– Hazai alapanyagokból készült, prémium minőségű kenyereket vártunk, olyanokat, hogy minimális kötöttség mellett mutathassa meg a tudását annak készítője – többek között ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a Magyar Pékszövetség X. Szent István napi Kenyérversenyének második körös zsűrizését Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
A zsűri elnöke Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja kiemelte: újdonság, hogy a sajtó képviselői is részt vehetnek a zsűrizésben, az általuk legjobbnak ítélt kenyerek különdíjat kapnak. – Önök a vásárlók és a vevő a király – indokolta a kezdeményezés fontosságát.
Lapunk munkatársa nagyon komolyan vette a szakmai zsűri megtisztelő felkérését, minden kenyeret becsülettel végig kóstolt. Íz, bélzet és esztétika szempontjait kellett figyelembe venni, majd osztályozni 1-től 5-ig. Nálunk az innovatív kategóriában három darab ötössel abszolút nyerő lett a tokaji és a vásári káposztás. Előbbi a tésztából nagyon diszkréten kiérezhető aszú és a finomra vágott diódarabkák, utóbbi a nagymama konyhájában készült káposztás tésztát idéző ízvilág miatt. A hagyományosak között a telki és a László-kenyér az, amelyet otthonra is megvásárolnánk.
Érdeklődésünkre a zsűrizés végén Nardai Anita, Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője elárulta: mindkét kategóriában sokszor a gyárthatóságon múlt a pontszám, a technológiai leírások alapján ugyanis nem minden üzemben állíthatók elő a most kóstolt termékek.
A szakmai zsűri további tagjai voltak Galicz István, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolájának szakmai igazgató-helyettese, Egervári Erika, Kemence Sütőipari Kft., Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály, főosztályvezetője, Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke és Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója.
A döntés egyelőre nem nyilvános. Az Év Kenyerét augusztus 20-22. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatjuk meg.
MMG Direkt
Mikor áll készen egy cég a generációváltásra? Apa és fia miként tervezi meg egy nagy múltú agrárcég következő évtizedeit? Erről beszélget Dr. Fazekas Miklóssal és fiával, Fazekas Miklóssal, Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosaival Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője.
youtube://v/_1VTDofxDvQ