Back to top

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

- Hazai alapanyagokból készült, prémium minőségű kenyereket vártunk, olyanokat, hogy minimális kötöttség mellett mutathassa meg a tudását annak készítője – többek között ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a Magyar Pékszövetség X. Szent István napi Kenyérversenyének második körös zsűrizését Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A keddi eseménynek helyet adó városligeti étteremben 14 termékről mondtak véleményt Szent István napi hagyományos búzakenyér és innovatív kenyér kategóriában.

Septe József és Ilonka Boldizsár nyitotta meg a sajtónyilvános eseményt.
Fotó: Králik Emese
A zsűri elnöke Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja kiemelte: újdonság, hogy a sajtó képviselői is részt vehetnek a zsűrizésben, az általuk legjobbnak ítélt kenyerek különdíjat kapnak. – Önök a vásárlók és a vevő a király – indokolta a kezdeményezés fontosságát. 
A jó kenyérnél az illatnak is dominálni kell.
Fotó: Králik Emese

Lapunk munkatársa nagyon komolyan vette a szakmai zsűri megtisztelő felkérését, minden kenyeret becsülettel végig kóstolt. Íz, bélzet és esztétika szempontjait kellett figyelembe venni, majd osztályozni 1-től 5-ig. Nálunk az innovatív kategóriában három darab ötössel abszolút nyerő lett a tokaji és a vásári káposztás. Előbbi a tésztából nagyon diszkréten kiérezhető aszú és a finomra vágott diódarabkák, utóbbi a nagymama konyhájában készült káposztás tésztát idéző ízvilág miatt. A hagyományosak között a telki és a László-kenyér az, amelyet otthonra is megvásárolnánk.

Bár egyet kell érteni egy kollégánkkal, aki a kóstolás során leginkább azt sajnálta, hogy az olvasóknak csak fotókon, ízekkel és illatokkal viszont nem tudjuk megmutatni a pékségek remekeit.

A sajtó munkatársai komolyan vették a feladatot: kóstoltak, pontoztak.
Fotó: Králik Emese
Érdeklődésünkre a zsűrizés végén Nardai Anita, Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője elárulta: mindkét kategóriában sokszor a gyárthatóságon múlt a pontszám, a technológiai leírások alapján ugyanis nem minden üzemben állíthatók elő a most kóstolt termékek.

A szakmai zsűri további tagjai voltak Galicz István, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolájának szakmai igazgató-helyettese, Egervári Erika, Kemence Sütőipari Kft., Dr. Felkai Beáta Olga, az  Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály, főosztályvezetője, Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke és Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója.

A döntés egyelőre nem nyilvános. Az Év Kenyerét augusztus 20-22. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatjuk meg.

Fotó: Králik Emese

MMG Direkt

Mikor áll készen egy cég a generációváltásra? Apa és fia miként tervezi meg egy nagy múltú agrárcég következő évtizedeit? Erről beszélget Dr. Fazekas Miklóssal és fiával, Fazekas Miklóssal, Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosaival Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője.

MMG - Direkt | Ki kinek a főnöke? – Apa és fia a cég élén | az Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége

A koronavírus-járvány idején tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szentesen.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.