Back to top

mAXI-NET 2.0

Megújítja RTK korrekciósjel-szolgáltatását az AXIÁL Kft. A társaság a meglévő technológiát fejlesztette tovább az Európai Űrügynökségtől nyert pályázati támogatással.

Korszakváltás jön a mezőgazdaságban: idén augusztusra elindul az első, 4 műholdrendszer jeleit továbbító országos lefedettségű mezőgazdasági RTK korrekciósjel-szolgáltatás Magyarországon.

Az Infobex Kft. az európai Galileo műhold rendszer használatára nyújtott be pályázatot az Európai Űrügynökséghez.

A pályázat pozitív elbírálásának eredményeképp Magyarországon elsőként kerül kiépítésre országos lefedettségű, 4GNSS RTK korrekciósjel-szolgáltatás a jelenkor legkorszerűbb technológiájával, az Európai Űrügynökség anyagi hozzájárulásával.

Ez a hálózat a földi navigációs szolgáltatást támogatja, amely nemcsak a mezőgazdaságban használt automata gépeket, hanem az önvezető autókat, drónokat és a földméréshez használt korszerű mérőeszközöket is segíti a centiméter pontos helymeghatározásban.

A szolgáltatás elindításáról június 8-án írt alá együttműködési nyilatkozatot az AXIÁL Kft. és az Infobex Kft. képviseletében Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója és Haász László, az Infobex Kft. ügyvezetője
Fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser/AXIÁL Kft.

A szolgáltatás elindításáról június 8-án írt alá együttműködési nyilatkozatot az AXIÁL Kft. és az Infobex Kft.

Korszakváltás a mezőgazdaságban

A szántóföldi növénytermesztés digitalizációja ugyanis korszakváltást jelent a magyar mezőgazdaságban. A digitális mezőgazdaság elengedhetetlen infrastrukturális hátteréhez hozzátartozik az országosan elérhető, nagy pontosságú helymeghatározást biztosító, úgynevezett RTK-hálózat is. Az AXIÁL Kft. 2015 óta üzemelteti a mAXI-NET elnevezésű, RTK-korrekciót biztosító bázisállomás-hálózatát, amely 2,5 centiméteres helymeghatározási pontosságot biztosít elsősorban a kormányautomatikával szerelt erőgépek kormányzásához, illetve az inputanyagok terv alapú kijuttatásához, növelve ezzel a szántóföldi növénytermesztés hatékonyságát.

Bár a cég mAXI-NET hálózata hatéves és technikai színvonalát tekintve a korszerűbbek közé tartozik, az AXIÁL most a rendszer megújítása mellett döntött. A mAXI-NET 2.0 várhatóan idén augusztus 16-án indul.

„Az AXIÁL mindig arra törekedett, hogy a partnereknek a legkorszerűbb, legmagasabb színvonalú technológiát biztosítsa. Ma a digitális mezőgazdaság egyértelműen az a terület, ahol a leggyorsabb a technológiai fejlődés. Mivel a műholdas korrekciósjel-szolgáltatás terén az elmúlt években lényegesen fejlettebb technikai megoldások születtek, az AXIÁL is váltott, és a legkorszerűbb technológiát kínálja” – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Feleannyi bázisállomás, zöldebb működés

A szolgáltatáshoz az infrastruktúrát az Infobex Kft. által, az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) támogatásával kiépítésre kerülő RTK-hálózat adja, ennek üzemeltetését szintén az Infobex Kft. látja majd el.

A cég több éves tapasztalattal rendelkezik a műholdas korrekciósjel-szolgáltatás, illetve az ahhoz szükséges rendszer kiépítésében és üzemeltetésében.

A mostani projekt keretében pedig az európai Galileo műholdrendszer jelének hasonló célú használatára nyújtott be pályázatot az Európai Űrügynökséghez.

Harsányi Zsolt hozzátette: „Az új hálózat révén minden eddiginél magasabb színvonalú szolgáltatás áll majd a mezőgazdasági felhasználók rendelkezésére. Ez lesz ugyanis az első, és jelenleg egyetlen olyan mezőgazdasági RTK korrekciósjel-szolgáltatás Magyarországon, amely teljes országos lefedéssel GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou műholdas rendszerek jelére épülő korrekciós jelet fog szolgáltatni.”

A legkorszerűbb mezőgazdasági GPS-eszközök képesek már valamennyi itthon is elérhető műholdas helymeghatározó rendszer (GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou) jeleinek vételére. Nagy pontosságú RTK-helymeghatározást használva azonban ennek az előnye csak akkor tud érvényesülni, ha olyan korrekciós jelet is tud fogadni a vevő, amely szintén tartalmazza az ezekről a műholdas rendszerekről származó információkat.

Jelenleg Magyarországon nincs ilyen, országos lefedettségű korrekciósjel-szolgáltatás. Az AXIÁL Kft. megújuló mAXI-NET szolgáltatásával ez fog megvalósulni.

Ezáltal a korszerű GPS-eszközzel rendelkező gazdálkodók számára minden eddiginél pontosabb és megbízhatóbb korrekciósjel-szolgáltatás válik elérhetővé.

A fejlettebb VRS technológiának köszönhetően a korábbihoz képest nagyjából feleannyi bázisállomásból álló hálózat kevesebb energiafelhasználással működik majd, így a fejlesztés környezetvédelmi szempontból is előnyös.

A szolgáltatás megújulása nem érinti hátrányosan a régebbi GPS-eszközöket használó gazdálkodókat sem, mivel az továbbra is eszköz-, illetve gépgyártó független lesz, továbbá kompatibilis a hazai piacon megtalálható eszközökkel.

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz hektárra bővítik - Fürtös paradicsom termesztése Felgyőn

A felgyői Profi-Tom Kft. folyamatosan fejlődik 2016-os megalapítása óta. A kezdetben épített három hektár üvegházat tavaly ősszel ugyanennyivel bővítették, így már hat hektáron hajtatnak fürtös paradicsomot. A közeljövőben pedig újabb négy hektár üvegházat építenek, amit ha a piac úgy kívánja, évenként két kultúra kígyóuborkával, és utána koktélparadicsommal hasznosítanak.

Gazdaközpontú támogatásra van szükség - Új források, új kompromisszumok

Pályázati és uniós források állnak jelenleg a hazai agrárium figyelmének fókuszában, amelyet jelentős mértékben megváltoztat a hazai társfinanszírozás mértékének növelése. A tárca szerint azonban a támogatási rendszer kialakításánál jobban figyelembe kellene venni a gazdák érdekeit.

Megújult a John Deere 9R traktorszériája

A világ vezető traktorgyártója, az amerikai John Deere legnagyobb teljesítményű, JD 9R traktorcsaládjának nyolc modellje is megújult 2021-re.

Háborús hősökből tollas hajléktalanok

A házigalamb vagy parlagi galamb városi jelenléte úgyszólván általános aláfestése a városképnek. Galamb a tereken, galamb a házakon, parkokban, metróaluljáróban, sőt még villamoson is… A róluk alkotott társadalmi vélemény ambivalens: „tollas patkány”, „madarak hobója” és miegymás, a másik oldal szerint színesítik a települések faunáját, szeretik etetni őket, köztéri közkedvencként tartják számon.

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Gépek, kukoricák, cirkok – Bábolnai Gazdanapok 2021

A szeptember 9. és 11. között megrendezendő 34. Bábolnai Gazdanapok a 80. OMÉK társrendezvénye lesz. A programok közül természetesen idén sem maradhat ki a gyakorlati gépbemutató, a talajszelvény, a traktor tesztvezetés, a drónbemutató és a Szaktanácsadási Pont. A bábolnai kiállításon először megrendezett és mára hagyománnyá vált Szakiskolai Napot a rendezvény pénteki napján tartjuk

Tovább várjuk az országos esőt

Egy lassan vonuló hidegfront érkezik pénteken, így mérséklődik a forróság, de az oly várt országos, jelentős csapadékot ez a változás sem hozza meg. Bár a következő napokban kialakulnak majd (akár heves) záporok, zivatarok, de az ország egész területe nagy valószínűséggel nem ázik meg.

A német agrárminiszter kritizálta Timmermanst a KAP-trilógus előtt

A német agrárminiszter, Julia Klöckner kemény támadást intézett Frans Timmermans klímafelelős bizottsági alelnök ellen a június 24-25-ei Közös Agrárpolitika reformját tárgyaló háromoldalú megbeszélés (trilógus) előtt.

Kiderült, ki megy a sanghaji versenyre

A MEGFOSZ szakmai rendezvényén pályázati forrásokról, lízing lehetőségekről szóló előadások mellett díjátadásra is sor került. Azt is elárulták: ki képviseli hazánkat jövőre egy rangos világversenyen.