Back to top

Magyar arany Bordeaux-ból

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a zsűri, egy arany és két ezüstérmet is hazahozhattak.

Ismét kimagasló magyar borsiker született Bordeaux-ban, a világ legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő borversenyén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen. 2021. május 26-án a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a szakértő zsűri. A franciaországi városban 1976 óta megrendezett idei bormustrán 27 ország 3569 tétele közül „Fehér, rozé, pezsgő, édes és széndioxiddal dúsított borok” kategóriában a csopaki Söptei Pincészet 2019-es “Hangulat” névre keresztelt száraz Sárgamuskotálya aranyérmet, 2019-es “Varázslat” és 2015-ös “Illúzió” elnevezésű Olasz rizlingjei pedig ezüstérmet nyertek.

A Challenge International du Vin 2021-es megmérettetésén az említett kategóriában további 14 magyar arany- és 9 ezüstérem született.

A Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidéken immár több, mint 170 éves termelői hagyományokkal büszkélkedő Söptei családi pincészet nem először kap különleges elismerést a legjelentősebb francia borversenyen. 2020-ban “Varázslat” Olasz rizlingjük ’18-as évjárata aranyat, 2017-ben az idén is díjazott “Hangulat” nevű száraz Sárgamuskotályuk korábbi, ’15-ös évjárata ugyancsak aranyat, ’15-ös “Harmónia” nevű Pinot blanc-Chardonnay-Szürkebarát házasításuk, valamint ’13-as kései szüretelésű Sárgamuskotályuk ezüstöt hozott haza. 2011-ben két bronz, 2010-ben pedig egy ezüstéremmel díjazták boraikat.

Az 1850-ben alapított családi pincészet már öt generáció óta tartja alapelvének a hagyományok tiszteletét és a fejlődést.

Az édesapa, Söptei Géza útmutatásait, valamint a gyermekei által itthon és Németországban megszerzett szakmai tapasztalatokat tovább örökítve gyarapítják családjuk generációkon átívelő gasztronómiai hagyatékát.

Napjainkban az idősebbik testvér, Söptei Zsolt borász felelős a pincészetért és a kimagasló minőségű borokért, míg Söptei Róbert séf az elismert és hangulatos családi éttermet vezeti.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Láncfűrészek és sportfejszék - szezonkezdet a fakitermelési versenysportban

Megkezdődött az idei versenyszezon az ország legjobb sportvágói számára. A fakitermelő szakma népszerűsítése is célja ennek a nem mindennapi extrém sportnak.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

Csak a legeslegjobb maradhat az élen

Az Audi – Dining Guide Év Étterme díjátadó gála sajtótájékoztatóján nem csak az derült ki, hogy a Matild Palace hotel bárjának kilátóteraszáról lélegzetelállító kilátás nyílik Budapestre. Több jelentős újítással és egy különleges gálavacsorával jelentkeznek: hamarosan az is kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei.

Valódi problémára valódi megoldás

A robotfejésre alkalmatlan tehenek jelenleginél értékteremtőbb és jövedelmezőbb hasznosításának modelljét dolgozta ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei egyetemi ötletversenyének győztes csapata.

2021 Év bortermelője: Nyúlné Pühra Beáta

Igazi közös ünnepe a szakmának a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év bortermelője gálaestje. Idén már 31. éve. Különös öröm, hogy az idei év győztese egy hölgy, a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr, aki már kilenc alkalommal kísérte végig az ünnepet.

MyMátra, a termékpiramis alapja

A Mátrai borvidék kétségkívül legjellemzőbb karakterét az illatos szőlőfajták biztosítják. Erre építkezve készítették el MyMátra néven közösségi borukat az ottani szakemberek, mely a BorJour Mátrai Május esemény keretein belül, a Stefánia Palotában debütált a hazai borkedvelők előtt. Az eseményen 6 borászat jelent meg az új termékkel, de az év végéig újabb 3-4 csatlakozót várnak.

Csaknem hatszázan futottak kutyájukkal az eplényi Hard Dog Race-en

Mintegy hatszáz futó teljesítette kutyájával az eplényi Hard Dog Race-viadalt.

Az italerjesztés szakértői

Tizedik alkalommal megszervezett Fermentis Academy résztvevői újabb technológiai ismereteket szerezhettek. A budapesti Hélia Hotelben tartott eseményen előadások hangzottak el az alkoholos erjedés során szükséges tápanyagról, az idén tíz éves E2U koncepcióról, a kénfelhasználás minimalizálásáról, a speciális kéntermelő élesztőtörzsek felhasználásáról, valamint a szén-dioxidos italokról.