Back to top

Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

Az idei hűvös tavasz miatt késésben van a szőlővirágzás, ezért érdemes segíteni a virágzás, megtermékenyülés, kötődés folyamatát. A Kerti Kalendárium júniusi számában Németh Krisztina ehhez ad részletes segítséget. A rügyben tavaly nyár végére alakult ki a fürtkezdemény, idén tavasszal vált véglegessé a virágok száma. Sokáig száraz is volt az időjárás, ami hátrányosan érintette ezt a folyamatot.

MMG - Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

A kötődést bórtartalmú lombtrágya adagolásával tudjuk segíteni, virágzás előtt és alatt javasolt a kijuttatása. Érdemes emellett foszfor lombtrágyával több energiához juttatni a tőkéket. Van két egyszerű zöldmunka is, amivel több tápanyagot juttathatunk a virágoknak.

Az egyik a hajtásvégek visszacsípése, más néven a pincírozás.

Virágzás előtt néhány nappal csípjük le a vitorlák végét, ezzel rövid időre megtorpan a hajtásfejlődés és a kész tápanyagok a virágok felé áramlanak. A fürt fölött legalább hat levelet hagyjunk meg, hogy be tudja érlelni a hajtás a fürtöt.

Zsendüléskor is gyűrűzhetünk, akkor egyenletesebben érnek és jobban színeződnek a bogyók
Fotó: Pixabay

A másik módszer, a gyűrűzés kissé körülményesebb. A fürt alatt néhány milliméter szélesen vágjuk körbe a hajtást és távolítsuk el a háncsréteget. Ezzel ugyanazt a hatást érjük el, mint a pincírozással, vagyis több asszimiláta jut a virágoknak.

Ha virágzás alatt gyűrűzünk, több bogyó kötődik, de később is elvégezhetjük a műveletet a bogyóméret növelésére,

illetve zsendüléskor a színeződés javítására, az érés egyenletesebbé tételére.

A Kerti Kalendárium júniusi számában a legkorábbi (Topfirst) és legkésőbbi (Topend Plus) szilvafajták közül mutatunk be néhányat, és a szilva károsítóit is számba vesszük. Közülük a legveszélyesebbek a szilvadarazsak: már a virágzáskor látható a tojásrakásuk helye a csészeleveleken. Sajnos még mindig sokan a fagynak tudják be a kis gyümölcskezdemények pusztulását, ami pedig a gyümölcsdarazsak számlájára írható, és időben védekezni lehet ellene.

Tanácsokat adunk a paprika termesztéséhez, a biokerti baromfitartáshoz és a kerti tó vagy köré ültethető növények kiválasztásához. Bemutatjuk a fenyőfélék károsítóit és néhány igencsak szúrós gyógynövényt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze