0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csak a melegre várnak a károsítók – Növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Mintegy kéthetes lemaradásban vannak a növények a hűvös tavasz miatt, ugyanakkor sok növénybetegségnek sem kedvezett az eddigi időjárás. A varasodás és a tűzelhalás terjedését például gátolja az alacsony éjszakai hőmérséklet, illetve az almamoly sem rajzik olyan intenzíven, mint az előző években. Lesújtó ugyanakkor a csonthéjasok látványa a korábbi moníliás fertőzés miatt.

Május utolsó dekádjában tovább folytatódott a sokévi átlagnál hűvösebb, változékony időjárás. A növények fejlődése mintegy kéthetes lemaradásban van. A talajhőmérséklet nem emelkedik kellőképpen, ezért a melegigényes növények – főként a paprika, a paradicsom, a padlizsán – alig fejlődnek, hiába optimális a talaj vízháztartása. Késik a szabadföldi szamóca érése is, a szedési forduló sokszor napokkal tolódik.

Növényvédelmi feladatokat most elsősorban a hűvösebb klímát kedvelő kórokozók és kártevők adnak.

Az almaültetvényekben intenzív a lisztharmatfertőzés, napról napra egyre több a fertőzött hajtásvég. Az időjárási tényezők kedveznének ugyan az alma- és körtevarasodás számára, de az alacsony éjszakai és nappali hőmérséklet gátolja a betegség gyorsabb terjedését. Ugyanez a helyzet a baktériumos tűzelhalással is: a járványos fertőzés elméleti lehetősége a virágzás óta fennáll, csupán melegebb időre lenne szükség.

Az almamoly rajzása folyamatos már néhány hete, de más évekhez képest alacsonyabb a fogott lepkék száma. A levéltetűvel fertőzött hajtáscsúcsok százalékos aránya folyamatosan emelkedik.

Az almafa-vértetű terjedése lassú ütemű, de észrevehető, időnként már a friss hajtásokon is láthatók a vattaszerű telepek.

A csonthéjas növényeken a korábbi moníliás fertőzés miatt lesújtó a látvány. Újabb tünetek már kevésbé fordulnak elő, itt az ideje az elhalt ágrészek eltávolításának és megsemmisítésének. Az egészséges lombkoronát rendszeresen permetezni kell, mert terjedőben van a szigminás levéllikasztó betegség. Az őszibarackfákról folyamatosan hullanak a tafrinával korábban megfertőződött levelek, és nőnek helyettük frissek.

Súlyosabb esetekben a termésen is látható a fertőzés tünete, ami végigkíséri a gyümölcsöt egészen az érésig.

Továbbra is rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly, valamint helyenként a 20-30%-ot is eléri a levéltetűvel fertőzött hajtásvégek aránya. A cseresznyehajtások erősen fertőzöttek levéltetűvel, ahol nem permeteztek, ott a termés is korompenészes a mézharmattól. Az európai cseresznyelégy rajzik, a keleti cseresznyelégy viszont még nem jelent meg.

A szőlő hajtásnövekedése fajtánként és dűlőnként erősen változó mértékű. A hőmérséklet emelkedésével már várható a lisztharmat és a peronoszpóra megjelenése, sőt a szekszárdi borvidéken már megfigyelhetők a lisztharmat első tünetei.

A tarka szőlőmoly rajzása tart, de mérsékelt. A hónap utolsó napjaiban az ország nyugati ültetvényeiben is megkezdődött az amerikai szőlőkabócák lárvakelése, figyeljék folyamatosan a kelés intenzitását.

A nappali melegebb órákban intenzíven mozognak a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák.

Itt az ideje követni párzásukat és peterakásukat, valamint felkészülni a preventív védekezésre.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet