Back to top

A legjobb dolog, ami a spárgával történhet

A spárga minden szempontból szuperzöldség, sokat tehetünk az egészségünkért, ha szezonban rendszeresen fogyasztjuk. Könnyű bánni vele, és ha megfelelő „útitársakat” választunk mellé, különlegesen finom fogásokat készíthetünk. Kezdjük már gyerekkorban!

MMG - A legjobb dolog, ami a spárgával történhet

A spárga mellett „kampányolt” Havas Dóra, a Lila Füge gasztrobloggere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Friss Csapat workshop-ján, aki Fülöp Lili dietetikussal együtt két különleges spárgás fogás elkészítésével bizonyította, hogy miért érdemes felfedeznünk ezt a zöldséget.

Havas Dóra: A zöld spárgát rendkívül egyszerű elkészíteni
Fotó: Bokor Ádám

Az egyik egy igazi friss szezonális zöldségsaláta: spárga-zöldborsó saláta hatperces tojással, míg a másik fogás egy különlegesség, serpenyős spárga sonkával és kecskesajttal, pirítóson tálalva, ami szuper és gyors vendégváró fogás. A fogások elkészítésekor is receptek nagy előnye, hogy otthon a gyerekeket is bátran bevonhatjuk a sütés-főzés folyamatába, de egy kiskamasz akár egymaga is elkészítheti ezeket az egészséges finomságokat.

– Nagyon fontos, hogy a gyermekeket megismertessük a zöldségekkel és gyümölcsökkel, hiszen így nemcsak megkóstolják őket, hanem az elkészítésükkel is bátrabban próbálkoznak majd.

Édesanyaként pontosan tudom, nem mindig könnyű feladat zöldséget és gyümölcsöt csempészni a gyerekek étkezéseibe, de érdemes minél több fajtával és minél több módon elkészítve próbálkozni. A tálalással szintén érdemes játszani, hiszen a kisebbek számára a színes, „mosolygós” étel mindig csábítóbb.

A szülők számára ez lehet, hogy kevésbé jó hír, de a legtöbbet a jó példamutatással hathatunk a gyerekekre – fogalmazott Havas Dóra.

A spárgával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó spárgás fogás már a vásárlásnál kezdődik. Érdemes roppanós, halványsárgás vagy zöldes színű spárgát választanunk, amelynek szára sima, és enyhe nyomásra sárgás, üde illatú levet ereszt; mert így biztosak lehetünk a frissességében. A zöld spárgával egyébként könnyebb a dolgunk – emlékeztetett a gasztro-szakember –, mert azt nem kell pucolni, míg a fehéret minden esetben.

A legjobb dolog, ami a spárgával történhet, hogy megfelelő „útitársakkal” látjuk el, amik kiemelik az ízét és a textúráját, például ropogósra sült sonkával, durvára vágott mandulával, krémes kecskesajttal, tojással.

Fülöp Lili dietetikus is azt emelte ki, hogy az ételek közös elkészítése és a családi példamutatás alapvető a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakításakor, hiszen, ha a gyerekek részesei a zöldséges, gyümölcsös fogások elkészítésének, és közös családi program azok elfogyasztása is, sokkal inkább válik ez természetessé számukra.

Fülöp Lili: A spárga tele van vitaminnal és nagyon kevés a kalóriatartalma
Fotó: Bokor Ádám

– A spárgával mindenképpen érdemes próbálkozni a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hiszen

tele van rostokkal, vitaminokkal, folsavtartalma rendkívül magas, kalória pedig alig van benne. Nem véletlen, hogy régen a spárgát gyógynövényként tartották számon

– emelte ki a spárga szuper tulajdonságait a szakember. Hozzátette, ha a gyerekek nagyon tiltakoznak a spárgaevés ellen, rejtsük el a zöldséget krémlevesbe, sajtba vagy leveles tésztába csomagolva, de ha együtt eszi az egész család, jó eséllyel ők is kedvet kapnak hozzá.

Serpenyős spárga sonkával és kecskesajttal, pirítóson tálalva
Fotó: Bokor Ádám


 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Együttműködésben az erő és a jövő

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-n megállapodások, együttműködési szándékok megerősítésében nem volt hiány. Tudjuk, a magyar agrárium versenyképességének egyik biztos alapja az erőforrások ésszerű felhasználása, ebben pedig kiemelt jelentőségű a közös munka, a párbeszéd, a célok megfogalmazása és megvalósítása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.