Back to top

Csak a melegre várnak a károsítók – Növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Mintegy kéthetes lemaradásban vannak a növények a hűvös tavasz miatt, ugyanakkor sok növénybetegségnek sem kedvezett az eddigi időjárás. A varasodás és a tűzelhalás terjedését például gátolja az alacsony éjszakai hőmérséklet, illetve az almamoly sem rajzik olyan intenzíven, mint az előző években. Lesújtó ugyanakkor a csonthéjasok látványa a korábbi moníliás fertőzés miatt.

Május utolsó dekádjában tovább folytatódott a sokévi átlagnál hűvösebb, változékony időjárás. A növények fejlődése mintegy kéthetes lemaradásban van. A talajhőmérséklet nem emelkedik kellőképpen, ezért a melegigényes növények – főként a paprika, a paradicsom, a padlizsán – alig fejlődnek, hiába optimális a talaj vízháztartása. Késik a szabadföldi szamóca érése is, a szedési forduló sokszor napokkal tolódik.

Növényvédelmi feladatokat most elsősorban a hűvösebb klímát kedvelő kórokozók és kártevők adnak.

Az almaültetvényekben intenzív a lisztharmatfertőzés, napról napra egyre több a fertőzött hajtásvég. Az időjárási tényezők kedveznének ugyan az alma- és körtevarasodás számára, de az alacsony éjszakai és nappali hőmérséklet gátolja a betegség gyorsabb terjedését. Ugyanez a helyzet a baktériumos tűzelhalással is: a járványos fertőzés elméleti lehetősége a virágzás óta fennáll, csupán melegebb időre lenne szükség.

Az almamoly rajzása folyamatos már néhány hete, de más évekhez képest alacsonyabb a fogott lepkék száma. A levéltetűvel fertőzött hajtáscsúcsok százalékos aránya folyamatosan emelkedik.

Az almafa-vértetű terjedése lassú ütemű, de észrevehető, időnként már a friss hajtásokon is láthatók a vattaszerű telepek.

A csonthéjas növényeken a korábbi moníliás fertőzés miatt lesújtó a látvány. Újabb tünetek már kevésbé fordulnak elő, itt az ideje az elhalt ágrészek eltávolításának és megsemmisítésének. Az egészséges lombkoronát rendszeresen permetezni kell, mert terjedőben van a szigminás levéllikasztó betegség. Az őszibarackfákról folyamatosan hullanak a tafrinával korábban megfertőződött levelek, és nőnek helyettük frissek.

Súlyosabb esetekben a termésen is látható a fertőzés tünete, ami végigkíséri a gyümölcsöt egészen az érésig.

Továbbra is rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly, valamint helyenként a 20-30%-ot is eléri a levéltetűvel fertőzött hajtásvégek aránya. A cseresznyehajtások erősen fertőzöttek levéltetűvel, ahol nem permeteztek, ott a termés is korompenészes a mézharmattól. Az európai cseresznyelégy rajzik, a keleti cseresznyelégy viszont még nem jelent meg.

A melegebb órákban intenzíven mozognak a zöld vándorpoloskák, ideje felkészülni a megelőző védekezésre

A szőlő hajtásnövekedése fajtánként és dűlőnként erősen változó mértékű. A hőmérséklet emelkedésével már várható a lisztharmat és a peronoszpóra megjelenése, sőt a szekszárdi borvidéken már megfigyelhetők a lisztharmat első tünetei.

A tarka szőlőmoly rajzása tart, de mérsékelt. A hónap utolsó napjaiban az ország nyugati ültetvényeiben is megkezdődött az amerikai szőlőkabócák lárvakelése, figyeljék folyamatosan a kelés intenzitását.

A nappali melegebb órákban intenzíven mozognak a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák.

Itt az ideje követni párzásukat és peterakásukat, valamint felkészülni a preventív védekezésre.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.