Back to top

Vecsés volt az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3. és 6. között Vecsésen. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is.

A négyesfogathajtóknál összetettben a győztes a holland Ijsbrand Chardon lett, a legjobb magyar fogathajtó Lázár Zoltán volt a kategóriában. A kettesfogathajtóknál Osztertág Kristóf nyerte meg a versenyt.

A hazai fogathajtókon kívül cseh, észt, holland, német, olasz és osztrák versenyző is volt a hétvégén a Pest megyei tradicionális versenyhelyszínen, ahol 25. alkalommal rendezték meg a Vecsés Kupát.

A négyesfogathajtóknál teljesült az előzetes kijelentés, miszerint a világ legjobb fogathajtói közül többen is versenybe szálltak a dobogós helyezésekért.

A kilencszeres fogathajtó világbajnok Lázár Zoltánon kívül, csatába szállt a szintén többszörös világbajnok holland Ijsbrand Chardon, de megmérette fogatát fia, Bram Chardon is. Nem hiányozhatott a versenyről a magyar Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József sem, illetve a német Mareike Harm és Michael Brauchle is vetélkedtek a magyarokkal a vecsési kupán.

Fotó: Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

A kettesfogathajtók sem szűkölködtek eredményes versenyzőkben. Idén először láthatta a közönség hazai pályán a szeptemberi világbajnokságra egyéni címvédőként készülő Hölle Martint, valamint a csapatvilágbajnoki címet legutóbb megszerző magyar fogathajtótársait, ifj. Dobrovitz Józsefet és Osztertág Kristófot, illetve az olasz Claudio Fumagallit és a korábbi világbajnok Nagy Tibort.

Az első két versenyszámban a négyesfogathajtók mezőnyében a hollandok bizonyultak a legjobbnak,

hiszen Ijsbrand Chardon (37,99) megnyerte a díjhajtást, megelőzve a versenyszámot második helyen záró Lázár Zoltánt (39,79). Ő maratonhajtásban szintén a legjobb magyar versenyzőként (111,88 hibaponttal) a negyedik helyen zárt, s ezzel az első két versenyszám után összetettben, a harmadik helyről várhatta a vasárnapi akadályhajtást a két holland versenyző, Ijsbrand és Bram Chardon után.

A kettesfogathajtóknál a díjhajtást Hölle Martinnak (34,99) sikerült első helyen hoznia, ifj. Dobrovitz József (45,18) a versenyszámban harmadik, Osztertág Kristóf (46,58) pedig a negyedik helyen végzett, a maratonhajtás azonban kicsit átrendezte az addigi eredményeket. Az összetett versenyben az első két versenyszám után már a Hölle-Osztertág-ifj.Dobrovitz trió uralta a dobogó első három fokát.

A végső sorrendet a vasárnapi akadályhajtás döntötte el.

Alapidőn belül, hibapont nélkül hajtott a kilencszeres fogathajtó világbajnok Lázár, azonban ez kevés volt ahhoz, hogy a dobogón előrébb tudjon kerülni. Így a végeredmény is maradt a maratonhajtás után kialakult sorrend az első három helyezett esetében. A kettesfogathajtóknál összetettben Osztertág Kristóf győzött.

Fotó: Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, para- és a nemzetközi 3*-os póni kettesfogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak a rekkenő hőségben, mely a verseny teljes időtartama alatt próbára tette a lovakat és a fogathajtókat egyaránt.

A következő megmérettetés Bugacon lesz - a nemzetközi verseny június 17-20. között várja majd a fogathajtókat.

Összetett végeredmény

Négyesfogatok

1. Ijsbrand Chardon 146,49

2. Bram Chardon 146,68

3. Lázár Zoltán 151,67

Kettesfogatok

1. Osztertág Kristóf 138.77

2. Hölle Martin 141.82

3. ifj. Dobrovitz József 143.14

Forrás: 
Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az év fája a süvöltény

Az Országos Erdészeti Egyesület legutóbbi online szavazásán a lehetséges három faj közül a voksok mintegy felét a lisztes berkenye (régies nevén süvöltény) kapta, így lett az Év fája 2021-ben a kecskefűz és a fehér nyár előtt. A lisztes berkenye fajcsoport (Sorbus aria agg.) számos, egymástól nehezen megkülönböztethető kis fajt takar, melyek középhegységeink sziklás talajú erdeiben fordulnak elő.

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.

Ezért tartják kezelhetetlennek a kazak zsábi lófajtát

Sokan makacsnak, magának valónak, lovas oktatásra alkalmatlannak tartják, a kazak zsábi lófajtát, ám Kisnyárádon rácáfolnak e vélekedésre. A fegyelmező, agresszív bánásmód nem ideális a lovaknál, a zsábi fajtánál pedig egyenesen katasztrófához vezet -vélik a Zsábi Lovasudvarban, ahol nem csak lovagolni lehet megtanulni, hanem az elrontott, kezelhetetlennek tartott lovakat terápiára is várják.

Az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók Bugacon versenyeztek

Hét nemzet közel 50 fogathajtója versenyzett június 17. és 20. között Bugacon. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is. A négyesfogathajtóknál összetettben a győztes a magyar Dobrovitz József lett, a díjhajtást és a maratonhajtást is megnyerve. A kettesfogathajtóknál összetettben Farkas József nyert.

Szepsy István: a tokaji bor megújítója

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára, az „Életműdíj Bizottság”, 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozta.

Megvannak a Nemzeti Vágta első indulói a Vajdaságból

2021. június 19-én, Szabadkán rendezték meg az idei első Elővágta futamot, a Vajdasági Vágtát. Rengeteg látogató érkezett a Bácskai Lovasklub pályájára, hogy szurkoljanak a lovasoknak és kishuszároknak.

Nevada Casino Caracas

Bevallom, én is azok közé tartozom, akik némileg hadilábon állnak a dátumokkal. Az még csak hagyján, hogy a saját születésnapomat is el szoktam felejteni, hiszen ilyenkor nagyvonalúan megbocsátok magamnak, de másokkal szemben ez bizony udvariatlanság.

Négyen versengenek a díjért

Bemutatták azt a négy új nemesítésű fajtát, amelyek idén esélyesek lehetnek a FleuroStar2021 díj elnyerésére. A versenyt szervező Fleuroselect nemzetközi dísznövényszövetség összegyűjtötte, hogy mely tulajdonságaiknak köszönhetően szerepelhetnek ezek a fajták a legjobbak között.

2020 életműdíjasa lett Szent-Miklóssy Ferenc

Nyugdíjas kollégánk, volt szerkesztőnk és főszerkesztőnk, Szent-Miklóssy Ferenc szakmai tevékenységét díjazták a közelmúltban. Életműve valóban magáért beszél, hiszen egész életében az ismeretátadás, a kertészek munkájának segítése vezérelte. Évtizedeken át volt a Kertészet és Szőlészet rovatvezetője, elindította a Kerti Kalendárium havilapot és máig a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke.

Újra Tokaj-Hegyaljára került a a Borászok Borásza díj

Bodó Juditnak ítélték oda a Borászok Borásza 2021 díjat; a kitüntetés tizenötödik nyertese a tokaji Bott Pince tulajdonosa. A Kárpát-medence ötven legjobb borásza választotta ki titkos szavazáson, és Nagy István agrárminiszter adta át neki a díjat.