Back to top

Idén rekord összeget költenek a cégek IT kiadásokra

A nagyvállalatok IT működésre és fejlesztésre fordított kiadásai idén az előrejelzések szerint 8,4 százalékkal emelkednek, és a történelem során először meghaladják a 4 ezermilliárd dollárt - közölte a Deloitte hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték: 2020-ban a járvány hatására 2,2 százalékkal csökkentek az IT-kiadások; idén ennek a korrekciója zajlik a piacon.

Egyes, jellemzően ázsiai, illetve némely nyugat-európai országban az IT kiadások növekedését még a járvány sem tudta visszavetni, itt a kiadások már 2020-ban meghaladták a 2019-es értékeket - jegyezték meg. Magyarországon az IT költések szintje várhatóan jövő nyárra áll vissza a 2019-es értékekre, amely megfelel a környező országok trendjeinek - tették hozzá.

A Deloitte által vizsgált vállalatok IT kiadása átlagosan a bevételek 4,25 százalékát érte el, amely a 2016-os 3,28 százalékos költséghányadhoz képest komoly növekedés - húzták alá.

A banki és értékpapírügyleteket folytató vállalatok bevételeik több mint 10 százalékát fordítják a technológiai működés erősítésére - hívták fel a figyelmet. Azokat követi a technológiai, telekommunikációs szektor, majd az üzleti szolgáltatásokat, biztosítást és az egészségügyi ellátást biztosító cégek - fűzték hozzá. Azt is jelezték, hogy a másik végletet az energiaipari, valamint oktatással és nonprofit tevékenységekkel foglalkozó vállalatok képviselik.

Az otthoni munkavégzésre való hirtelen átállásnak köszönhetően sok munkáltató erősítette meg infrastruktúráját és fejlesztette eszközeit annak érdekében, hogy munkavállalói otthonukból is dolgozhassanak - írták. A megváltozott fogyasztási szokások hatására az informatikai döntéshozók (CIO) megkettőzték az olyan digitális technológiák bevezetésére és elterjesztésére tett erőfeszítéseiket, mint az e-commerce, online tanulás, vagy érintésmentes fizetési módok - tették hozzá.

Arra is kitértek: a járvány felszínre hozta a termelési láncok gyengeségeit is, ideértve a kereslet folyamatos változására való rugalmatlan reakciót, a termelékenység visszaesését, termékek és tároló helyek kezelésének problémáit.

Ezzel a járvány - folytatták - egy ellenállóbb működési modell kialakításának katalizátorává vált. Egyes szektorokban a munkaerőhiány további automatizációs lehetőségek keresésére ösztönözte a vállalatokat - tették hozzá.

A Deloitte 374 vállalat IT költéseit vizsgálta kutatásában - derül ki a közleményükből.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A kerttulajdonosok csaknem 60 százaléka tervez komolyabb felújítást

A kerttel, udvarral vagy terasszal rendelkező ingatlantulajdonosok csaknem 60 százalékánál napirenden van, hogy komolyabb felújításba kezd a ház körül a következő egy évben - közölte a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. kedden az MTI-vel.

Később is benyújthatók a borászati beruházások kifizetési kérelmei

A koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szigorú intézkedések miatt más nehézségek mellett a borászati gépek, technológiai berendezések szállítása is több esetben csúszott, ezért az Agrárminisztérium egy újabb, későbbi időszakot is kijelölt a borászok számára kifizetési kérelmeik benyújtására.

Ügyfélbarát pályázatok, zöldfolyosó és hitelgarancia

Öt újabb pályázati felhívást hirdet meg az Agrárminisztérium júniusban. Egyebek mellett a precíziós gazdálkodásra történő átálláshoz és az élelmiszerfeldolgozó üzemek modernizációjához is támogatást biztosít a Vidékfejlesztési Program keretében. A következő években lehívható több ezer milliárd forint azonban óriási fejlesztési hullámot indíthat meg az egész mezőgazdaságban. Hogyan készül erre az OTP és milyen változásokra lehet számítani a pályázatok tekintetében? - ezek voltak az OTP Agrár június 1-jei sajtóreggelijének legfontosabb témái.

A beruházás a jövedelmezőségünket szolgálja – Fejőrobotok Vasalján

Vasalján a Pinkamenti Agrár Kft. 1200 hektáron gazdálkodik, és tejelőtehén-tartással foglalkozik. A gazdaság 360 tejelő tehenet és szaporulatát, összesen 720 állatot tart. Tejtermelésük 2021 első hónapjaiban a magyarországi középmezőnybe tartozik. Ezen akarnak változtatni, bejutni az élmezőnybe.

Öntözés - A jelen és a jövő, kihívások és lehetőségek

A hazai öntözés nagysága az elmúlt évtizedekben sajnos nem tudott megfelelő válaszokat adni a klímaváltozás hatásaira. Az öntözésre bejelentett, vízjogi engedéllyel rendelkező terület nagysága 2014 és 2019 között 220-190 ezer hektár között változott, de a valóban öntözött területek mérete alig haladta meg a 100 ezer hektárt ebben az időszakban, 2019-re pedig 108,3 ezer hektárra csökkent!

Már benyújthatók a pályázatok az ültetvénytelepítés támogatására

Május 24-e óta benyújthatók a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatási kérelmek. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Átadták a Nyíregyházi Állatpark India-házát

Átadták a Nyíregyházi Állatpark 820 millió forintból felépített India-házát a nyírségi megyeszékhelyen pénteken.

Harmadszor is energiatudatos vállalat címmel ismerték el a Coop üzletláncot

A 2018-as és 2019-es év után 2020-ban immár harmadik alkalommal ismerték el Energiatudatos Vállalat védjeggyel a COOP Gazdasági Csoport fejlesztéseit.