0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Így vásárolhatunk szamócát 600 Ft/kg-ért

Két évvel ezelőtt még 1200 Ft/kg-ért kaphattunk a piacon hazai szamócát, ám az idén több, mint a dupláját kell fizetnünk érte. Így nem csoda, ha egyre népszerűbbek a "szedd magad" eperföldek, amelyek fő szezonja e héten startol. Rögtönzött tesztünkből azonban kiderült, csak a hűs szobából tűnik idillikusnak kosárkával a kezünkben édes termés után kutatni az eperföldön.

Az idei hűvös tavasz miatt két héttel késett az eperszezon, így zömében még csak a héten nyitnak a szabadföldi eperföldek, ahol 600 és 1000 Ft/kg áron juthatunk hozzá a magunk szedte gyümölcshöz.

Ráadásul akár harmadával kevesebb termésre számíthatunk, mint egy jó évben, amikor akár 20 ezer tonna szamóca is terem idehaza.

Így abban se bízhatunk, hogy néhány órás szüret után több tízkilónyi eper lesz a zsákmányunk.  

A szamócavadászat első lépésként érdemes a Szedd le magad és a Gyümölcsvadász oldalt felkeresni, majd indulás előtt telefonon is érdeklődni az aktuális helyzetről. A minap magunk is belevágtunk, hogy teszteljük, miként juthatunk jutányos áron kis munkával e kedvelt gyümölcshöz. A főváros közelében, a Lupa szigetnél lévő Eperföldet vettük célba, ahol a 600 Ft/kg az magunk szedte eper ára.

Az első hibát már indulásnál vétettük
Hiszen bár a reggel még hűvös a teraszon, vagy a városban bandukolva, ám a szamócaföldön már 10 órakor is éget a nap. Hovatovább elviselhetetlen kánikulát érzünk még akkor is, ha a hőmérő még csak 24 Celsius fokot mutat. De hamar kiderül az is, hogy a hajlongáshoz nem szokott derék már egy óra leforgása alatt is éles fájdalommal figyelmeztet arra, hogy jobban tiszteljük a földeken végzett munkát.
Bár ez az eperföld az elsők között nyitott június 2-án, ám az már látszik, hogy a fő szezonra még pár napot itt is várni kell.

Zöld eperből jócskán akad, ám azt ne gondoljuk, hogy az egy-két hajolás, s máris tele szedjük a kosarunk.

Az átlag; egy hajolás, egy szem eper!

Ennek nem csak az az oka, hogy még csak most startol a szabadföldi eperszezon, hanem az is, hogy a látogatók naponta alaposan leszüretelik a termést. Persze azért nem reménytelen az érett eper utáni kutatni, csak időigényes.

Saját tapasztalat: két órányi tempós szedés eredménye mindössze három kiló érett eper. Ha pedig azt szeretnénk tudni, hogy mennyibe is került ez számunkra, akkor az is kiszámolható, hogy két órányi munkával körülbelül 4000 Ft-ot takarítottunk meg, ha a 600 Ft/kg-os szedd magad eper árral számolunk. Plusz nyereség az élményfakor, valamint az, hogy a szedés közben is kóstolgathatjuk az édes gyümölcsöt.

Néhány hely, ahol szedd magad eper lehetőséget kínálnak:

Bágyogszováton június 4-én nyitott az eperföld. Érdemes telefonon is az indulás előtt érdeklődni, mert ha elfogy a területen az érett eper bezárják a kertet. Itt 1000 Ft/kg a leszüretelt szamóca ára.

Áporkán a Maláta Gazdaság eperföldje június 7-én hétfőtől van nyitva. Itt 650 Ft/kg az eper ára.

A házigazdák a türelmes viselkedést kérik az esetleges sorban állásnál és szedés közben is.

De felhívják a figyelmet arra is, hogy a területük gyomos, mivel kerülik a permetezéssel való mérgezést és a hagyományos művelést részesítik előnyben.

Az Eperország rajkai és mosonmagyaróvári és vámosszabadii földjei nyitva vannak, 599-650 Ft/kg áron vihetjük haza a leszüretelt termést.

Zala megyében a Lakihegyi Szamóca Farmnál lehet vásárolni már leszüretel epret 1800-1400 Ft/kg áron, de magunk is szedhetünk „Egy eper a vödörbe kettő a pociba” mottójuk olvasható a facebook oldalukon, ám az nem, hogy mennyibe kerül a magunk szedte eper kilója.

Lajosmizsén az Egy kis tanya még nem nyitotta meg az eperföldet a „szedd magad” jegyében érkezők előtt.

Érdemes a facebook honlapjukat figyelni, ott helyzetjelentést is láthatunk az eper aktuális éréséről.

Az osztrák határhoz közeli Mecséren bioepret szedhetünk. Itt praktikus tanácsokat is adnak arról, hogy csak érett epret érdemes szednünk, hiszen e gyümölcs utólag nem érik be. Sőt a hátfájás elkerülése érdekében a helyszínen bérelhetünk összecsukható székeket is.

Hasznos tudnivalók:

  • Mielőtt útnak indulunk, hívjuk fel a termelőt, egyrészt, hogy kell-e bejelentkezni, másrészt, hogy ne maradjunk hoppon, hogy még sincs szedni való.
  • Nyitásra érkezzünk!
  • Vigyünk olyan kosarat, aminek magas füle van és abba szedjük az epret. A láda nem praktikus, többet kell hajolni érte.
  • Vigyünk kalapot a fejünkre és naptejet, amivel már kora reggel is alaposan kenjük be magunkat.
  • Vigyünk innivalót, a földeken a 25 Celsius fok is 40-nek érződik, hamar kitikkadunk!
  • Gyerekeket csak a nagyobbakat és a kitartó munkát végzőket vigyünk, mert a kisebbek hamar megunják. A hőség, a hajlongás, és az érett szemek utáni vadászat közepette fárasztó a szórakoztatásuk.
  • Csak érett termést szedjünk, nincs utóérés!
  • Pici szárral szedjük a szamócát, így tovább friss marad.

Ám ezek mellett és előtt a legfontosabb, hogy mielőtt belevágnánk az egészbe végezzünk számításokat:

  • Milyen messze van a szamócaföld?
  • Mennyi az üzemanyagköltség?
  • Hány munkaóra alatt mennyi eperhez jutunk és ezzel mennyi pénzt takaríthatunk meg?
  • Bírjuk e a munkát a tűző napon?
  • Bírja-e a derekunk órákon át a hajlongást az eperföldön?

Majd ezeket állítsuk arányba a sarki piacon kapható szamóca árával és számoljuk ki, hogy valóban megéri-e nekünk „szedd magad epret” szüretelni.

Botanika:

A hétköznapi nyelvhasználatban az eper alatt leggyakrabban a szamócát értjük, amelyet földi eperként is emlegetnek. E növény, vagyis a szamóca a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik és a Fragaria nemzetség tagja.

Az eper pedig, valójában egy fa termése, amelyről Arany János: Családi kör című versében is szó van.

(Este van, este van: ki ki nyugalomba! Feketén bólingat az eperfa lombja,….)

E növény tartozik az eperfafélék (Moraceae) családjába. Termése lehet fehér és piros is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu