Back to top

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

A VinAgora Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye, mely tagja a legszigorúbb szakmai nívót képviselő versenyeket tömörítő világszervezetnek, a VINOFED-nek, így biztosítva minden egyes palackra kerülő VinAgora érem hitelességét.

Az eredmények mögött az OIV – Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet - minőségi garanciája is áll.

Munkában a 3. bizottság
Fotó: viniczai
„Nem mi leszünk az első - és valószínűleg nem is az utolsó - rendezvényszervezők, akik a jelenlegi időszakban a borverseny-szervezés nehézségeire panaszkodnak”- mondta köszöntőjében Zilai Zoltán. A rendezvény igazgatója hozzátette, a járvány sokszor kiszámíthatatlan alakulása, és az ebből következő korlátozások szigorúságának változása szinte heti rendszerességgel kényszerítette az idei, 22. VinAgora Nemzetközi Borverseny tervezett menetrendjének felülvizsgálatára. Végül felszállt a füst, és június 4-6 között sikerült a budapesti Kongresszusi Központban megtartani a versenyt.
Nemzetközi borverseny, nemzetközi színvonalon
Fotó: viniczai

Idén újabb rekordot döntött a rendezvény, 16 ország 958 borával képviseltette magát. A számok magukért beszélnek, hiszen a 747 hazai tétel mellett Brazília 40, Spanyolország 39 borát küldte el, de Csehország, Franciaország, Románia és Szlovákia is húsz feletti mintával jelent meg.

Nem csak a borok számában volt változás, de a bírálói kör is frissült, mivel az ágazatban egy ideje zajlik a generációváltás, így több fiatal szakember ült le az asztalhoz, hogy tudásával támogassa a bírálaton folyó munkát.

A három napon zajló mustrát, a mintegy 60 bíráló munkáját a szervezők saját fejlesztésű e-bírálati rendszere segítette.

Fotó: viniczai

A VinAgora Nemzetközi Borverseny évek alatt bebizonyította, nem csak a borászok számára fontos, hanem tájékozódást jelent a fogyasztóknak is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Növekszik az olasz kiskereskedelmi boreladás

Az olaszországi nagy áruforgalmú kiskereskedelmi csatornákban a boreladások volumenben kifejezve 8,5% -kal, 22 millió literre nőttek 2021 első négy hónapjában. Ugyanebben az időszakban a boreladások értékében 20%-kal növekedtek – derült ki a Vinitaly számára készített kutatásból, amely a pezsgők erős, míg a borok mérsékelt növekedését is kiemelte.

Hibátlanul hajtottak versenyzőink

Bányavölgyi Donáta, a Nemzeti Lovas Színház művésze nyerte a III. ÁTE Fogathajtó versenyt. Munkatársaink, Dohány Árpád és Halmos B. Ágnes ugyan hibátlanul teljesítették a pályát, de nem jutottak a döntőbe.

A koronavírus hatására az e-kereskedelem átveheti az uralmat 2030-ra

2030-ra az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 31-40%-át, a nem élelmiszeripari eladásoknak pedig több mint a felét teszi majd ki - derült ki egy svéd tanulmányból.

Magyar arany Bordeaux-ból

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a zsűri, egy arany és két ezüstérmet is hazahozhattak.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Vecsés volt az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3. és 6. között Vecsésen. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is.