0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hogyan használjuk a virágport?

A méhek által gyűjtött virágpor többek között vitaminokat, fehérjéket, aminosavakat, cukrokat, zsírokat, ásványi sókat, enzimeket, antioxidánsokat, laktobacilusokat tartalmaz és segíti a telomereket, melyek idegrendszerünkben a hosszú élettel hozhatók összefüggésbe.

A fentiek pótlása céljából tehát érdemes időnként virágport fogyasztanunk.

Fontos, hogy a virágport helyesen tároljuk, különben gombák tenyészetévé válhat. Például készíthetünk belőle „méhkenyeret” – lásd a receptünket alább! – vagy lefagyaszthatjuk (-16 C).

Méhészeti termékeket árusító boltok közül többen is kapható fagyasztott virágpor.

Ha fagyasztva tároljuk, csak annyit vegyünk ki az üvegből, amennyit egyszerre elfogyasztunk, a többit tegyük vissza a mélyhűtőbe. Érdekes módon nem érezzük ezt nagyon hidegnek.

Szárított virágport is lehet vásárolni. De ebből az illó anyagok és számos antioxidáns elpárolgott a szárítás során, de tegyük gyorsan hozzá, hogy még így is nagyon sok ásványi anyagot, vitamint, fehérjéket tartalmaz.

A méhek a virágport mézzel keverik, vagyis méhkenyeret – pergát – készítenek belőle, melyet aztán a fiasítás táplálása során fogyasztanak.

Hosszú ideig azt hittük, hogy a méhkenyérben a virágpor külső héja lebomlik és így a benne lévő tápanyagokhoz a méhek könnyedén hozzájuthatnak.

De egy amerikai kutató, Dr. Kirk Anderson (1), néhány éve alaposan górcső alá vette a virágport és azt figyelte meg, hogy a virágpor héja a méhkenyérben is ép marad. Ez a burok olyan kemény, hogy sem a gyomorsav, de a testünkben lévő más enzimek sem képesek lebontani. Hipotézisek szerint a vastagbél baktériumai közül lehetnek olyanok, melyek meg tudnak birkózni a feladattal.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a méhek álló vizekből gyűjtik össze azokat a baktériumokat, melyek segítenek nekik a virágpor maghéjának feltörésében.

Tehát, ha virágport fogyasztunk még korántsem biztos, hogy meg tudjuk emészteni. Lehet, hogy csak áthalad rajtunk, akár úgy, hogy hasmenést okoz. Érdemes azonban kipróbálni és megfigyelni, hogyan reagálunk rá.

Ha helyesen tároltuk, és mégis hasmenésünk lesz tőle, vagy azt vesszük észre, hogy emésztetlen marad, nagy valószínűséggel szervezetünk nem tudja megemészteni.

Méhkenyér házilag

Egy befőttes üvegbe helyezzünk egyenlő arányban folyékony mézet és virágport. Zárjuk jól rá a fedelet majd egy héten keresztül naponta fordítsuk meg, hogy a virágpor feljöjjön, illetve a mézzel összekeveredjék.

Ezt a keveréket naponta fogyaszthatjuk, de arcpakolásként és bőrradírként is alkalmazhatjuk. Az utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy 20-30 percnél hosszabb ideig ne hagyjuk az arcunkon, mert a virágporban található pigmentek elszíneződést okoznak, melyek napokig az arcunkon maradhatnak.

Figyelem: allergiások a virágpor tartalmú élelmiszereket körültekintően használják!

Ajánljuk még:

Mitől gyógyhatású a méz?

Lépesméz, krémméz – Tényleg annyira egészséges a méz? 

 

(1) Anderson, KE, MJ CarrolL, T Sheehan, BM Mott, P Maes and V Corby-Harris (2014) Hive-stored pollen of honey bees: many lines of evidence are consistent with pollen preservation, not nutrient conversion. Molecular Ecology 23: 5904–5917

Forrás: magyarmezogazdasag.hu