0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Az előző évekhez képest dupla annyi, 83 fiatal vállalta országszerte, hogy testközelből is megismeri a természetvédelmi őrök munkáját a nemzeti parkokban, és egy verseny keretében számot ad a terepi gyakorlat során megszerzett tudásáról. A program lebonyolításában az agrártárca mellett a 30y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a nemzeti park igazgatóságok, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. vesz részt.

A kiírásra 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezhettek, akik egy kéthetes nyári terepgyakorlatot tölthetnek el valamelyik általuk választott nemzeti parkban, egy természetvédelmi őr mentor mellett, és segítségükkel bepillantást nyerhetnek a gyakorlati természetvédelem mindennapjaiba.

Az Ifjú Kócsagőrök olyan izgalmas feladatokban vehetnek részt, mint például az éjszakai denevérgyűrűzés, gólyafióka-mentés, fokozottan védett orchideák felmérése, ürgebefogás- és áttelepítés, vadkamera-kihelyezés, gémtelep-megfigyelés csónakból és levegőből, vagy a rétisasok fészkelésének ellenőrzése.

A nemzeti park igazgatóságok Természetvédelmi Őrszolgálata jelenleg 257 főből áll, kiemelt feladatuk 849 ezer hektár védett természeti terület, az itt található védett növény, állat- és gombafajok, 38 000 nyilvántartott régészeti lelőhely megóvása, folyamatos felmérése, nyilvántartása, valamint bemutatása és helyreállítása.

Az Ifjú Kócsagőr Program legjobbjai – hivatásos természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2021 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, illetve a vele járó ötnapos tanulmányutat a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba.

Forrás: AM Sajtóiroda