Back to top

Az USA ellenlépést mérlegel a húsipari óriást ért hackertámadás miatt

Május utolsó, június első napjaiban hackertámadás miatt kénytelen volt több amerikai és ausztráliai gyárában leállítani a termelést a világ legnagyobb húsipari cége, a JBS. Az USA oroszországi támadókat sejt a háttérben, és mérlegeli a lehetséges megtorló intézkedéseket, számolt be róla a Spiegel. (Időközben az FBI megnevezte, hogy tényleg egy orosz hackercsapat, a REvil volt az elkövető.)

Illusztráció
Ahogy itt is megírtuk, május 30-án összehangolt kibertámadás áldozatává vált a brazil húsipari óriás, a JBS egyik leányvállalata, a JBS USA, amelyhez az ausztráliai vöröshús-feldolgozó egységek is tartoznak. Az IT rendszer lebénulásának egyik legnagyobb áldozata az export volt – az azzal kapcsolatos adminisztrációt végképp lehetetlen lett volna manuálisan intézni –, így egyebek között a gyorsétterem-láncoknak kellett egyik pillanatról a másikra alternatív beszerzési forrás után nézniük.

Az első pillanatokban még csak annyit lehetett tudni, hogy vélhetően nem környezet- vagy állatvédelmi aktivisták állnak a háttérben, időközben kiderült, hogy ezúttal is egy zsaroló hackercsoport nézte ki magának az óriásvállalatot (az utóbbi hónapokban már olajipari cégtől kezdve kórházon át elég sok alapvető infrastruktúrát támadtak hasonló módszerekkel). A JBS backup-szervereihez nem sikerült hozzáférniük, ennek köszönhetően három nap alatt teljesen helyreállították a szekemberek a cég a működését, ami a Spiegel információi szerint szokatlanul rövid idő, más nagyvállalatoknak hetekre, akár hónapokra is szükségük volt hasonló esetben.

Az USA elnöke, Joe Biden is megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy alaposan kivizsgálják, mi történt.

Arra az újságírói kérdésre viszont nemet mondott, amely azt firtatta, hogy véleménye szerint vajon így akarja-e tesztelni őt Vlagyimir Putyin a hamarosan esedékes csúcstalálkozójuk előtt. A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki ugyanakkor úgy fogalmazott újságíróknak, hogy

az elnök meg van róla győződve, hogy Putyinnak lehetősége van az ehhez hasonló akciók megakadályozására, és a genfi csúcstalálkozón szóba is fogja hozni a témát

– írta a Spiegel, emlékeztetve rá, hogy az USA és Oroszország amúgy sem felhőtlen viszonyát terheli tovább ez az akció.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vajon hús-e a laborhús és mi a helyzet a vegán kolbásszal?

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba.

Hogyan segíthet a legeltető marhatartás a globális felmelegedés enyhítésében?

Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri széndioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.

Mit jelent a méz oxálsav-tartalmára vonatkozó új rendelet?

2021. február 23-án az FDA (az USA Élelmiszer-biztonsági Hivatala) véglegesítette azt a rendeletet, amely kivételt állapít meg a mézben és a lépes mézben található oxálsav-maradványok toleranciakövetelményére. Sokak számára ez nem volt meglepetés, hiszen már több hónapja dolgoztak rajta és a nyilvánossággal (a szakmával) is nyílt párbeszédet folytattak.

Nagy pusztítást vittek véghez a tasmán ördögök egy ausztrál sziget madárvilágában

A BBC News beszámolója szerint a veszélyeztetett erszényes faj példányait 2012-ben telepítették le a Tasmániától keletre fekvő Maria-szigeten, hogy megvédjék őket a halálos daganatos betegségtől, amely miatt már szinte kipusztultak.

Ezzel senki nem számolt: halálos madárcsapdává váltak a napelemparkok

Meglehetősen váratlan fordulat, nemcsak a napelemparkok üzemeltetői, de az állatvédelemben járatos szakemberek számára is: tömegesen pusztulnak a madarak az USA-ban a szántóföldekre épült napelemparkokban.

A Brexit után tovább szigorítja "állatjóléti" törvényét Nagy-Britannia

Nagy-Britannia közölte, hogy a Brexit utáni jóléti terv részeként betiltja a vágásra és hízlalásra szánt élő állatok exportját, megfontolja a libamáj kereskedelem engedélyezését és hivatalosan is érző lényként ismeri el a gerinces állatokat.

Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

A gabonafélék drágulása húzta a felvásárlási árakat áprilisban

Áprilisban 15,5 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel azelőtt; a növénytermesztési és kertészeti termékek árát a gabonafélék és az ipari növények árának emelkedése hajtotta fel, ezek 23,3 százalékkal drágultak tavaly április óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatokból.

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

Lángokban áll Oroszország leghidegebb régiója

Hatalmas területen égett a tőzeg a sarkvidéki Jakut földön tavaly tavasszal és nyáron, a lángok újra feléledtek, és több tízezer hektáron pusztít a tűz, ami településeket fenyeget.