Back to top

Csökkent a francia búzaexport májusban

Az elmúlt évtized legrosszabb hónapján van túl a francia gabonaexport. Májusban mélypontra esett a nem uniós országba történő tengeri kereskedelem.

A Refinitiv (pénzügyi piaci adatok globális szolgáltatója) rakodási adatain alapuló első becslés szerint a búza kivitel az EU-27-en és Nagy-Britannián kívüli célállomásokra összesen 273 600 tonnát tett ki májusban, a 2020/2021-es szezon 11. hónapjában. Ez volt a Refinitiv 2009/10-ig visszanyúló adatai szerint a legalacsonyabb májusi mennyiség, és az áprilisi 665 600 tonnának kevesebb, mint a fele.

A szállítások a szezon vége felé általában lassulnak, mivel a készletek csökkennek, és a rendelkezésre álló mennyiséget még tovább csökkentette a tavaly nyári alacsony terméshozam.

Az EU-n kívüli francia búza kivitel a 2020/2021-es szezon június-július közötti teljes időszakában várhatóan négyéves mélyponton lesz.

Búzaexport

A Franciaországból származó májusi búza szállítmányok háromnegyedét Algéria adta, 212 900 tonnát importálva.

Májusban nem érkezett szállítmány Marokkóba, azt követően, hogy az előző két hónapban vezette a Franciaországból származó mennyiségeket, míg a Kínába irányuló búzaszállítások szüneteltetése is folytatódott a szezon korábbi nagy volumeneit követően.

Kuba volt a francia búza második legnagyobb nem uniós importőre 25 000 tonnával.

A takarmányárpa kivitele májusban elérte a 236 500 tonnát, amely mind Kínába irányult, és meghaladt az áprilisi 168 900 tonnát, amelyet szintén kizárólag Kínába szállítottak.

A múlt hónapban egy 30 000 tonnás sörárpa-szállítmányt Mexikóba is szállítottak– derült ki az adatokból.

Gabonaexport

A francia kikötőkből valamennyi rendeltetési helyre irányuló gabonaszállítás – beleértve a kukoricát, a malátát és a durumbúzát – elérte a 782 700 tonnát, ami ugyancsak a legalacsonyabb májusi mennyiséget jelenti.

Az EU-n belül exportált francia gabona nagy részét nem tengeri útvonalakon szállítják.

A Refinitiv adatai utólag felülvizsgálhatók, és eltérhetnek a későbbi vámadatoktól, mivel a hajók Franciaországból való kilépésének időpontját is figyelembe veszik.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.