0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Négy szuperélelmiszer, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak

Az bogyósoktól egészen a fűszerekig, számos olyan élelmiszer van, melyek gyulladáscsökkentő hatásuk miatt kiemelt helyet érdemelnek a hűtőben idén nyáron.

Valószínűleg sokat hallottuk már a „gyulladás” kifejezést, de valójában tudjuk, hogy mit is jelent ez a szó?

A gyulladás egy hasznos, rövid távú immunválasz, amely segít megvédeni a szervezetet a külső behatolókkal, például a baktériumokkal, toxinokkal és vírusokkal szemben,

ha azonban a gyulladás krónikussá és hosszú távúvá válik, negatív hatással lehet az egészségünkre, és hozzájárulhat olyan betegségek kialakulásához, mint a szívbetegségek, a rák, a stroke és a cukorbetegség.

A táplálkozás csak az egyik módja annak, hogy segítsük a kónikus gyulladást kordában tartani a szervezetünkben, és míg a cukros és feldolgozott élelmiszerek súlyosbíthatják a problémát, az alábbi szuperélelmiszerek segíthetnek kordában tartani azt.

Bogyósok

A szamóca, az áfonya, a málna és a szeder nem csak ízletes, de antioxidánsokban is gazdag gyümölcsök. Az antioxidánsok a betegségek ellen küzdő molekulák, melyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, amik olyan instabil atomok, amelyek károsíthatják a sejteket, betegségeket és öregedést okozva.

Minden bogyós gyümölcs tartalmaz flavonoidokat, de bizonyos fajták hatásosabbak, mint mások.

A szeder, a magas fitonutriens-tartalmáról ismert, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és az immunrendszer támogatásában is szerepet játszhat.

Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy rendszeresen friss bogyós gyümölcsöket vásároljunk a szupermarketben, sokkal olcsóban beszerezhetjük a fagyasztott fajtákat, amelyeket joghurtba szórva vagy edzés utáni turmixokba keverve fogyaszthatunk.

Zsírban gazdag halak

Az NHS (az Egyesült Királyság legnagyobb egészségügyi honlapja) szerint mindannyiunknak törekednünk kell arra, hogy hetente legalább két adag halat fogyasszunk. A zsíros halfajták, például a lazac, a makréla, a szardella és a szardínia hosszú láncú omega-3 zsírsavakkal (EPA és DHA) látnak el minket, amelyek bizonyítottan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Amikor ilyen halakat fogyasztunk, a szervezetünk a tengeri zsírsavakat olyan vegyületekké bontja le, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladás szintjét a szervezetünkben.

A halkonzervek ízletes szendvicstöltelékek lehetnek, míg a nagyobb lazac- és tonhalszeletek remekül használhatók salátákhoz a fehérjék helyettesítésére.

Brokkoli

Az étkezés ezen alapanyaga olyan lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár, amelyekről sokan nem is tudnak. Amellett, hogy jó rost- és fehérjeforrás, ez a tápanyagokban gazdag zöldség különösen magas mennyiségben tartalmaz flavonoidokat is. Emellett számos karotinoidokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a bőrrák és bizonyos szembetegségek kialakulása elleni védelemben. Amellett, hogy remek párosítás a marhasült mellé, miért ne próbálhatnánk ki a brokkolit főtt ételként, levesbe vagy akár salátákhoz?

Kurkuma

A kelkáposztához és a quinoához hasonlóan ez az aranyszínű fűszer is egyike azoknak a divatos összetevőknek, amelyeknek úgy tűnik, hogy mindenkinek a szekrényében helyet kell kapniuk.

Mi ennek az oka?

Számos kutatás bebizonyította, hogy a kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladással járó fájdalmakat,

valamint enyhítik a gyulladásos bőrproblémákat, például a pattanásokat.

A kutatók megállapították, hogy a kurkuma szokatlan színét adó élénksárga vegyi anyag, a kurkumin képes kölcsönhatásba lépni a gyulladásban szerepet játszó különféle molekulákkal, és egyesek szerint ugyanolyan hatékonyan elnyomja a gyulladást, mint a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók.

Szórhatunk kurkumát zöldségekre, és megsüthetjük a sütőben, vagy akár hozzáadhatjuk a tojásrántottához, esetleg még kipróbálhatjuk az aranytej készítését is, mely egy finom indiai ital, amelyben tehéntejet vagy növényi tejpótló italt melegítenek kurkumával és egyéb fűszerekkel, például fahéjjal és gyömbérrel.

Forrás: independent.co.uk