Back to top

Petíció Brüsszelnek a magyar gazdák érdekében

Petícióval fordul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Parlementhez a magyar gazdálkodók érdekében – jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke a szervezet, ma kezdődött országos rendezvényén, Mezőfalván. A tavalyi kihagyás után negyedik alkalommal megrendezett Szántóföldi Napokat Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.

MMG - "A magyar gazdáknak alkalmazkodni kell az őket körülvevő környezet gyors változásaihoz"

A negyven hektáron berendezett szántóföldi bemutatóra a megszokott létszámban érkeztek a kiállítók.

Közel kétszáz agrárszolgáltató, gép-, alapanyag, technológiagyártó, illetve -kereskedő hozta el újdonságait,

és a szervezők szerint a biztonsági korlátozások ellenére látogatói létszám is kedvezően alakul. 2019-ben összesen húszezer résztvevője volt a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShownak, amely idén az év első országos nagyrendezvénye, amelyen már a közvetlen, fizikai találkozások is lehetségesek június 9-10-én.

Fotó: Kiss Gergely
A magyar gazdálkodóknak egyszerre kell alkalmazkodniuk a világméretű demográfiai robbanáshoz, a változó világgazdasági folyamatokhoz, az élelmiszerárak drasztikus megemelkedéséhez, a szigorúbb európai uniós szabályozáshoz, a klímaváltozás miatt szélsőségesen átalakuló időjáráshoz és a módosuló fogyasztási szokásokhoz, az egyre feldogozottabb és minőségi élelmiszer iránti igényhez – mondta Áder János köztársasági elnök a rendezvény hivatalos megnyitóján.

Az ágazat előtt álló kihívások közül kiemelte, hogy

a Kárpát-medencében előbb érezzük a klímaváltozás hatásait, amelyek egyben súlyosabbak is más európai régiókhoz képest.

Szélsőségesebbé válik az időjárás, a csapadékeloszlás, nő az átlaghőmérséklet és a hőségnapok száma, amelyre fajtanemesítéssel és művelési technológia-váltással kell felkészülni a növénytermesztésben.

Amire építhet a magyar agrárium, az a jó minőségű ivóvíz és termőföld, a tudományos háttér, az új technológiák, amelyekhez már a hazai gazdálkodók számára is hozzáférhetők és nem utolsó sorban maguk a „szorgalmas és tanulékony, alkalmazkodásra képes gazdálkodók”.

Fotó: Kiss Gergely
Sporthasonlattal jellemezte a magyar mezőgazdaság helyzetét Győrffy Balázs, a NAK elnöke, aki szerint „nem oda kell korcsolyázni, ahol van a jégkorong, hanem oda, ahova érkezik”. A NAK 2017-ben azért kezdeményezte a Szántóföldi Napok megrendezését, hogy hozzájáruljon a hazai mezőgazdaságban szunnyadó hatalmas potenciál kihasználásához.

A fenntarthatóság gyakorlatba ültetése csak a különféle ágazatok együttműködésében valósítható meg, de vezető szerep jut az agráriumnak.

A NAK szakmai rendezvényének látogatói tanösvényen figyelhetnek meg gyakorlati példákat a fenntarthatóság megvalósítására, megismerhetik a legújabb „gépcsodákat”, a digitalizáció korszerű lehetőségeit, öntözési bemutatót, fajtabemutatókat, termesztési újdonságokat fedezhetnek meg szakértő közreműködéssel.

Fotó: Kiss Gergely

Ezek a szakértők azért dolgoznak, hogy megkönnyítsék a gazdák helyzetét, ami Brüsszelről sajnos nem mondható el – fogalmazott az agrárkamara elnöke.

Míg az EU saját gazdálkodói felé szinte teljesíthetetlen követelményrendszert állít, korlátlan versenyelőnybe hozná az unión kívüli termelőket, amely a fogyasztók számára is hátrányos. Éppen ezért a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a NAK fel fogja szólítani az európai döntéshozókat, hogy működjenek együtt a tagállamok képviselőivel az élelmiszertermelők és fogyasztók érdekében.

Győrffy Balázs mindenkit arra kért, támogassa aláírásával az erről szóló petíciót, hogy az EU „meghallja a gazdák hangját.” A beadvány a mai naptól online is elérhető az agrarpeticio.hu oldalon.

„Az utolsó töltényig harcoljanak”, hogy a legjobb feltételekkel termelhessenek a magyar gazdálkodók – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke,

aki kiemelte a precíziós gépek és a digitalizáció jelentőségét abban, hogy egészséges és jó minőségű élelmiszert lehessen előállítani fenntartható módon.

Fotó: Kiss Gergely
Arra biztatta a gazdálkodókat, hogy éljenek a technológiaváltás lehetőségeivel és használják ki a pályázati támogatást, ugyanakkor szót emelt a növekedési hitelprogram folytatása mellett is.

Soha nem látott kihívásokkal kellett szembenéznie a gazdálkodóóknak az elmúlt évben, és minden köszönetet megérdemelnek a helytállásukért - emelte ki Nagy István agrárminiszter. Ez hozzájárult a kormány történelmi jelentőségű döntéséhez, amellyel maximális mértékre emelte az európai uniós források nemzeti társfinanszírozását.

A következő időszakban 4 265 milliárd forint áll rendelkezésre beruházásokhoz a vidékfejlesztési program keretében, egy év alatt akkora összeget lehet fejlesztésre fordítani, amennyit összesen lehetett a korábbi hét éves költségvetési ciklusban.

Fotó: Kiss Gergely

„Eljött a tervek megvalósításának ideje”, de az Európai Unióban olyan törekvések is érvényesülnek, amelyek az élelmiszertermelés korlátozására irányulnak. „A NAK és a MAGOSZ petíciója kifejezheti a magyar vidék erejét, amely nélkül nem lehet szó nélkül elmenni” – emelte ki a tárcavezető.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hazai egyesület szervezi az Európai Precíziós Gazdálkodók idei, 13. konferenciáját július 19-22-én.

Fotó: Kiss Gergely
A jövőbe mutató iránytűnek nevezte a NAK rendezvényét Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, aki úgy fogalmazott:

„A magyar gazdálkodóktól nem kell félteni a földet, mert abból akarnak megélni”, a jogszabályi követelményeket azonban körültekintően kell kialakítani ehhez, felkészülési időt is biztosítva az alkalmazkodáshoz.

Kiemelte az öntözéses gazdálkodás fejlesztésének jelentőségét, valamint, hogy a technológiai korszerűsítéshez szakmai támogatást is kapjanak a termelők. Utóbbi véleménye szerint jól működik a NAK tanácsadó hálózatának keretei között, a MAGOSZ-szal és oktatási-kutatási intézményekkel együttműködésben.

Fotó: Kiss Gergely

A Brüsszelnek címzett beadvány kapcsán Jakab István hangsúlyozta, hogy

csak fokozatos átállással és megfelelő tanulmányokkal alátámasztva lehet tovább zöldíteni az EU mezőgazdaságát.

A jelenleg napirenden szereplő elképzeléseket az Egyesült Államokban készült hatástanulmány támasztja alá, és a megvalósulásuk 70 milliárd eurós GDP-csökkenést okozhat EU-szinten. Ez ellen tenni az európai és hazai gazdálkodószervezeteknek nem lehetőségük, hanem kötelességük véleménye szerint.

Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Felderít, adatot gyűjt, beavatkozik

A KITE Zrt. az elmúlt 10 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy szántóföldi kultúrákra a precíziós technológia minden elemét kifejlessze és egymásra építse. Ennek a folyamatnak a legújabb állomása a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ja volt, ahol a KITE Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a Duplitec Kft.-vel, és amelynek értelmében a vállalat a kínai DJI felvételező és kijuttató drónjainak viszonteladójává vált.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége

A koronavírus-járvány idején tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szentesen.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.