Back to top

Nagyüzemi tejtermelés: az állományok világszerte nőnek

A világ tíz legnagyobb tejüzemében immár egymillió tehenet fejnek le. A tejtermelés globális főszereplői közé az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia tartozik. A Nemzetközi Farm-összehasonlító Hálózat (IFCN) adatai szerint 116 millió tejgazdaság több mint 260 millió tehenet fej le világszerte.

Az elmúlt években újabb nagy tejüzemek létesültek az Egyesült Államokban és Kínában, miközben a meglévő gazdaságok igyekeznek növelni gazdaságuk méretét. A nagyobb állományméretek olyan mérethatékonyságot kínálnak, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy nagyobb profitra tegyenek szert a megnövekedett takarmányköltségek, a szűk árrések és az ingadozó tejárak idején.

Az IFCN 2019-es kutatása azt is kimutatta, hogy a nagyobb vállalatok gazdasági, ökológiai és fenntarthatósági mutatók tekintetében is jobban teljesítenek, mint a kisebbek.

Növekvő tejfogyasztás Kínában

Kínában drámai változások eredményeként a több mint 1000 tehénnel rendelkező gazdaságok száma a 2002. évi 112-ről 2017-re több mint 1350-re nőtt. Jelenleg a világ legnagyobb tejüzeme a China Modern Dairy farm, mely 135 ezres állománnyal rendelkezik és naponta 3300 tonna nyerstejet termel.

Fotó: pexels.com

A 100 legnagyobb tejgazdaság listáján 24 kínai és ez a szám várhatóan tovább növekszik az elkövetkező években.

A kínai kormány törekvései közé tartozik a tejfogyasztás népszerűsítése, ezért a tej iránti igény rendkívüli módon megnőtt, különösen a fiatalok körében.

Az egy főre eső tejfogyasztás mára meghaladja az évi 30 kg/főt. A jelentések szerint Kína célja, hogy az éves hazai termelést 2025-ig 40 százalékkal 45 millió tonnára növelje.

Oroszországban a kisvállalkozások száma jelentősen csökken

Kínához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszországban is folyamatosan csökken a kisebb tejgazdaságok száma. Azonban a nagyüzemek közül az első száz legnagyobb tejgazdaság listáján tíz orosz tulajdonban van.

2013 óta az oroszországi tejtermelés évente 3-4 százalékkal nőtt.

Az orosz kormányzati politika támogatta a mezőgazdaságba történő beruházásokat, azonban ez öt évvel ezelőtt felgyorsult, amikor Putyin központi kormánya a nyugati termékek bojkottja mellé állt. Oroszország a mai napig függ az import tejtől, azonban önellátásra törekszik.

2018-ban az orosz mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy még legalább 800 nagygazdaságot terveznek megépíteni.

Szaúd- Arábia élre tör a tejtermelésben

A világ 100 legnagyobb tejüzeméből négy Szaúd-Arábiában található. A szaúdi Almarai gazdaság a világ negyedik legnagyobb tejüzeme 107 ezres állományával-ez elképesztő szám, ha figyelembe vesszük, hogy 2019-ben csak mintegy 700 000 tejelő tehén volt az országban.

A szomszédos Egyesült Arab Emírségek tejpiaca átlagosan évi 7 százalék feletti ütemben fog növekedni 2019 és 2024 között.

A forró égövi területeken a tejtermelés kihívást jelent a hőstressz miatt, ugyanakkor a szaúdi gazdaságokban komoly szakértők foglalkoznak a ventilátorok és vízpára kapuk működtetésével.

Forrás: 
www.agrarheute.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Tetoválással a sólyomnepperek ellen

Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Tovább csökkenthető az agrárium ökolábnyoma

Miként tartható fenn a termelés növelése, miközben az agrárium tovább csökkenti ökológiai lábnyomát? Mezőfalván a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n többek között erről is szó esett a Takarékbank Zrt. tájékoztatóján, melynek standján Agrárláz 2021 című kiadványa, valamint a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása és a népességrobbanás következtében kialakuló élelmiszer-pazarlás is ismertetve lett.

BÉT: élénkülő kereskedelem

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a május 28. és június 3. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára 86 500 forint/tonna, a november–decemberi 65 000 forint/tonna, a 2022. március–júliusi 67 000–68 000 forint/tonna volt.