzából tudtak szenázst készíteni a szarvasmarhák számára. Ezek után a nyári felhőszakadások a minőségi tömegtakarmány-előállítást lehetetlenítették el. Idén viszont jó minőségű és hozamú fűszenázst készítettek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényorvos a közterületen

Az előrejelző csapdahálózat számai azt mutatják, hogy véget ért a vadgesztenyelevél-aknázómoly első nemzedékének rajzása. Nagy szórást mutatnak a fogási adatok, ami a csapdapontok helyszíneinek eltérő időjárásával és fertőzöttségével is magyarázható.

Tovább nő a fekete-tengeri búzaexport

Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán búzakivitele várhatóan megnő a 2021-2022-es időszakban, aminek a magas termésmennyiség, a felhalmozódott készletek, valamint a megnövekedett globális kereslet az eredménye – állítja a Reuters felmérése.

Gépek, kukoricák, cirkok – Bábolnai Gazdanapok 2021

A szeptember 9. és 11. között megrendezendő 34. Bábolnai Gazdanapok a 80. OMÉK társrendezvénye lesz. A programok közül természetesen idén sem maradhat ki a gyakorlati gépbemutató, a talajszelvény, a traktor tesztvezetés, a drónbemutató és a Szaktanácsadási Pont. A bábolnai kiállításon először megrendezett és mára hagyománnyá vált Szakiskolai Napot a rendezvény pénteki napján tartjuk

Tovább várjuk az országos esőt

Egy lassan vonuló hidegfront érkezik pénteken, így mérséklődik a forróság, de az oly várt országos, jelentős csapadékot ez a változás sem hozza meg. Bár a következő napokban kialakulnak majd (akár heves) záporok, zivatarok, de az ország egész területe nagy valószínűséggel nem ázik meg.

A hőhullám nem törte meg a gabonatermesztést Franciaországban

Franciaországban az előző héten többnyire kedvezőek maradtak a szántóföldi növénytermesztés feltételei a kánikula ellenére a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal adatai szerint.

Minél többet dolgozunk, annál többet takarítunk meg – precíziós növénytermesztés Mezőhegyesen

Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél még 2018-ban kezdték el a precíziós növénytermesztés előkészítését. A hároméves programban elkészültek a minden eddiginél részletesebb talajtérképeik, és meghatározták azokat az úgynevezett menedzsmentzónákat, amelyek a gazdálkodásuk alapját képezik.

Fokozódó csapadékhiány

Június általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, ami eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. A talaj egyre jobban kiszárad, már nemcsak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont óriási szüksége lenne a csapadékra.

Starterek: jobban induló gyökeresedés

Kicsit mindenki fellélegzett, hiszen a tavalyi online esemény után idén már a hetedik Terepszemle – napraforgó és kukorica bemutatóra hívta a gazdákat a Kwizda Agro. Hiányoztak a személyes benyomások és az együttlét, a tapasztalatcsere. Ennek is köszönhető, hogy a cég felsőnánai Terepszemle Farmjára nagyon sokan látogattak ki.

Értéktőzsde - Kötés nélküli kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a június 4–10. közötti tőzsdenapokon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára változatlanul 86 500 forint/tonna volt. A termény 2021. november – 2022. júliusi jegyzése 2000–3000 forinttal 67 250–71 000 forint/tonnára emelkedett.

A szegedi őszi búzák Hódmezővásárhelyen

Jó ideje Hódmezővásárhely–Batidán, a Hódagro Zrt.-nél tartja kalászosfajta-bemutatóit a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Ennek közvetlen oka, hogy a két cég közösen vett részt egy GINOP-pályázaton, valamint hogy a kísérletbe vont fajták rendre szegediek voltak.