0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növekedett a túzokállomány

Magyarországon is növekedett a túzokállomány a MVM Démász sikeresnek bizonyuló túzokvédelmi programjának köszönhetően. Idén összesen 1553 madarat számláltak a kelet-pannon régióban, ebből 957 egyed él az MVM Démász Áramhálózati Kft. üzemeltetési területén, amely a Magyarországon élő túzokok 61,6 százaléka. A Kárpát-medencében összesen 2173 madarat számláltak a program keretén belül.

Az MVM áramhálózati társasága, az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2018-ban csatlakozott az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok túzokvédelmi projektjéhez.

A csatlakozásuk során azt vállalták, hogy azokon a területeken, ahol a legnagyobb számban élnek a védett madarak, ott a légvezetékeket földkábelre cserélik, emellett elbontják a vezetékrendszert tartó oszlopokat is.

Ezeket a változtatásokat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi érintett területén megvalósították.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. már 2005-től önként bevezette a villamoshálózat-üzemeltetési, -létesítési gyakorlatába a madárvédelmi szempontok érvényesítését. Ezzel párhuzamosan a cég saját fejlesztésű megoldásával közel 30 ezer középfeszültségű oszlopon biztosította a madarak áramütés elleni védelmét.

Az MVM a túzokok mellett a gólyákra és a kék vércsére is fokozott figyelmet fordít.

A túzok legnagyobb egybefüggő fészkelőállománya Magyarországon él.

A Kárpát-medencében két fő régió különíthető el a túzokállományok szempontjából: nyugat-pannon és kelet-pannon, mindkét régióban telelőterület és dürgőhely (párzási hely) is található. Ezeken a területeken a természetvédelmi szakemberek minden télen felmérik a túzokcsapatok létszámát, ugyanis ilyenkor a madarak összeverődnek, ezáltal pontosabb képet lehet kapni a régiókban található állományukról

A túzok Magyarországon 1971 óta védett, 1979 óta pedig fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a faj megóvását, külön szakértői munkacsoportot működtet és a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiában is hangsúlyos szerepet kapott az állomány védelmének és növelésének kérdése. De számos egyéb program is segíti a túzok védelmét, például egyre több gazdálkodó folytat túzokbarát mezőgazdasági művelést, emellett kiemelt figyelmet kap a túzok- és apróvadvédelmi vadgazdálkodás megvalósítása.

youtube://v/xXga_QcZtmE

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu