0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

– Hazai alapanyagokból készült, prémium minőségű kenyereket vártunk, olyanokat, hogy minimális kötöttség mellett mutathassa meg a tudását annak készítője – többek között ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a Magyar Pékszövetség X. Szent István napi Kenyérversenyének második körös zsűrizését Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A keddi eseménynek helyet adó városligeti étteremben 14 termékről mondtak véleményt Szent István napi hagyományos búzakenyér és innovatív kenyér kategóriában.

A zsűri elnöke Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja kiemelte: újdonság, hogy a sajtó képviselői is részt vehetnek a zsűrizésben, az általuk legjobbnak ítélt kenyerek különdíjat kapnak. – Önök a vásárlók és a vevő a király – indokolta a kezdeményezés fontosságát. 

Lapunk munkatársa nagyon komolyan vette a szakmai zsűri megtisztelő felkérését, minden kenyeret becsülettel végig kóstolt. Íz, bélzet és esztétika szempontjait kellett figyelembe venni, majd osztályozni 1-től 5-ig. Nálunk az innovatív kategóriában három darab ötössel abszolút nyerő lett a tokaji és a vásári káposztás. Előbbi a tésztából nagyon diszkréten kiérezhető aszú és a finomra vágott diódarabkák, utóbbi a nagymama konyhájában készült káposztás tésztát idéző ízvilág miatt. A hagyományosak között a telki és a László-kenyér az, amelyet otthonra is megvásárolnánk.

Bár egyet kell érteni egy kollégánkkal, aki a kóstolás során leginkább azt sajnálta, hogy az olvasóknak csak fotókon, ízekkel és illatokkal viszont nem tudjuk megmutatni a pékségek remekeit.

Érdeklődésünkre a zsűrizés végén Nardai Anita, Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője elárulta: mindkét kategóriában sokszor a gyárthatóságon múlt a pontszám, a technológiai leírások alapján ugyanis nem minden üzemben állíthatók elő a most kóstolt termékek.

A szakmai zsűri további tagjai voltak Galicz István, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolájának szakmai igazgató-helyettese, Egervári Erika, Kemence Sütőipari Kft., Dr. Felkai Beáta Olga, az  Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály, főosztályvezetője, Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke és Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója.

A döntés egyelőre nem nyilvános. Az Év Kenyerét augusztus 20-22. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatjuk meg.

MMG Direkt

Mikor áll készen egy cég a generációváltásra? Apa és fia miként tervezi meg egy nagy múltú agrárcég következő évtizedeit? Erről beszélget Dr. Fazekas Miklóssal és fiával, Fazekas Miklóssal, Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosaival Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője.

youtube://v/_1VTDofxDvQ

Forrás: magyarmezogazdasag.hu